El 5 d’abril de 2013 el Govern central va publicar el “Plan Estatal de Fomento del Alquiler de Viviendas, Rehabilitación, Regeneración y Renovación Urbana (2013-2016)”. Així mateix, el 13 d’abril de 2013 s'ha publicat al BOE el Reial Decret 235/2013 pel qual s'aprova el procediment bàsic per a la certificació de l'eficiència energètica dels edificis.
El Reial Decret fixa l'1 de juny de 2013 com a data a partir de la qual serà obligatori disposar del certificat energètic per a edificis o vivendes que es venguin o es lloguin, i per a edificis públics de més de 500 m 2.
L'ICAEN, organisme encarregat de gestionar la certificació d'eficiència energètica d'edificis a Catalunya, posa a disposició el procediment mitjançant el qual es pot obtenir l’etiqueta energètica d’aquells edificis existents que hagin realitzat la qualificació energètica amb qualsevol de les eines de certificació reconegudes.
Què és la qualificació i la certificació d'eficiència energètica d'un edifici?
La qualificació d'eficiència energètica és el resultat del càlcul del consum d’energia necessari per satisfer la demanda energètica de l’edifici en condicions normals de funcionament i ocupació. