::Inici >BTT i nutrició

BTT i nutrició

Dra. MIREIA BARBERA - Medicina de l'Esport / Dr. EMILI DURAN - Alpinista - BTT

El ciclisme – tant el de muntanya (BTT) com el de carretera - és un esport aeròbic, la qual cosa significa que els músculs necessiten una aportació constant d’energia per a produir contínuament la força necessària durant l’activitat de llarga durada. El metabolisme aeròbic és doncs el principal productor d’energia en aquest esport de resistència. Això imposa al nostre organisme importants demandes per alliberar oxigen als músculs actius.

Així doncs, des d’un punt de vista nutricional, tot i que els greixos proporcionin més kilocalories d’energia per gram que els hidrats de carboni, l’oxidació dels greixos requereix més oxigen que la dels hidrats de carboni, per la qual cosa, aquests són el combustible més adient per a la realització d’exercici físic de llarga durada, com és el ciclisme. L’aparició de la fatiga i esgotament dependrà dels dipòsits de glucògen muscular i de la velocitat del seu metabolisme.

Per tot el que s’ha dit anteriorment és important la ingesta de carbohidrats durant l’exercici de llarga durada ja que ens ajudarà a mantenir una intensitat d’exercici determinada durant un major temps i també perquè ens permetrà desenvolupar majors intensitats en les últimes fases de l’exercici.

NutricioNo hi ha estudis que evidenciïn una clara relació dosi-resposta entre la quantitat de carbohidrats ingerida durant l’exercici i els seus efectes sobre el rendiment. S’ha descrit que no hi ha diferències en la resposta fisiològica a l’exercici quan s’ingereixen solucions amb un 6% al 10% de carbohidrats i es recomana la ingesta de solucions al 4-8% afirmant que no comprometen l’absorció de fluïds. L’objectiu de la ingesta de begudes ensucrades és aportar suficients carbohidrats per tal de mantenir la glucosa sanguínia i l’oxidació dels hidrats de carboni sense causar alteracions gastrointestinals ni retardar l’absorció de fluïds. El rendiment milora amb una ingesta de carbohidrats de 30 a 60 g per hora, la qual cosa pot aconseguir-se ingerint begudes comercials en quantitats de 600-1200 ml/h.

És molt important, doncs, portar les reserves suficients d’hidrats de carboni, durant una sortida amb bicicleta ja que durant aquesta, poden sortir imprevistos que poden retardar la finalització de la pràctica de l’exercici.