L’Associació Baix Penedès amb el Sàhara, amb el suport de l’Associació ‘Aun Sahara i la Delegació del Frente Polisario a Catalunya organitza l’exposició Sàhara Avui, amb una mostra de quadres del pintor sahrauí Fadel Jalifa Alí i fotografies de la pròpia associació al local La Fusteria del carrer Major d’El Vendrell. L’exposició pretén plasmar a través dels dos formats, pintures i fotografies, la vida dels sahrauís a l’exili en els camps de refugiats de Tinduf (Algèria).
Fadel Jalifa Alí, nascut el 1966 a Migik (Ausserd) al Sàhara Occidental, quan només era un nen va viure la Marxa Verda, i el bombardeig amb fòsfor i napalm, el seu cos encara té senyals de les seves ferides. Fill d'un màrtir de guerra se’n va anar a Cuba a estudiar Belles Arts, va ampliar després els seus estudis de pedagogia a Algèria, i de retorn als campaments, va voler traspassar els seus coneixements d'art al seu poble, amb moltes dificultats però amb molta il•lusió i esforç, va aconseguir crear i dirigir un Centre d'Arts Plàstiques dins l'escola Olof Palme. Un centre ben bé enmig del no-res, enmig del desert més inhòspit d'Algèria, als Campaments de Refugiats de Tindouf. Allí 25 noies aprenen avui a entendre i valorar l'art, a expressar els seus sentiments, la seva situació a través de la paleta, a transmetre i mantenir la seva cultura, les seves arrels i la seva identitat.
Diferents tècniques plàstiques es donen cita en les teles d'aquest artista, però el que sorprèn més són la pintures a l'oli amb sorra del mateix desert. Les seves exposicions no pretenen res més que ser un crit, sorprèn la sensibilitat de l'artista per a descriure el seu entorn, paisatges dels campaments de refugiats, bells racons i dunes del seu Sàhara, sempre present en la memòria dels que el van conèixer, pintures de denúncia, imatges de la vida quotidiana, cultura, històries d'amor, abstractes, la temàtica és àmplia. Un treball artístic de pintura contemporània amb una llum i uns colors especials, darrere d'aquesta bellesa artística gent humil que ha sofert un èxode. Les obres de Fadel són el reflex de la seva creativitat i compromís amb la seva cultura que subsisteix en l'exili amb els seus protagonistes: la injustícia, la vida en el refugi i la naturalesa de la terra, elements que es destaquen en el seu treball.
Fadel Jalifa Alí i els seus dos germans, també artistes, Mohamed Mouloud i Fadili, tenen reconeguda la seva obra en diferents països per diverses organitzacions culturals, solidàries i compromeses amb el poble saharauí a Catalunya, Espanya, Anglaterra, Cuba, Algèria, Mauritània, Líbia, Mèxic, França i Andorra.
L’exposició s’inaugurarà el divendres 26 de febrer a les 19h i estarà oberta fins el dia 13 de març, de 18h a 20h de dilluns a dissabte i de 11h a 13h els dissabtes i diumenges.
El divendres 5 de març a les 20h es durà a terme a la mateixa sala d’exposicions una xerradasobre el poble sahrauí a càrrec de Leonardo Urrutia, escriptor i membre de l’associació ‘Aun Sahara.
“Creo que una pieza de este trabajo puede llegar a muchos corazones colgada en un rincón preferido, permaneciendo más en tiempo y espacio como un poema, que un discurso político. Nuestros pinceles lloran esta realidad que sólo vivimos nosotros y con la que nos enfrentamos día a día en nuestro largo exilio”
Fadel Jalifa Alí, pintor saharaui.
MANIFEST “BAIX PENEDÈS AMB EL SÀHARA”
19 de desembre de 2009
Havíem decidit de fer aquesta concentració per donar suport a AMINETU HAIDAR que ha estat en vaga de fam durant 33 dies.Finalment la nit de dijous a divendres s’ha produït l’espera’t trasllat d’AMINETU a casa seva.
