::Inici >Temporada 2010/2011 >JAUME BALSELLS

JAUME BALSELLS

COR D’HOMES    ANTISTIANA MÀSKILI

 

CONCERT DE PRESENTACIÓ I ESTRENA DE LES OBRES RECUPERADES

Del vallenc Jaume Balsells i Grau

(Valls, 22 d’Octubre 1908 – Tiana, 25 de Juliol 1936)

 Programa

L'alba millor     motet a tres veus iguas i orque.   No datat
Ave Maria         a dues veus iguals i orgue  02-2-1927
Regina coeli     a tres veus iguals i orgue.       28-03-1927
Regina coeli     a tres veus iguals.                    20-04-1928
Salve Regina   a quatre veus iguals.               22-08-1929
L’he cercat        Idili eucaristic. Veu i orgue.    21-09-1929
Veni Sancte Spiritus    a tres veus iguals.        01-10-1933
Tantum ergo                a tres veus iguals.         08-10-1933
Regis superni nuntia     a tres veus iguals i orgue.  13-10-1933
Missa  “Decor Carmeli”   a  tres veus per a cor d’homes i orgue.         

        Composta al S.Mont Carmel – Haifa – Palestina.        Desembre 1933

 
Serà interpretat  pel COR D’HOMES    ANTISTIANA MÀSKILI, artífex de la recuperació d’aquestes en obres i de les que s’editarà un CD que es presentarà en aquestes mateixes dates en el Institut d’Estudis Vallencs. Els components d’aquest Cor son els següents:

 

Josep HILL (tenor)

Llorenç FERRER (tenor)

Marc DÍAZ (tenor-baríton)

Lluís SERRES (tenor-baríton)

Joan VENDRELL (tenor-baríton)

Josep Mª GUITART (tenor-baríton)

Joan MÀNDOLI (baríton-baix)

Josep MATA (baix)

Jordi PASQUAL (baix)

Joan FERRÉ (tenor-baríton i direcció)

Arnau FARRE (orgue)


Jaume Balsells

Neix a Valls ( Alt Camp ), el 12 d’Octubre de 1908 ( dia 22 segons partida naixement )en el domicili familiar Passeig Pi Margall sn. en unes circumstàncies familiars critiques. És fill de Josep Balcells i Soberano i Mercè Grau i Robira, un matrimoni de la pagesia. Poc temps després del seu naixement queda orfe: els seus pares van morir amb nou mesos de diferència .

Els seus oncles, Antoni Grau i Maria Rosell, amb residència al Pla de Santa Maria,  li faran de pares. Els seus germans són Josep I Francesc, I les seves germanes Magina,  Mercè I Josefina.

Rebé les primers lletres en l’escola del poble, i la formació religiosa familiar d’aquell temps en la catequesi parroquial.

El seu germà gran, en Josep entra al Seminari de Tarragona. Uns anys després se sent cridat a la vida religiosa, i es trasllada al Seminari Menor dels Carmelites Descalços de Palafrugell ( Baix Empordà). Ell serà el qui encamini en Jaume a la vida religiosa en el Carmel.

Tenia deu anys quan va entrar al Col·legi Preparatori dels Carmelites a Palafrugell.

L’any 1923, en Jaume va entrar al noviciat de Tarragona. Un any més tard, el 24 de Novembre de 1.924, ( festa de Sant Joan de la Creu ) professà a Tarragona prenent el nom de Gabriel de l’Anunciació. 

Durant els anys  1924-1928, realitza estudis de Filosofia i Lletres en el col·legi superior que l’Ordre del Carme tenia a Badalona. Viu uns anys en una comunitat religiosa i acadèmica, organitzada també pastoralment, participant en el servei social,  ja que Badalona era una ciutat obrera oberta a la cultura popular catalana.

En poc temps després d’estudiar grec i hebreu, dominava amb fluïdesa l’alemany, el francès, l’italià i l’anglès.

L’any 1929, en acabar el primer any de teologia, va ser enviat al Col·legi internacional de l’ordre a Roma on acabà els estudis eclesiàstics de Teologia al 1933

El dia 10 de Juliol de 1932 fou ordenat prevere a Roma. Va continuar els estudis i es va llicenciar en Història eclesiàstica,  amb especialització en historia de l’Ordre del Carme.

Va publicar diverses monografies sobre “La Immaculada Concepció” (1930), “Santa Anna” (1932), “La Salve Regina” (1935), i va deixar inacabada “ Les bibliografies carmelitanes”

Per les seves moltes qualitats intel·lectuals fou nomenat professor de Patrologia (escrits dels Pares de l’Església) en el Col·legi internacional de Roma i entre els anys 1932 al 1934 fou enviat de professor de Filosofia al col·legi que l’Ordre regentava en el Mont Carmel ( Haifa ) a Israel. Quant torna a Roma obté el diploma de Biblioteconomia a l’Escola Apostòlica Vaticana.

De petit va conrear l’esperit musical i anà cursant estudis en aquesta matèria acabant cursant també estudis de composició musical. Va compondré música religiosa clàssica i popular, motets, una missa a tres veus i sardanes.

L’any 1935, durant la Festa Major del Pla de Santa Maria, cantà de tenor la missa de Perossi a la parròquia.

Estava a punt de començar un curs de tres anys d’Arqueologia Sagrada a la Universitat Gregoriana, quant l’estiu de 1936 el Pare Gabriel va tornar a Catalunya on va fer preparatius per visitar esglésies i monestirs que atenien a veure amb els seus estudis arqueològics. Feia només una setmana que el jove sacerdot era a casa seva quan va esclatar la guerra civil. Aquells dies era a Badalona,  una ciutat a pocs kilòmetres de Barcelona on havia de trobar-se amb el seu germà. La nit abans de l’esclat, el 17 de Juliol de 1936, amb el seu optimisme habitual i contra el consell dels religiosos, va dir adéu i va agafar un tren cap a Barcelona. Aquesta ciutat estava, just en aquell moment, patint el dolor i la fúria del marxisme encara que el soroll no hagués arribat a la protegida Badalona.

El que resta es pot dir en poques paraules. El Pare Gabriel no va arribar mai a Barcelona. Va morir a Tiana el 25 de Juliol de 1936. Li faltaven pocs mesos per complir els 28 anys.

 

Cor de cambra d’homes ANTISTIANA MÀSKILI

Es formà l’any 2006, constituït en la seva majoria per antics escolans de Montserrat. 

El repertori acumulat permet realitzar concerts de temàtiques diverses: religiosa, profana, popular catalana i d’arreu, tant a capel·la com amb acompanyament. 

Ha realitzat concerts a diferents localitats catalanes: Montserrat, Granollers, Mollerussa, Constantí, Canyelles, Olesa, Solivella, La Sénia, entre altres.

El 2010 ha obtingut el 1r.Premi en el concurs de Corals de Cunit. 

Antistiana Màskili ha enregistrat l’any 2009 un CD de Nadales i el 2010 un altra amb peces recuperades del compositor Vallenc: Jaume Balcells i Grau (1908-1936), carmelita descalç. 

El cor de cambra d’homes sorgí com una nova activitat dels Cors Antistiana i Santa Maria de la Bisbal del Penedès, fundats l’any 1964, i junts impulsaren la creació de l’Escola de Música Antistiana, avui consolidada al passar a ser municipal l’any 2003.

També en aquesta època es materialitzaren, gràcies a l’esforç dels seus components: L’Orgue de la Bisbal, un piano de cua i la Temporada Musical a la Bisbal.