::Portada >Núm. 62: Juliol - Setembre >D'un temps, d'un poble...

D'un temps, d'un poble...

21-6-08.- A la plaça de Les Monges s’ha celebrat el festival de fi de curs de l’Escola de Dansa d’Alforja, a més dels alumnes del nostre poble també hi ha col·laborat d’altres escoles de la nostra comarca com: l’Escola de Dansa de Montbrió, Escola de Dansa Núria Diez, Escola de Dansa Susana Escobedo, Escola Artis de Reus, Escola de Dansa Mª Carme Fraga i Escola de Dansa del Centre de Lectura de Reus. Amb aquest curs l’Escola de Dansa d’Alforja ha celebrat les seves noces de plata, al finalitzar el festival van oferir una copa de cava a tothom per commemorar els vint-i-cinc anys de dansa a Alforja.

22-6-08.- En el recinte del Parc s’ha fet un mercat de “segona ma” ( compost d’articles nous i d’altres que ja s’havien utilitzat, així com coses antigues, típiques o artesanals, juntament amb articles de producció pròpia ). Aquest esdeveniment que era la primera vegada que es feia a Alforja, va ser una sorpresa per l’èxit de públic que va tenir.

Durant el matí en el mateix recinte del Parc en la pista preparada per fer les tirades de bitlles, es va fer la Trobada de Bitlles de la lliga intercomarcal en la que hi participa l’equip d’Alforja. La classificació dels cinc primers fou la següent: 1er. Corbera d’Ebre, 2on. Reus, 3er. Horta de Sant Joan, 4rt. Pinell de Brai, 5è. Rasquera. La classificació individual va ser: 1er. Josep Cherto ( Horta ), 2on. Tomàs Miró ( Rasquera ) i Josep Llop ( Pinell ).

23-6-08.- Comencen les festes commemoratives dels 850 anys d’Alforja. A la nit en el Parc es feu un Sopar Medieval ( sopar de bou cuinat a l’estil medieval i ambientat en dita època ). Després del sopar en el mateix lloc es feu ball de la revetlla de Sant Joan.

27-6-08.- Acte institucional commemoratiu dels 850 anys de la donació feudal del lloc d’Alforja, feta pel comte de Barcelona Ramon Berenguer IV a Ramon de Ganagod o Gavalgando. En el decurs de l’acte es va descobrir una placa commemorativa de dita efemèride, en una paret de la plaça del Castell. Començà amb els habituals parlaments de rigor de les autoritats locals i forasteres ( alcalde Josep Viñas i els regidors Ricard Gené i Sendu Martorell , com també el president del Parlament de Catalunya Ernest Benach ). Per finalitzar l’acte es feu una escenificació històrica de l’efemèride a càrrec del grup de teatre estudi “Els Passerells”.

28-6-08.- En el antic camp de futbol es va fer una exhibició de tir a l’arc.

.A la Casa de Cultura la professora de Història Medieval de la URV, Maria Bonet Donato, feu una conferència relacionada amb temes sobre l’efemèride que estem celebrant aquests dies.

29-6-08.- La coral Floc ha fet el concert de fi de curs a l’església parroquial, en el concert s’han interpretat entre d’altres peces del renaixement per compaginar les festes medievals que aquests dies estem celebrant a Alforja.

30-6-08.- L’Associació de Dones ha celebrat en el recinte del Parc el seu tradicional berenar de fi de curs, amb l’assistència de més d’un centenar d’associades.

5-7-08.- Organitzat per l’equip dels Patxanguerus s’ha fet en el Polisportiu les 24 hores de futbol sala.

A la Casa de Cultura i organitzat per l’Associació de Dones s’ha fet una exposició de vestits medievals i eines antigues.

Mercat medieval6-7-08.- Un mercat medieval ocupant bona part dels carrers més cèntrics del poble, ha estat la tònica festiva com a cloenda dels actes dels 850 anys d’Alforja, aquest mercat estava compost majoritàriament per gent professional que segueixen aquests mercats amb les tenderetes i els seus articles apropiats per la venda. L’escenificació d’oficis antics i representacions de la vida medieval ( una boda jueva ) varen donar un aire d’autenticitat a la festa Hi va haver la participació d’algunes parades de gent del poble venent els seus productes i també amb les seves disfresses ambientades a l’estil de l’edat mitjana. Tampoc no hi podien faltar la presència dels nostres gegants (que precisament representen dos personatges que foren protagonistes de l’efemèride que commemorem : Saurina l’esposa de Ramon de Ganagod i l’Almira l’últim valí moro de Siurana ) i que durant tot el matí, donaren un aire més festiu amb les seves actuacions. Aquest mercat ha estat una veritable atracció de gent forastera que han aprofitat l’avinentesa per visitar i conèixer el poble.

7-7-08.- Organitzat per l’Associació de Dones una seixantena de persones alforgenques van participar en una excursió a Praga, visitant entre d’altres llocs el famós balneari de Karlovi Vari. La tornada fou el dia 11.

13-7-08.- A la Casa de Cultura i organitzat per l’Agrupació Fotogràfica s’ha fet el veredicte del concurs fotogràfic LIII Medalla Puigcerver i XLIII Saló Nacional Fotogràfic, el guanyador ha estat Carles Verdú Prats de Barcelona i el primer premi local ha estat per Josep Aragonès.
premi Local


20-7-08.- A l’ermita de Sant Antoni, s’ha fet el XXXIIè Aplec de sardanes, la interpretació ha anat a càrrec de la cobla Reus Jove.