Per això avui estem de festa, tenim un motiu de celebració. Però la lluita continua, i nosaltres estem amb ella i amb el seu poble.
I el cas d’aquest dona valenta és una evident mostra de la repressió que significa ser un ciutadà de segona en la seva pròpia terra.
AMINETU s’ha convertit en un símbol universal de la lluita dels éssers humans per la seva dignitat.
Ella està sofrint perquè el poble sahrauí recuperi la seva llibertat, perquè la població sahrauí refugiada a Tinduf pugui tornar a la seva terra i perquè la comunitat sahrauí, que viu en els territoris ocupats, es vegi lliure de la violència, engarjolaments i tortures a les que els sotmeten les forces d’ocupació marroquines, especialment la situació dels 7 activistes sahrauís detinguts el passat 8 d’octubre i desapareguts en les presons marroquines i que viuen sota l’amenaça d’un “consell de guerra” militar, vulnerant tota la legislació internacional.
AMINETU ha estat víctima de la cooperació necessària de dos estats, però no han pogut trencar la seva voluntat, ni la seva dignitat. Dignitat donada al seu poble i al món sencer perquè puguem preservar l’esperança de llibertat i justícia.
De totes maneres, la lluita d’AMINETU HAIDAR i el poble sahrauí contínua. Aquests darrers 33 dies de vaga de fam han tornat a posar a la llum pública l’existència d’un conflicte no resolt. Personificat en una dona heroica, encara que afecta d’una manera directa al poble espanyol i en especial als seus dirigents.
La situació està empitjorant any rere any. El procés de pau està bloquejat i això afecta especialment als més dèbils, dones, nens i ancians. Hi ha 200.000 persones que van ser espanyoles i abandonades en el desert, ara ja fa 34 anys.
És urgent que la ciutadania ajudi a tornar la llibertat al poble sahrauí. Per això demanem al govern de l’estat espanyol que reconeix-hi l’estatus diplomàtic del FRENTE POLISARIO.
No volem deixar d’esmentar les importants resolucions de les NACIONS UNIDES, del Parlament espanyol, així com l’intent del Parlament Europeu per reconèixer el dret a l’autodeterminació del poble sahrauí, que és l’única via per resoldre el conflicte que dura 34 anys. Exigim el compliment d’aquestes resolucions.Volem mostrar el nostre suport a tot el moviment solidari català amb el Sàhara i a totes aquelles persones, partits i institucions, que han lluitat durant aquets darrers dies convocant mobilitzacions ciutadanes per aconseguir pel retorn d’Aminetu a casa seva.
Mai, fins avui no s’havia donat la coincidència unitària de col·lectius tant diversos, amb les seves diferències i plantejaments, per aconseguir un fi comú.
Nosaltres com AMICS DEL POBLE SAHRAUÍ ens agradaria que això no quedés en l’oblit, i que deixi lamentablement de ser notícia, perquè la veritable notícia no és la vaga de fam sinó la injustícia que dia a dia viu el poble sahrauí.
Gràcies Aminetu,
El que has aconseguit és el que mai ha aconseguit ningú pels drets humans al Sàhara i la llibertat del teu poble
BAIX PENEDÈS AMB EL SAHARA dóna les gràcies a tots vosaltres per la vostra presencia i solidaritat.
Us informem, que demà diumenge a TV3, al programa 30 minuts, es farà un reportatge sobre la vida d’AMINETU i la seva lluita i que podeu veure a:
Aminetu Haidar és una activista sahrauí defensora dels drets humans considerada com la Gandhi sahrauí. Per la seva lluita pel reconeixement dels drets dels sahrauís ha estat guardonada amb diferents reconeixements internacionals, com ara el premi que va rebre de la Fundació Robert F. Kennedy, que va premiar Aminetu Haidar el 2008 per la seva tasca a favor dels Drets Humans, altres premis importants que ha rebut han estat el premi de Drets Humans Juan María Bandrés (2006), Silver Rose Award (2007), Premi al coratge civil (2009).
