ELS INICIS DE L'EXPLOTACIÓ I ELS MINERS DE SARDENYA
LES ORDINACIONS PER REGULAR L'EXPLOTACIÓ
En aquest context, l'any 1344, el comte Pere —que tenia el monopoli sobre l'explotació minera en la senyoria comtal— va promulgar unes ordinacions que regulaven els procediments d'extracció i benefici de les "menes"[1] d'argent del comtat de les Muntanyes de Prades i baronia d'Entença; les quals establien, a més, els drets i deures dels miners. Això no obstant, aquestes primeres ordinacions van ser substituïdes per unes de noves l'any 1348. En les quals, tot i que es van respectar en gran mesura les disposicions de les ordinacions precedents, es van regular més detalladament els mecanismes de gestió, de control i de registre de l'explotació de l'argent. Finalment, l'any 1352, el comte Pere va establir una nova disposició que modificava un dels capítols de les ordinacions de 1348; mantenint-ne la resta de capítols en vigor.
L'EVOLUCIÓ NORMATIVA (1344-1352)
En definitiva, la normativa referida a l'explotació minera de l'argent va anar evolucionant en pocs anys. De fet, però, la clàusula que més es va modificar va ser aquella referida a les condicions i els percentatges de partició de la producció entre el comte i els miners; els quals havien de cedir al comte, obligatòriament, una part de les "menes" d'argent que trobessin o de l'argent fi que se'n produís, a canvi de la concessió o llicència per poder explotar les mines ("crosos"), ja que treballaven per lliure (agrupats en companyies generalment). Així, mentre què en les ordinacions de 1344 i de 1348 els percentatges de partició variaven en funció de la quantitat d'argent que continguessin les "menes" —amb un sistema molt més complex, acurat i precís en les ordinacions de 1348 que en les de 1344—, en les de 1352 es va establir un únic percentatge de partició en tots els casos. L'objectiu final d'aquestes reformes era incentivar l'activitat extractiva i, de retruc, la producció d'argent fi; en altres paraules, es pretenia afavorir als miners per augmentar les rendes del comte.
ELS LLIBRES D'ADMINISTRACIÓ
Relacionat amb aquesta darrera qüestió, els paràmetres de la partició entre el comte i els miners s'anotava en els llibres d'administració de les "menes" (llibres de comptes que servien a l'administrador per controlar i gestionar l'explotació minera de l'argent). En els quals, bàsicament, es registraven les "reebudes" (entrades) i les "dates" (sortides) de les "menes" procedents de l'extracció minera i de l'argent fi que es produïa. Concretament, en les "reebudes" s'hi apuntaven, per regla general però no necessàriament en aquest ordre: la quantitat de "mena" aportada pels miners, el resultat de l'"assaig" que s'hi aplicava —a través del qual es determinava, globalment, la proporció total d'argent que contenia cadascuna de les "menes"—, l'equivalència del resultat de l'"assaig" amb d'altres unitats de pes, la quantitat total aproximada d'argent que contenia la "mena" (calculada a partir del resultat de l'"assaig") i, finalment, la part de "mena" que pertanyia al comte pels drets que hi tenia.
[1] El terme "mena", en la documentació medieval estudiada, defineix la matèria excavada tal i com surt de la mina, en brut (sense cap tractament o, potser, mínimament rentada o picada). És a dir, la "mena" era qualsevol bloc compacte (massa de roca o mineral), producte del treball a les mines, en el qual hi hagués —i fos possible explotar-los— el mineral o minerals útils (o valuosos), com a mínim; als quals, però, generalment, els acompanyaven —en diferents proporcions— altres minerals associats, part de la roca encaixant o altres estèrils aferrats al bloc de la caixa filoniana arrencat. En definitiva, la "mena" contenia, entre d'altres, tant el mineral útil com la ganga. Per tant, el significat medieval de "mena" difereix de la definició actual del terme.