::Inici >Temporada 2010/2011 >BICENTENARI DE LA INDEPENDENCIA DE XILE

BICENTENARI DE LA INDEPENDENCIA DE XILE

Dijous 7/10/2010

Eulogio Dávalos

                 - Mestre i poeta de la guitarra -           

 Per Desideri Díez

“Arts i Lletres a Horta-Guinardò”

La carrera del músic Eulogio Dávalos al nostre país comença quan arriba a Barcelona un 17 de Gener de l’any 1975 fugint del règim dictatorial xilè d’Augusto Pinochet. Tot i no estar afiliat a cap partit polític concret va donar suport al moviment cultural que encapçalava el difunt president xilè Salvador Allende.

Els inicis van ser difícils com per tants immigrants que ha acollit la nostre terra. La problemàtica real i palpable dels darrers moments de la dictadura espanyola unida a la dificultat de trobar una feina van durar mesos. Sortosament l’organisme Agermanament el va acollir i el va ajudar a trobar un lloc de treball per poder quedar-se. L’experiència va durar un parell d’anys fins que va trobar una feina més segura i un espai propi des d’on desenvolupar les seves aptituds artístiques. L’arribada posterior de la família i l’abandonament d’un pis cèntric per una casa a Horta va començar a configurar la seva vida futura.

Però la vida musical d’aquest compositor ja havia començat, molts anys abans, en terres xilenes. Nascut a la capital del país, Santiago de Xile, va iniciar aviat els estudis musicals amb el seu pare, el bolivià director i compositor Eulogio Dávalos Román. Criat en un ambient purament troncat amb aquest art, Dávalos fill, així com les seves dues germanes - una es cantant i l’altre pianista - va endinsar-se en el món dels diversos instruments fins que va escollir la guitarra com el que més satisfacció li donava. I amb la qual se sentia plenament identificat  i estudia un breu temps en el Conservatorio de la Universidad de Chile amb Liliana Pérez Corey, para posteriorment tenir com a mestre al insigne guitarrista, José Pávez Rojas (discípul de Miquel Llobet).

La seva infància va transcórrer, doncs, entre concert i concert. A l’edat de només vuit anys ja va realitzar el seu primer concert al Teatro Municipal de Santiago. La crítica musical del seu país el destaca com “la revelació musical de Xile” en 1954, realitzant gires al voltant del país amb nou anys de edat.

Sis anys després va rebre un homenatge de l’Asociación de Música de Cámara de Buenos Aires dedicat a ell i a la seva germana.

El seu caràcter inquiet li ha permès estar i haver participat en molts esdeveniments culturals. Ha estat el primer guitarrista llatinoamericà que ha enregistrat el Concert d’Aranjuez, al costat del director Gerald Brown.

A més, ha realitzat presentacions als teatres de Nova York, Londres, Estocolm, Canadà, Berlín i Frankfurt, entre d’altres. Diversos personatges del món de la música li recomanen a continuar la seva carrera a Europa, entre els destacats Andrés Segovia i Claudio Arrau.

La seva obra musical destaca per les seves composicions per a guitarra sola i a les diverses transcripcions que ha fet per a aquest instrument, a més de la estrena de les Anticuecas, de Violeta Parra, feta a la Real Academia de Belles Artes de San Fernando de Madrid.

De fet, la necessitat de compondre i tocar concerts ha estat, per a Eulogio Dávalos, tota la seva vida. Un fet que no l’ha apartat, malgrat tot, de l’ensenyament, que tantes satisfaccions li ha donat. Entre les quals, poder treballar a escala popular a ciutats com l’Hospitalet de Llobregat, Santa Eulàlia, Sant Feliu o Cornellà; docència cursada en diferents Aules, Patronats de Cultura i Col·legis públics, seguit de recitals educacionals. Durant bastant temps va ser membre del Secretariat de Joventuts Musicals. Finalment, acaba fundant una escola de música i que sota el nom del seu pare, Eulogio Dávalos Román, continua ensenyant a dotzenes i dotzenes de futurs músics, dels quals han destacat alumnes com Carles Trepat, Josep Soto, Daniel Nogués, ........ Pot ser per això, es mostra molt unit a la cultura catalana.