Aminetu Haidar actualment es troba en vaga de fam des del 15 de novembre a l’aeroport de Lanzarote després que Marroc l’expulsés de l’Aaiun (Sàhara Occidental) i l’obligués a agafar un avió de retorn a Lanzarote. Marroc li va retirar el seu pasaport perquè l’activista sahrauí es va negar a escriure a la fitxa de control policial de l’aeroport que la seva nacionalitat era marroquí.
La salut d’Aminetu Haidar com a conseqüència de la vaga de fam des de fa un mes, és molt greu i està al límit. Segons els últims informes mèdics, la seva reserva física s’esgota per moments i hi ha la certesa d’un risc de deteriorament irreversible de la seva salut que s’aproxima i que és "incompatible" amb la vida, fet que li pot comportar la mort. A això s’hi suma les conseqüències de salut anteriors que pateix com a seqüeles de les pèssimes condicions en que es trobava quan va estar empresonada a les presons secretes marroquines durant quatre anys.
Aminetu Haidar no vol el passaport espanyol ni l’estatus de refugiada. Només vol el que li correspon per dret: tornar a casa seva a l’Aaiun juntament amb la seva família i fills.
L’activista sahrauí acusa el Govern espanyol de pressionar-la perquè abandoni la seva vaga de fam en lloc de pressionar el Marroc perquè la deixi tornar al Sàhara Occidental. Ha afirmat en les últimes declaracions que continuarà la vaga de fam fins que hi hagi una solució i ha afegit que si mor "el Govern espanyol haurà d’assumir les responsabilitats jurídiques i morals" ja que afirma que va estar implicat quan Marroc la va fer retornar en territori espanyol sense passaport i en contra de la seva voluntat.
La concentració s’organitza per donar suport a Aminetu Haidar, per demanar que es resolgui urgentment la situación "greu i límit" de la activista saharaui amb l’autorització immediata del seu retorn a l’Aiun (Sahara Occidental) sense condicions prèvies i cumplint la legislació internacional.
Cal recordar també la situació dels set defensors sahrauís dels drets humans que van ser detinguts a Casablanca després d’haver viatjat als campaments de refugiats sahrauís a Tindouf durant el mes d’octubre dins el programa de visites de la ONU, acusats de traïció i que possiblement seran jutjats per un tribunal militar.
S’ha de continuar pressionant al Govern espanyol i a la Unió Europea fent-los responsables del genocidi i l’espoli que pateix el Poble Sahrauí, perquè el Govern Espanyol exigeixi de forma immediata i urgent al Marroc que respecti els drets humans al Sàhara Occidental.
_______________________________________________________
"Un agente me empujó y caí al vacío"
Un estudiante saharaui dice que la policía marroquí le tiró desde un cuarto piso
El Frente Polisario ha decretado una zona económica exclusiva (ZEE) en aguas del Sáhara Occidental, primer paso de una ofensiva jurídica contra el tratado de pesca firmado en 2005 entre la Unión Europea (UE) y Marruecos del que se beneficia principalmente España. El acuerdo pesquero permite faenar hasta 2014 a 138 barcos, en su mayoría andaluces y gallegos, en "aguas bajo jurisdicción o soberanía de Marruecos". En la práctica incluye a las de la antigua colonia española de la que España se retiró en 1975.
El Parlamento de la entidad creada por el Polisario, la República Árabe Saharaui Democrática (RASD), aprobó el jueves una ZEE de hasta 200 millas (370 kilómetros). A continuación Mohamed Abdelaziz, el líder del movimiento independentista saharaui, pidió a la UE que "esté atenta a que las aguas territoriales saharauis y la ZEE estén explícitamente excluidas de su acuerdo de pesca con Marruecos".
