::Inici >A la plaša! >Cr˛niques medievals

Cr˛niques medievals

Mercat medieval de Calonge

 Castell 1.jpg

Som quatre d’abril i avui és dia de mercat al nucli històric de Calonge. Aquest cap de setmana el poble viatja uns segles enrere i al voltant del castell medieval s’hi apleguen tot de camperols i artesans amb els seus millors productes. Hi ha de tot: oli, vi, embotits, formatges i dolços... tot d’aliments que els visitants poden comprar. 
parada 1.JPG

Mentre camino entre les paradetes d’artesanies, joies i collarets, se sent olor d’encens i ametlles garapinyades, jo també em trasllado a l’Edat Mitjana. 
Calonge s’ha vestit per l’ocasió, i també la seva gent. Gairebé tot el poble participa en el mercat, i en la meva passejada em trobo molts amics i coneguts. No hi ha cotxes ni telèfons mòbils, sinó pagesos, cavallers, donzelles, moriscos i trobadors que expliquen històries fantàstiques. 

moriscos.jpg

Guerrer.jpg
 Un guerrer ben armat custodia l’entrada del castell, on s’ha organitzat una exposició medieval. Mentrestant, entre les paradetes, un noi fa volar orgullós les seves aus ensinistrades, d’ulls tan curiosos com la multitud que els observa.

Àliga.jpg
 

oliva


Joglars.jpg
La música omple la plaça, on nens i grans canten i ballen seguint les indicacions dels joglars. Durant aquests dos dies han pogut gaudir d’un grapat de productes, activitats i jocs de l’època medieval: cançons, balls tradicionals, gegants, grallers, malabars... i fins i tot d’un àpat de l’època en el sopar que es va celebrar divendres a la nit. I és que, de vegades no cal viatjar lluny per retrobar-se amb el passat, n’hi ha prou amb passejar pels nostres mercats.MEDIEV└LIA 2010 SABADELL

Veig el vol de les àligues  i falcons, crec que ja m’hi apropo. Estic a un carrer del Mercat de Sabadell i ja sento el rebombori de la gent. És festa grossa, hi han vingut famílies senceres de diferents contrades.

Sarrains arribat de l’Aràbia em reben a l’inici del Mercat amb dolços típics musulmans; adquireixo el més bonic collaret per la meva donzella; amb precioses teles portades d’altres regions em puc fer vestir com un autèntic cavaller. Sento dir als venedors forasters que han vingut 20 artesans únics a tot el regne.

El ferrer acaba de forjar les esmolades espases que es faran servir al torneig medieval de lluita que es celebrarà al mig de la plaça. Uns cavallers que van degudament preparats amb rígides armadures medievals.

medievalsabadell

Els falcons  i voltors que volen per sobre de tots nosaltres fan por, sembla que busquin en algú de nosaltres una presa. Però després la perdo, quan veig que són objecte d’una mostra de cetrería.

Després de moltes hores de viatge per assistir a Medievàlia, l’olor ens fa venir molta gana. Olors que per molts desconeguts, ja perduts i que aquests dies es recuperen. Els visitants poden degustar la millor cuina de l’època, productes d’elaboració artesana com el cous cous, dolços, porc o diferents plats  de cassola.

merdeval sabadell

Totes les parades es situen entre la plaça del Gas i la plaça del Mercat. Més de 140 parades d’alimentació i artesania, cadascuna amb un tendal vistós colorista, amb el seu escut, remarcant el seu caràcter d’ofici ancestral. Pintors, joiers, cal·lígrafs, picapedrers, cistellers i puntaires treballen durament per poder vendre les seves petites obres d’art.

Veure com la gitana endevina el futur, els trobadors encandilen a les més joves, caminar sentint l’espetec de la palla i escoltar el so bucòlic de la flauta i el sac de gemecs,  em fa sentir com una màquina del temps que em trasllada a l’alta Edat Mitjana, en aquella petita vila, llavors fortificada, de Sabadell.

meideval