::Portada >Núm. 63: Octubre - Desembre >Valors o contravalors

Valors o contravalors

La sabiduria popular ens diu que si vols conèixer tal com és una persona, només cal que li preguntis per la seva escala de valors.

Tal vegada sigui una percepció subjectiva meva en l’apreciació de la distorsió o confusió d’alguns dels valors essencials en la nostra societat actual. Amb això de cap manera estic dient de que aquesta societat sigui pitjor que d’altres. El que si és força evident és de que estem pagant un cert peatge a favor del progrés tecnològic esquilmant-lo del progrés social o en algun cas aïllat, del progrés espiritual. Valguin com exemples algunes comparacions : la llibertat sembla evolucionar o avançar cap a una censura disfressada, la solidaritat amb competitivitat, la fraternitat amb desigualtat, l’honradesa amb debilitat, la humilitat amb arrogància, l’ètica amb l’estètica, la comprensió amb el tot si val, la tolerància amb el fi justifica els mitjans, la bondat amb avidesa de poder, la sabiduria amb picardia, el progrés amb el ric més ric i el pobre més pobre i la justícia en que s’està convertint? Permeteu-me un exemple per aquest últim valor, que en aquest poble a alguns ens toca de ben a prop. El preu de l’avellana fa 31 anys estava quasi el doble de l’actual.

Mentre el preu dels adobs, herbicides, insecticides, etc., ha pujat un promig del 70% i la resposta dels polítics en nom d’alguns “valors” és de que els pagesos ens queixem per vici o de que ja ho arreglaran quan sigui el moment adequat o d’altres escuses que cal valorar d’impresentables. La conclusió que se’n pot treure, és de que alguns d’aquests valors o contravalors avancen amb el pas canviat, desafavorint com quasi sempre al més dèbil, mentre que d’altres d’aquests “valors” sembla que la seva finalitat sigui tan sols engreixar la bossa dels més barruts o pocavergonyes.

Malgrat la crisi cal confiar que les veles del sentit comú, empeses per la brisa de la coherència dirigeixin el veler dels valors pel mar de la bondat envers el port de l’amor i no a la butxaca d’alguns polítics. Tan de bo aquests valors siguin portadors de la bondat necessària per arribar al cor de tots els dirigents i així aconseguir un futur millor i una vida més digna per tothom i no tan sols per alguns privilegiats.

Miquel Taverna Balcells