Sempre ha volgut apropar el nostre país a Xile i Xile al nostre país, bona mostra son les experiències que ha desenvolupat en tots dos països. Entre aquestes experiències: a Catalunya, la organització d’un important encontre anomenat “Chile Crea” l’any 1987. Per primer cop es podia comptar amb la presència de cantants, autors i intel·lectuals com Raimon, Manuel Vázquez Montalbán, Quico Pi de la Serra, Ginovart, Ignasi Riera, Eduardo Galeano, Isabel Parra o Geraldine Chaplin. Per Eulogio va ser una de les feines més maques que ha dut a terme. A Xile, com a fundador i director artístic del Festival Internacional de Guitarra de Chile, on va promoure la participació d’artistes catalans i espanyols, i la primera visita d’un president català a aquell país, iniciada el 1992 i base de la Primera Setmana Cultural Catalana a la capital d’aquell estat llatinoamericà. Aquesta activa participació li va designar com Ambaixador Cultural Itinerant de Xile, càrrec ad honorem, pel president xilè Patricio Aylwin, a 1990.

Ha participat en diferents festivals d’Àfrica, Amèrica, Àsia i Europa com a intèrpret i com a mestre de Master-Class dirigit a professionals de la guitarra.

 

A 1993, la empresa CEAC li encarrega la creació del Mètode a Distancia d’ensenyança educativa sobre la guitarra. Mètode que ha obtingut molt de prestigi dins i fora de les nostres fronteres. Mogut per l’estimació per la guitarra, dos anys més tard crea el Concurs Internacional de Guitarra, Ciutat de Barcelona, concurs on participen jurats de prestigi  i concursants de diferents països del món (Japó, Argentina, Uruguai i, per suposat, de Catalunya i de la resta d’Espanya). La gran assistència de participants en el I Concurs és la força que empeny a superar any rere any la realització anual d’aquest Certamen Internacional. Avui dia, el Certamen Internacional de Guitarra de Barcelona, Miquel Llobet  (www.certamenllobet.com) s’ha consolidat dins del món musical de l’estat espanyol amb el reconeixement, entre d’altres, del Premi Trujamán atorgat en el Palau de la Música de València, el passat mes de novembre de 2009.

Dins de les diverses gires que va realitzar als anys 90 per Xile, de vegades per llocs on té més dificultats d’arribada la música, Eulogio Dávalos es va proposar apropar-se més als sectors de poblacions més pobres i marginals del país, per així recolzar la cultura musical amb la seva guitarra a la geografia més desfavorida social i culturalment, una de les majors satisfaccions que li ha propinat la seva tornada al seu país natal. El mateix somni que vol realitzar a la terra que el va adoptar i acollir en els seus pitjors moments.

Les inquietuds del mestre Dávalos i les seves capacitats creatives han evolucionat fins al punt de portar encàrrecs de diferents institucions públiques i privades, sota la seva direcció artística, homenatges a diferents personatges de gran rellevància de la cultura universal com Alberti, Neruda, Borges, Astor Piazzolla, Violeta Parra, Atahualpa Yupanqui, Víctor Jara, Salvador Allende (posar un bust en la Plaça Salvador Allende ha sigut un dels objectius de lluita de molts anys). A l’any 2001, l’Ambaixada de Xile a Madrid li va encarregar la direcció d’un recital poètic – musical amb el nom de “Neruda vuelve a la Casa de las Flores” (antiga casa on va viure el poeta durant la guerra civil espanyola), dedicat als 30 anys del lliurament del Premi Novell de Literatura a Pablo Neruda. Recital que en aquest i el passat any s’està realitzant per tota la geografia espanyola amb el nom de “Neruda renace en España”.

L’abril de 2005 és convidat per l’Ambaixada de Xile a participar en la Commemoració del IV Centario de El Quijote a l’Auditorio Nacional de Música a Madrid, amb el Quartet de l’Orquestra Juvenil de la Universidad de Talca (Chile) i la direcció del mestre Amèrico Giusti.

Al complir les seves Noces d’Or amb la Guitarra (1955-2005), va efectuar més de vint-i-cinc representacions dins del cicle Catalunya amb Neruda, el recital “Me gustas ...” juntament amb el prestigiós actor i director Enric Majó. Va actuar també al Festival de Guitarra de Lausanne (Suïssa). Va ser el punt de partida amb una Gira per tot Xile, tancant la seva actuació al Palacio de la Moneda a Santiago de Chile.

Al gener de 2006, es va portar a terme un memorable concert a Moscou juntament amb l’ Orquestra de Cambra del Kremlin i sota la direcció del mestre Misha Rachlevsky al Palau de la Armeria del Kremlin.

Al Maig de 2007, va actuar al Palau de Congressos de Montjuïc juntament amb Glinka Quartet, en homenatge a Joan Alsina. Va presidir, al setembre de 2008, el 1er Concurs Internacional de Guitarra d’Argentina, Mª Luisa Anido, agermanant-lo amb el Certamen Llobet de Barcelona. Entre d’altres concerts, va actuar el Dia Mundial de l’Aigua, al Museu de les Aigües de Cornellà, a la Fundació Agbar, el març de 2009.

