::Inici >Els Programes de cimena de mà

Els Programes de cimena de mà

Els programes de cinema de mà comencen sobre els anys 20, època en que volen ser un reclam per anunciar la pel·licula de la propera setmana.
Si bé, van fer una funció social durant unes quantes dècades desapareixen de forma escalonada a finals dels 60 i primes dels 70.
Avui els programes, son un bon reclama de col·lecionites i afcionats al sete art,  i a la vegada tambe fan historia, doncs en molts casos en donen noms de cinemes ja desapareguts.

Els formats

dondeA partir dels anys quaranta, els programes s’estandarditzen tant en el que fa a la seva forma com en el contingut. Es passa del cartró al paper de dimensions 13,5x 8,5 cm.

Al la part frontal s’anuncia el cartell publicitari de la pel·lícula. S’ofereix a les sales de projecció amb el dors en blanc per que aquestes imprimeixin el contingut de la funció, la data i l’hora, així com la corresponent frase que honora les virtuts cinematogràfiques del film en qüestió.

                                    
Els troquelats

BrigradaEls programes troquelats han sigut un altra de les maneres publicitaries en que s'anunciava la pel·licula, una variada quantitat de formes i dissenys han configurat aquest tiupus de programa de mà, avui molt valorats.            


Els dibuixants

Els cartellistes o dibuixants de més renom: Josep Renau, Josep Morell, Freixas, Herrero, Salinas, Peris Aragó, Raga (Ramón), Vidal, Piñana, López Rei, Moscardó, Emilio Chapí, Josep Soligó, José María, Graus Solís, Lloan, Iván Zuloeta, Cruz Novillo, Jano, Macario Gómez (Mac), MCP (Martí, Clavé i Picó), Albericio, Montalbán, Padilla, JB, Hermida, Tulla, etc.

Josep Soligó (1910-1994
                

al surFormat a l'Escola de Belles Arts de Barcelona, considerat un dels millors cartellistes cinematogràfics d'Espanya, els seus treballs volen donar la seva especial vissió interpretativa del elements del films. Durant vinti-cinc anys va treballar per la productora Fox.

Programes Saligó


 

Josep Renau (1907 - 1982)

Josep Renau va ser un pintor i cartellista polític valencià. Va ser estudiant de Belles Arts a València i va guanyar el seu primer concurts de cartells als 18 anys. Va tenir un treball de fotògraf muralista i els seus cartells cinematogràfics tenien una gran apreci arreu del món. Era militant del PCE des de 1931 i va ser el fundador de la Unió d'Escriptors i Artistes Proletaris, al 1932. Va esdevenir més important gràcies als seus cartells on recolzava la República durant la Guerra Civil Espanyola