La semana pasada el Polisario ya advirtió a la petrolera holandesa Fugro que paralice su labor de prospección en aguas del Sáhara porque es "ilegal". Paralelamente, hizo gestiones con el fondo de inversión público noruego para que se retire del accionariado de Fugro (posee sólo el 0,4%) si la petrolera permanece en la zona. El fondo soberano de Noruega ya vendió en 2005 su participación en la petrolera norteamericana Kerr McGee porque esta buscaba hidrocarburos en la ex colonia española.
http://www.cantabriaconfidencial.com/actualidad/2009/enero09/23/23.htm
_______________________________________________________
PRESENTACIÓ BIBLIOBÚS BUBISHER
Presentació del Bibliobús Bubisher als Campaments de refugiats sahrauís de Tinduf en el marc del Festival Nacional de la Cultura i les Arts del Poble Saharaui a la wilaya d'Ausserd. 4-6 Diciembre 2008.
http://es.youtube.com/watch?v=HAmcaq9cGd8
MANIFESTACIÓ A MADRID EL 15 DE NOVEMBRE PER LA LLIBERTAT DEL POBLE SAHRAUí
Enrique Rubio Rabat, 26 ene (EFE).- Una delegación del Parlamento Europeo (PE) inició hoy una visita considerada "histórica" por sus integrantes para abordar con Marruecos diferentes aspectos y analizar la situación de los derechos humanos en el territorio del Sahara Occidental.
La misión, que hoy se entrevistó con diferentes autoridades marroquíes en Rabat, viajará mañana a El Aaiún, capital del Sahara Occidental, donde se reunirá por primera vez con altos representantes de la disidencia pro independentista saharaui.
El eurodiputado español del PP Carlos Iturgáiz, que encabeza la comitiva como presidente de la delegación del PE para las Relaciones con el Magreb, explicó a Efe que las autoridades marroquíes han dado plena libertad a la misión para hablar con figuras como las activistas Aminatu Haidar o Djimi el Ghalia.
"El mandato del Parlamento Europeo es chequear y vigilar el respeto de los derechos humanos en el Sahara Occidental, y, sobre eso, elaboraremos un informe que presentaremos ante la institución", señaló Iturgáiz.
La expedición europarlamentaria está compuesta por dos delegaciones: la de Relaciones con el Magreb y la subdelegación "ad hoc" para el Sahara Occidental, que es la única que viajará a El Aaiún y en la que también se halla presente el socialista español Carlos Carnero.
Este último recordó que la subdelegación fue creada en octubre de 2005, y que ésta será la primera vez que Marruecos permite a sus miembros viajar a este territorio.
"Tras más de tres años lo hemos conseguido, gracias a una posición del Gobierno marroquí absolutamente constructiva", subrayó Carnero sobre la subdelegación, integrada por cinco personas y presidida por el chipriota Ioannes Kasoulides (Partido Popular Europeo).
Los diputados se reunieron hoy en Rabat con el presidente de la Cámara de Representantes marroquí, Mustafá el Mansuri, y con el jefe del Consejo Real Consultivo para Asuntos Saharauis (CORCAS), Jali Hana Uld Errachid.
En las reuniones, constataron la firme defensa del proyecto de autonomía propuesto por Rabat que hizo el representante del CORCAS, todo ello, señalaron, dentro de un clima de gran franqueza.
La principal divergencia llegó cuando Errachid abogó por que la situación de los derechos humanos no sea desvinculada de la cuestión política, algo con lo que los eurodiputados discreparon.
La última vez que una expedición del PE visitó la ex colonia española fue en febrero de 2002, tras lo cual se hizo público un informe que defendía la celebración de un referéndum de autodeterminación en el territorio.
En paralelo a las reuniones sobre el Sahara Occidental, la delegación mantendrá encuentros bilaterales con las autoridades marroquíes y organizaciones de la sociedad civil, con el trasfondo del estatuto avanzado de asociación recientemente concedido a este país.