29-7-08.- Avui al matí la nostra veïna Maria Badet, al sortir de la sucursal de la Caixa de Tarragona ha estat víctima d’un robatori, on havia anat a retirar uns diners. La Maria al voler defensar-se ha resultat contusionada i plena de blaus, resultant inútil el seu esforç. La sensació de inseguretat és cada cop més evident davant aquesta delinqüència a la que estem abocats.

3-8-08.- Avui primer diumenge d’agost com des de ja fa molts anys, s’ha fet el tradicional romiatge a l’ermita de Puigcerver. Els més agosarats hi ha anat a peu pel camí de sempre, després de sentir el repic de les campanes a les sis de la matinada. D’altres ho han fet amb cotxes particulars, per retrobar-se tots juntament amb els devots de Riudecols i altres pobles del nostre entorn. Aquest any en el recordatori de la festa que es dona anualment, la fotografia era del nostre col·laborador Hilari Aragonès i la poesia de la part posterior era també de dos col·laboradors nostres: el Miquel Taverna Balsells i la Franxesca Jesús Gómez Guasp. Al vespre del mateix dia, organitzat per l’Ateneu, s’ha fet a la plaça de Dalt un concert de gralles i timbals a càrrec dels “Pelacanyes” de Tarragona.

12-8-08.- A l’església parroquial s’ha fet una reunió de veïns per crear una nova entitat amb el nom de: Amics de l’ermita de la mare de Déu de Puigcerver, que juntament amb l’actual Patronat de Puigcerver tindrien com objectiu la conservació i millora del recinte. Demà es farà una reunió similar al poble veí de Riudecols.

14-8-08.- Organitzat per l’Àrea de Cultura, Esports i Joventut de l’Ajuntament d’Alforja, s’ha fet un sopar popular al Parc. Després del sopar, ball fins a la matinada a càrrec del conjunt “París la nuit”.

15 i 16-8-08.- En l’Ateneu Cultural Josep Taverna i organitzat pel Grup de Puntaires, s’ha fet la 4ª edició de les 24 hores de puntes de coixí. Han començat a les tres de la tarda i fins a la mateixa hora de l’endemà. Amb el lema :”Una puntaire una hora de punta”, s’ha confeccionat una lligacama, que es donarà com obsequi a la primera núvia del nostre poble que es casi.

A la vesprada del mateix dissabte i organitzat pels excursionistes d’Alforja, des de la plaça de Dalt on estaven concentrats han sortit tot una colla per fer la 3ª Marxa seminocturna al cim del Mirador, amb el lema “Lluna d’agost al Mirador”. Enguany amb l’al·licient afegit de poder contemplar l’eclipsi parcial de la lluna.

17-8-08.- Organitzat per l’Agrupació Amics dels Avis d’Alforja, s’ha fet la XXVI Festa dels Avis. A començat al matí amb l’ofici solemne dedicat als avis, al migdia obsequi d’un record de la festa als avis majors de 80 anys i ofrena a l’avi Domènec Simó Huguet amb motiu d’haver complert 100 anys. Acte seguit audició de sardanes a la plaça de Dalt a càrrec de la cobla Reus Jove. Dinar de germanor per a tots els avis homenatjats al Casal-Residència. A la tarda a la plaça de les Monges concert per la Banda Simfònica de Reus, finalitzant la festa amb xocolata i coca per a tothom.

23-8-08.- A l’Ateneu Cultural Josep Taverna, ha tingut lloc la presentació de la novel·la “Campo de la esperanza” escrita per l’Antoni Cisteró, amb el rerafons argumental de la filmació de “L’espoir” de l’André Malraux ambientada en la Guerra Civil de 1936-39. La presentació del llibre va anar a càrrec de Josep Poca.

28-8-08.- Com ja fa molts anys a finals de l’estiu, s’ha fet la Nit del Pataco, sopar popular a base del tradicional menjar alforjenc. La festa organitzada per l’àrea de Cultura, Esport i Joventut de l’Ajuntament, va acabar amb ball fins a la matinada.

1-9-08.- Avui s’ha esdevingut el canvi de titularitat de l’estanc. Ha decidit plegar la Montserrat Vilella després de deu anys, substituint a la seva mare la Mª Rosa Olivé que ho va regentar vint anys. Ens complau donar la benvinguda als nous titulars i desitjar-los-hi molta sort.

11-9-08.- Festa de la Diada Nacional de Catalunya, s’ha fet l’acte institucional en el Parc dels Amics.

L’Associació de Dones ha organitzat una excursió a Saragossa per visitar l’Exposició Internacional que coincidirà amb el dia dedicat a Catalunya , amb diversos actes de la nostra cultura i tradicions.

A. P.

 
ESMENA

En el número anterior en aquesta secció es va publicar que la donació de sang del dia 31 de maig s’havia fet per l’Hospital de Reus, quant en realitat es va fer per l’organisme Banc de Teixits.

En la mateixa secció apareix la notícia sobre la festa de la 1ª comunió de la nostra parròquia i en el lloc on diu : Iris Martínez Romero hi ha de dir Iris Martínez Martínez, també aquesta nena per causes alienes no surt en la fotografia dels celebrants, per esmenar-ho publiquem ara la foto de la nena Iris.
Iris