::començament >Glossari

Glossari

GPS

(Global Positional System) és la constel·lació de satèl·lits anomenada Navstar, consisteix en 24 satèl·lits a una òrbita de 20.500 km sobre la Terra i que viatgen a més de 4500 km/h donant la volta al món dues vegades cada dia. Funcionen amb energia solar i posseeixen propulsors per mantenir el seu curs. El projecte de bilions de dòlars creat pel departament de Defensa dels Estats Units es va posar en marxa el 1978 i es va completar l’any 1994. Aquests satèl·lits envien senyals de ràdio en molt baixa freqüència denominades L1 i L2. Els GPS per a ús civil operen a la freqüència L1, que es transmet en UHF a 1.575,42 MHz. Aquests ones són capaces de travessar objectes tous, com vidres, plàstics, roba, etc. però no objectes com muntanyes ni edificis. És per això que el GPS s’ha d’utilitzar a l’aire lliure o amb vista al cel. Són necessaris 3 satèl·lits per a ubicar la nostra posició i un quart per a mostrar la nostra altitud

Latitud

La latitud proporciona la localització d’un lloc, en direcció Nord o Sud des de l’ecuador i s’expressa en mesures angulars. Van de 0º a 90º per a cada hemisferi, partint des de l’ecuador fins als pols.

Longitud

La longitud proporciona la localització d’un lloc, en direcció Est o Oest des del meridià de referència 0º, conegut com el meridià de Greenwitch. Van de 0º a 180º a l’Oest i Est, partint del meridià de Greenwitch.

UTM

El sistema de referència rectangular conegut com a Projecció UTM (Universal Transversa Mercator) pren els relleus geogràfics com un plànol de manera que interpretar les dades resulta més fàcil i comprensible. De la projecció UTM deriven les coordenades UTM que són una superfície quadrada sobre la Terra (el GPS marca una superfície de 1 m x 1 m).

Almanac

És la informació d’on està ubicat cada satèl·lit a cada moment.

Datum

La Terra no és completament esfèrica, és per això que necessitem una figura que representi més fidelment la seva forma,en aquest cas una el·lipsoide, a la fórmula de la el·lipsoide l’anomenarem Datum.

Direcció

A la nostra direcció de moviment l’anomenarem Direcció o Heading i és una mesura angular (Graus) amb respecte al nord referencial del nostre GPS.

Rumb:

A la direcció des de la nostra posició al nostre punt d’arribada o destí l’anomenarem Rumb o Bearing i és una mesura angular (Graus) amb respecte al nord referencial del nostre GPS.

Projecció d’un punt

Per projectar un punt haurem de saber primer de tot la nostra posició actual, des de la nostra posició podrem projectar un punt a l’horitzó al qual vulguem dirigir-nos, escollim la distància i l’angle respecte al nord.

Waypoint

És el nom que es dóna als llocs de referència als GPS. Captura la posició geogràfica, la altura, un nom i un icona representatiu,

Track:

És la successió de punts que guarda automàticament el GPS, en altres paraules és la nostra empremta. Cada punt posseeix la seva pròpia posició i altura.

Track Back:

És la capacitat del nostre GPS en projectar el nostre track guardat i guiar-nos a través de la mateixa successió de punts.

Route

Conjunt de punts georefrenciats interconnectats de manera que defineixen un camí amb línies rectes.

DGPS:

Differential Global Positioning System. Sistema de correccions per a augmentar la precisió del GPS.