La europarlamentaria española Inés Ayala, del Grupo Socialista, explicó que las conversaciones girarán en torno a los ejes de política interior -especialmente la lucha contra el terrorismo, la inmigración ilegal y el narcotráfico- cooperación industrial y apoyo a las mujeres.
Enrique Rubio Rabat, 26 ene (EFE).- Una delegación del Parlamento Europeo (PE) inició hoy una visita considerada "histórica" por sus integrantes para abordar con Marruecos diferentes aspectos y analizar la situación de los derechos humanos en el territorio del Sahara Occidental.
La misión, que hoy se entrevistó con diferentes autoridades marroquíes en Rabat, viajará mañana a El Aaiún, capital del Sahara Occidental, donde se reunirá por primera vez con altos representantes de la disidencia pro independentista saharaui.
El eurodiputado español del PP Carlos Iturgáiz, que encabeza la comitiva como presidente de la delegación del PE para las Relaciones con el Magreb, explicó a Efe que las autoridades marroquíes han dado plena libertad a la misión para hablar con figuras como las activistas Aminatu Haidar o Djimi el Ghalia.
"El mandato del Parlamento Europeo es chequear y vigilar el respeto de los derechos humanos en el Sahara Occidental, y, sobre eso, elaboraremos un informe que presentaremos ante la institución", señaló Iturgáiz.
La expedición europarlamentaria está compuesta por dos delegaciones: la de Relaciones con el Magreb y la subdelegación "ad hoc" para el Sahara Occidental, que es la única que viajará a El Aaiún y en la que también se halla presente el socialista español Carlos Carnero.
Este último recordó que la subdelegación fue creada en octubre de 2005, y que ésta será la primera vez que Marruecos permite a sus miembros viajar a este territorio.
"Tras más de tres años lo hemos conseguido, gracias a una posición del Gobierno marroquí absolutamente constructiva", subrayó Carnero sobre la subdelegación, integrada por cinco personas y presidida por el chipriota Ioannes Kasoulides (Partido Popular Europeo).
Los diputados se reunieron hoy en Rabat con el presidente de la Cámara de Representantes marroquí, Mustafá el Mansuri, y con el jefe del Consejo Real Consultivo para Asuntos Saharauis (CORCAS), Jali Hana Uld Errachid.
En las reuniones, constataron la firme defensa del proyecto de autonomía propuesto por Rabat que hizo el representante del CORCAS, todo ello, señalaron, dentro de un clima de gran franqueza.
La principal divergencia llegó cuando Errachid abogó por que la situación de los derechos humanos no sea desvinculada de la cuestión política, algo con lo que los eurodiputados discreparon.
La última vez que una expedición del PE visitó la ex colonia española fue en febrero de 2002, tras lo cual se hizo público un informe que defendía la celebración de un referéndum de autodeterminación en el territorio.
En paralelo a las reuniones sobre el Sahara Occidental, la delegación mantendrá encuentros bilaterales con las autoridades marroquíes y organizaciones de la sociedad civil, con el trasfondo del estatuto avanzado de asociación recientemente concedido a este país.
La europarlamentaria española Inés Ayala, del Grupo Socialista, explicó que las conversaciones girarán en torno a los ejes de política interior -especialmente la lucha contra el terrorismo, la inmigración ilegal y el narcotráfico- cooperación industrial y apoyo a las mujeres. EFE er/chs
El sueño de un grupo de niños del Colegio San Narciso de Marín, Pontevedra, se ha hecho hoy realidad en forma de un colorido bibliobús llamado Bubisher, nombre de un pajarito muy querido por los saharauis y que siempre trae las buenas noticias a los frig, y título de una antología de poetas saharauis en español, editada por Mª Jesús Alvarado, también miembro de Escritores por el Sahara, impulsores de este proyecto.
Notícia sencera a: poemariosahara.blogspot.com/search/label/Bubisher