El Temps

Pel maig cada dia un raig

tablement remarcable. El mes de maig sempre ha estat molt generós en aquestes dites populars i que si en algun moment poden haver semblat estar en vies d’extinció, sempre arriba l’ocasió en que tornen a aparèixer.

A moltes persones d’Alforja segurament al llegir aquestes ratlles, els hi vindran a la ment algunes dites tan conegudes com: PEL MAIG CADA DIA UN RAIG o SI PLOU PER SANT PERE RAGALAT 40 DIES MËS DE RUIXAT. Tots per poc que ens hi hàgim capficat en l’observació del temps hem pogut veure que aquest any 2008 s’han complert sortosament aquestes dites amb una certa fiabilitat.

Antigament també es deia: el que vulgui vendre el seu tros de terra, ha de fer-ho el mes de maig. Això es deia perquè quan plou al mes de maig els arbres del nostre país gaudeixen d’una esponorositat més marcada que en cap altre moment de l’any. Potser molts veureu en aquestes paraules una certa eufòria primaveral... personalment crec que motius en tenim.

En l’últim Informatiu us feia esment de les sequeres i els seus cicles desiguals i a les seves nefastes conseqüències, tan a nivell de restriccions d’aigua pel subministrament de la població o a les conseqüències pels cultius d’aquesta zona com els avellaners, olivera, etc. Per sort en només tres mesos les impressions al respecte és més que evident de que han millorat moltíssim.

Una vegada fetes aquestes reflexions sembla oportú comentar algunes dades meteorològiques d’aquesta primavera, en relació als últims anys de sequera.

Pantà

Des del mes d’octubre de 2001 no teníem una pluviometria tan alta en un mes de maig ni en qualsevol altre mes. També es pot afirmar que ha estat el mes de maig més plujós dels últims quaranta un anys ( que son dels que jo en tinc dades ). Una altra dada significativa és que des del dia 9 de maig fins el dia 11 de juny, 33 dies naturals n’ha plogut 24 dies. La quantitat de pluja recollida a Alforja tan sols en el mes de maig d’aquest 2008 ha estat de 277’4 l., aproximadament les dues terceres parts de la pluja total de l’any 2007. No obstant això, la resposta a la pregunta de que si amb aquestes pluges hem deixat enrere la sequera dels últims cinc anys sembla ser que la podem mirar des d’un punt de vista optimista, però no és definitiva la seva superació ja que tot depèn de la continuïtat o no d’aquest règim de pluges que hem iniciat tingui en els propers mesos d’estiu. Confiant amb les estadístiques sembla que podem ser moderadament optimistes.

Tan de bo passant pietosament de les interconnexions i dels transvasaments d’aigua del Camp de Tarragona cap a Barcelona i un llarg etcètera i confiar en que els pensaments, els sentiments i pel damunt de tot els núvols, es posin d’acord almenys en aquest tema, sempre amb el permís del canvi climàtic, per poder gaudir d’una forma racional i plaent a tots plegats d’aquest apreciat tresor que és l’aigua.

Miquel Taverna Balcells