Aquest any ha actuat a Xile, Barcelona i Madrid, en commemoració dels damnificats del Terratrèmol que va tenir lloc a Xile al mes de Febrer de 2010.

L’Alcaldia de Barcelona li ha conferit recentment la Medalla d’honor de la Ciutat,  que se li lliurarà en un acte solemne el proper 24 de novembre de 2010.

Ha participat en concerts en les diferents sales del món:

-          Wigmore Hall i Elizabeth Hall (Londres)
-          Teatre Municipal (Vancouver)
-          Carnegie Hall (New-York)
-          Teatre de l’Opera (Frankfurt)
-          Palau de Congresos (Berlín)
-          Gran Palais, Saló Napoleón III i Museu del Louvre (Paris)
-          Teatre de l’Opera (Bremen)
-          Sala de concerts del Conservatori (Québec)
-          Museo Glinka (Moscou)
-          Casa natal de Tchaikowski (Klin-Moscou)
-          Museu de la Música (Estocolm)
-          Palau de la Música Catalana (Barcelona)
-          Teatro de la Villa, Centro Cultural “Conde Duque” (Madrid)
-          Academia de Bellas Artes de San Fernando (Madrid)
-          Festival “La Medina” (Tunísia)
-          Festival Iberoamericà de Guitarra (Marroc)

 Ha sigut membre de jurat en diferents Festivals:

-          Concurso Internacional de Guitarra Flamenca de Hospitalet (España, 1985 y 1990)
-          Concurso Internacional de la Asociación Guitarrística de Vancouver (Canadá, 1986)
-          Festival Internacional de Música de Berlín (Alemania, 1991)
-          Concurso Internacional de Guitarra de Arvika (Suecia, 1991)
-          Concurso Internacional de Ejecución Musical (Viña del Mar, Chile, 1993)
-          Certamen Internacional de Guitarra Andrés Segovia (Almuñecar - España, 1993)
-          Festival de Guitarra de Posadas (Misiones, Argentina,  1993)
-          Concurso Internacional de Ejecución Musical Cagliari (Italia, 1993)
-          Concurso Internacional de Guitarra Andrés Segovia, ciudad de Linares (Jaén, 1994)
-          Concurso para guitarristas y compositores “Konenkov”, Moscú (Rusia, 1994)
-          Festival de Guitarra de San Juan(Argentina, 1995)
-          Concurso Internacional de Guitarra, Ciudad de Perpiñan (Francia, 1996)
-          Concurso Internacional de Guitarra “Michele Pittaluga” de Alessandria (Italia, 1997)
-          Concurso Internacional de Guitarra Alhambra (España, 2002)

 TERESA REVERTE CALULL, Directora del Cor Audite.

Neix a Valls, on realitza els etudis de música amb la professora Carme Moya i Solé, havent rebut classes de perfeccionament de piano amb professors de pretigi com Rosa Mª Kucharski i Joan Díaz, entre altres.

També cursa estudis de música moderna al Taller de Músics de Barcelona. Pianistra de l'Orfeó Vilanoví de Vilanova i la Geltrú des del 1992, ha actuat amb ells per arreu de Catalunya, Illes Balears, Espanya, França Itàlia i Portugal.
 
  COR AUDITE


Agrupació coral formada per 45 veus mixtes. Va debutar oferint un Concert de Nadal el dia 22 de desembre de 1996. la directora d'ença que es va fundar la coral és Teresa Reverté Calull. Durant els deus anys d'existencia de l'entitat, ha ofert cent quaranta-set concerts a diferents indrets de Catalunya.

Programa Eulogio Dávalos

 

Preludio Nº1.(Brasil)                                       Héctor Villalobos.
Manchay Ppuitu. (Leyenda Inca: Bolivia)          Eulogio Dávalos Román.
Milonga del Sur.(Uruguay)                              Jorge Cardoso.
Vals Nº3.(Danza de Venezuela)                       Antonio Lauro.
Alfonsina y El Mar.(Argentina)                         Ariel Ramírez.
Vírgenes del Sol.(Perú)                                   Salvador Rueda.
Estrellita. (México)                                         Manuel Mª Ponce.
La Cuartelera.(Argentina)                               Popular:E:Falú & E.Dávalos)
Te Recuerdo Amanda.(Chile)                          Víctor Jara.
Run,Run se fué pál Norte.(Chile)                     Violeta Parra.
Pascua Lama (Chile)                                      Eulogio Dávalos.
Cueca a Pablo Neruda.(Chile)                         Eulogio Dávalos.