::Home >Breu hist˛ria de la Fassina BalanyÓ

Breu hist˛ria de la Fassina BalanyÓ

La Història

La Fassina Balanyà era una indústria familiar on es destil.lava brisa (pell, rama i pinyol del raïm) per obtenir aiguardent. Les fassines, tot i ser instal.lacions industrials molt senzilles, són una part important del patrimoni industrial lligat a l'economia vitivinícola catalana.

Sembla que la Fassina Balanyà té els seus orígens en la dècada de 1830. Hi ha documents que permeten conèixer l'activitat de la Fassina  Balanyà en el període que va de 1946 fins a 1964.

La posada en valor de la fassina des del punt de vista patrimonial es va iniciar el 23 de desembre de 1996, quan el Consell Comarcal de la Conca de Barberà va declarar l'edifici Bé Cultural d'Interès Local. L'any 1997, l'Ajuntament de l'Espluga de Francolí va comprar la finca i la va remodelar i més tard el Museu de la ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) va acordar amb l'Ajuntamnet que la Fassina Balanyà passés a formar part del Sistema Territorial del mNACTEC i des de l'any 2000 hi està vinculada com a centre museístic col.laborador.

El més de desembre de 2009 es va dur a terme la seva inauguració com a museu.


Els espais

La fassina és un espai industrial distribuït en dues zones, una d'exterior i una altra d'interior.

La zona exterior consta de dos espais: la zona d'emmagatzematge i d'assecatge de la brisa la destil.lada, el cobert del pati amb les botes i els remenadors del tartrà i la xemeneia.

A la zona interior hi ha l'espai de producció d'energia  l'espai de destil.lació pròpiament dit. Al primer hi ha instal.lada la caldera de vapor que subministrarà vapor tant per moure la màquina de vapor com per proporcionar vapor a a les olles en el procés de destil.lació. Al segon espai destaquen, entre altres elements, les olles de la brisa, l'escaldavins i el refrigerador.