::Inici >La Torre Forta

La Torre Forta

Història de la Torre Forta

Durant el regnat de Felip IV, al segle XVII Tarragona era un enclavament cabdal per a la victòria dels francesos sobre Catalunya.

La ciutat reclosa darrera de les muralles va patir setges reiterats de tota mena i la fam i la migració van minvar la població.

Per tal de preservar-la es van construir al llarg de la costa diverses torres de guaita o de defensa que tenien com a missió avisar a la població dels atacs exteriors com les incursions sobtades dels pirates berebers procedents de les costes d’Argèlia, entre d’altres.

Una d’aquestes edificacions va ser la Torre forta. Aquest bastió fet de carreus, sòlid i estratègic amb poques obertures i espitlleres típiques d’una fortificació militar se’l va ubicar, sobre un petit talús, seguint la direcció del desguàs de les aigües pluvials procedents del torrent de “Mas Garriga, en direcció sud-oest, a uns tres quilòmetres de Tarragona i oposada al mar.

La Torre Forta no va ser només un testimoni dels fets històrics que van tenir lloc a Tarragona i rodalies d’ençà que va ser construïda. També va patir assetjaments i va ser ocupada per les tropes franceses en el setge a la ciutat durant la Guerra de la Independència.

Les marques d’impactes de bales trobades a l’estructura de la porta de la façana de llevant pertanyen a l’ocupació francesa duta a terme entre 1811 i 1813 quan les tropes gal·les es van instal·lar a la torre desprès de vèncer el petit destacament militar que la guardava. Des d’allà, els francesos atacaven la ciutat; a la porta principal encara es poden veure els impactes de les bombes que des de la vila eren disparades contra el destacament francès.

Anys més tard serviria de refugi i amagatall per a diverses famílies durant la Guerra Civil. Alguns espais de l’interior de la torre havien estat condicionats amb llars de foc. Als voltants de la casa, en plena guerra del 1936, hi van caure una dotzena de bombes llençades pel creuer Canaries ancorat davant la costa de Tarragona.,

Desprès, el temps i l’abandó van fer malbé els camps de conreus de la zona i aquella antiga edificació va ser reconvertida en masia fins que a començament dels anys 20 algú hi va veure la possibilitat d’aixecar-hi una barriada amb la Torre com a nucli i símbol. Aquells terrenys, en d’altres temps terres de pas i d’esbarjo, donarien pas al barri de la Torreforta , el barri més antic de Tarragona.