El Temps

L'estació meteorològica d'Alforja

A principis del segle XX, el professor Eduard Fontserè i Riba va crear el Servei Meteorològic de Catalunya que va ser pioner a Espanya i en altres països d’Europa i que el dictador Primo de Rivera es va entestar en eliminar sense aconseguir-ho., i, finalment un altre dictador, en aquest cas el general Franco, al final de la Guerra Civil, a l’any 1939 va donar l’ordre imperiosa de destruir-lo i, fins a mitjans de la dècada dels 90 no es va tornar a recuperar. En el decurs de la Dictadura va funcionar a Catalunya “El Instituto Nacional de Meorologia” depenent del Ministeri de Transports de Madrid. Fa poc més d’un any i va haver un “embrió” de fusió entre ambdues entitats que actualment s’anomena AEMET (Agència Estatal de Meteorologia) amb seu al carrer Arquitecte Sert, número 1 de Barcelona, funcionant conjuntament amb altres entitats paral·leles com METEOCAT que es dedica bàsicament entre d’altres funcions a previsions urgents d’inundacions, nevades, etcètera, tal i com ja està succeint en diversos països europeus, fet que seria força desitjable.

AMET desenvolupa com a funcions bàsiques la predicció per la navegació marítima, aèria o el transport en general: radars meteorològics, gestió de les estacions automàtiques, l’aportació de dades dels observadors, etcètera. En quan a la qüestió de la xarxa d’estacions, està previst que, en un termini de pocs anys, s’acabi d’estendre per tot el territori català amb un centenar d’aquestes estacions i unes 500 a la resta de la Península Ibèrica.

Fent referència a Alforja, val a dir que, des de el passat 24 de juny tenim l’honor de comptar amb una d’aquestes estacions, instal·lada a la partida Pinedes, funcionant amb energia fotovoltaica amb tots els aparells bàsics en els que s’inclou: temperatura, pluja, humitat, direcció i velocitat del vent i d’altres. Aquestes dades ben aviat es podran trobar a INTERNET en una adreça encara per concretar.

Sense que serveixi de precedent, voldria explicar-vos que, motivat per la coincidència de que en el mes de maig de 2007 es varen complir els primers 25 anys del signant d’aquestes ratlles com “observador del temps” i col·laborador de l’Institut Nacional de Meteorologia, el passat 26 de març d’aquest 2008 en que es va celebrar el Dia Mundial de la Meteorologia, vaig tenir la satisfacció pregona de rebre un diploma commemoratiu a l’Auditori del Cosmocaixa a la seu del Museu de les Ciències de Barcelona, de mans del delegat del Govern de Madrid a Catalunya, senyor Joan Rangel.
radar

En quan al tema del “Radio-sondatge", voldria comentar-vos breument que el passat 11 de maig un grup d’onze persones del Baix Camp, vàrem tenir l’oportunitat d’assistir amb directe al llançament d’un globus - sonda des de el terrat de la Universitat de Física de Barcelona.

Un altra noticia fora la inauguració el passat 4 de setembre del quart radar meteorològic que restava per posar en funcionament, situat a la Serra de Llaberia.. Amb tots aquests aparells, cada cop més sofisticats, així com l’esforç tant humà com econòmic que això comporta, cal esperar que tots plegats puguem gaudir d’una informació més objectiva i actualitzada i que les prediccions es facin més reeixides malgrat aquest clima mediterrani tant nostre, complicat i embogit del que dia rera dia podem gaudir des de el nostre estimat poble d’Alforja.

Agost 2008.

Miquel Taverna Balcells