::Inici >El Montsant >Les ermites de Montsant >Sant Joan del Codolar

Sant Joan del Codolar

L’ermita de Sant Joan del Codolar es troba enclavada al peu del Montsant voltada de vells i majestuosos xiprers. Dedicada a Sant Joan Baptista, rep el nom de Codolar pels grans còdols que, despresos de la rocosa muntanya, envolten l’ermita fins l’extrem que algunes d’aquestes roques li serveixen de paret o teulada.
El santuari es troba a 3 km de Cornudella de Montsant, i s’hi pot arribar en cotxe per una pista en bon estat que comunica amb la vila. S’hi arriba també, a peu, des d’Albarca, per un camí que voreja Montsant.
L’origen de l’ermita cal cercar-lo, segons la tradició, en una primera capella construïda en una petita concavitat rocosa, on fou trobada la imatge del sant, en el paratge conegut com el desert de Sant Onofre, nom que de ben segur indica un antic eremitori. Pot ser que en aquest lloc ja existís una antiga capella dedicada a aquest sant. De fet, però, la capella de Sant Onofre és documentada molt tardanament, el 1759.
L’ermita fou bastida pels cartoixans a finals del segle XV, prop del camí de la Llisera, que els frares seguien, tot vorejant Montsant, per anar a trobar el camí ral de Reus a Lleida, al coll d’Albarca. Les primeres notícies certes de l’existència de l’ermita de Sant Joan són del segle XVI, moment en què es coneix documentalment fra Bartomeu Sabaté, el vell, ermità de Cornudella, cap a l’any 1500.
La primera de les construccions fetes pels cartoixans va esdevenir petita davant la gran veneració a Sant Joan. Per això l’ermita es va ampliar el 1571. L’any 1588 es va construir un altar lateral dedicat a la Verge del Carme i costejat per Escaladei. Posteriorment s’hi ha fet diverses modificacions. L’edifici actual data, en bona part, de 1780.
L’ermita de Sant Joan del Codolar no ha deixat mai d’exercir el seu paper d’eremitori. Al llarg dels segles són diversos els ermitans documentats, fins a l’actualitat en què hi viu una monja- ermitana.
Sant Joan, el 24 de juny, és la festa més important de l’ermita. Antigament s’hi anava en processó. En l’actualitat s’hi fa missa solemne, amb el cant dels goigs tradicionals, i després la gent s’hi queda a dinar.
Els cornudellencs invoquen Sant Joan amb aquesta cobla: Sant Joan del Codolar / vós que esteu a la capella / guardeu-nos de prendre mal / a tots els de Cornudella.