::Inici >Targeta Postal

Targeta Postal

La targeta postal

La targeta postal, és de fet una targeta de cartró que en una cara (l'anvers) hi figura una imatge (pot ser fotografia, dibuix, il·lustració, etc.), amb una llegenda o sense ella, i a l'altra cara (revers), un comunicat, notícia, esdeveniment o propaganda, amb la corresponent data o època en que va ser feta, i a més el franqueig corresponent.
Es pot dir, doncs, que és una imatge que et parla i des de quina època va ser feta.

Normalment les T.P. estan fetes de cartolina brillant o mate, però s’han vist postals de fusta, alumini, plàstic, cuir, cel·luloide, i d’altres materials.

COM NAIXEN LES PRIMERES TP.?
  
El bressol de l’edició de la primera postal es remunta a l’any 1865, en que el prussià Dr. Heinrich Von Stephan proposa a la Conferencia Postal de Karlsruhe del Regne de Prússia (actualment Alemanya), la creació d’una tarja de cartró de 12 x 16 cm. que portaria el segell postal imprès i al revers es reservaria per a una breu comunicació. La tarifa corresponent hauria de ser inferior a la d’una carta. 

El Director de Correus de Prussia no va acceptar la proposta per “atemptar contra el principi secret de les comunicacions postals”. No obstant, la idea la van recollir els austríacs, concretament el Dr. Emanuel Hermann, i el primer d’octubre de 1869 la van portar a la pràctica, amb l’emissió de les primeres targetes postals del món, de mides 12 x 8,5 cm., amb l’anagrama Correspondenz-Karte i gravat a la part superior dreta un segell de 2 Kreuzers amb l’efígie de l’emperador Francesc Josep. 


COL·LECCIONISME

Arriba l'auge a partir de 1900 amb motiu de l'Exposició Internancial de Paris de 1899, que va donar un gran impuls a la difusió i afecció del col·leccionisme de TP. D'aquí van nàixer les Societats Cortòfiles. És a França on arrela més el col·leccionisme, i on hi ha moltes més Societats  Cartòfiles respecre a d'altres països. A rpimers del segre XXI, n'existeixen més de 200.
 
A Espanya, la única i actual Societat Cartòfila de l’Estat Espanyol, amb més de 26 anys d’història és el Cercle Cartòfil de Catalunya.

Informació extreta: Cercle Cartòfil de Catalunya.