Entrevista a Àngel Juny
Parlem amb el President del Gremi de comerciants del Mercat de Sta Caterina, a Ciutat Vella, per descobrir-lo de primera mà.

Quins dies està obert el mercat?
Obrim cada dia de dilluns a dissabte, però la tradició del mercat setmanal en el nostre barri s’ha perdut, ja que ara mateix no hi ha pràcticament cap pagesa de les que vénen només un dia a la setmana.
Quants anys fa de la seva última reforma?
El 10 de maig va fer 5 anys. Vam estar set anys a la carpa provisional fins que es va reobrir. Abans el mercat era força més gran, la part de darrera de l’edifici actual i la placeta Joan Capri n’eren part. Els trasllats del mercat han fet que cada cop hi hagi menys paradistes: Quan ens vam trasladar a la carpa érem 400 i vam passar a 110; ara mateix, al mercat nou som uns 70.
Veiem que dins el mercat de Santa Caterina també hi ha restaurants. Els menús que ofereixen, estan basats en productes del mercat?
Sí, cadascú compra on pot, però un percentatge molt elevat dels productes són d’aquí mateix.
Com es va celebrar el cinquè aniversari de la reforma del mercat?
El mercat estava de festa, per tant molta gent va participar-hi i hi va haver molta xerinola. Durant el cap de setmana vam regalar cistelles de compra cada hora, i més es va fer una ruleta per regalar productes.
Com us ha afectat la crisi econòmica?
La venta en un mercat és diferent que en les botigues normals. Comptem amb una clientela fixa, la de tota la vida, que ve sobretot els caps de setmana. Els dies que més treballem són divendres i dissabte, per tant la crisi la notem més entre setmana.
Com es viu la presència del turisme en aquest mercat?
Sincerament, el turisme no és un públic potencial per nosaltres com passa en altres mercats com La Boqueria. Els nostres clients són gent de Barcelona, majoritàriament de Ciutat Vella i l’Eixample, això no treu que molts turistes passin per aquí mentre es mouen per la ciutat, per comprar fuita, per exemple.
Quines diferències creus que presenten el Mercat de Santa Caterina i la Boqueria?
La Boqueria s’ha convertit en un mercat tan turístic que ofereix tot tipus de productes, més enllà de la oferta de qualsevol mercat municipal. S’ha orientat a un públic estranger i ara a més de productes frescos i selectes també és un fast food, per tant, la seva idea de mercat és una altra ben diferent.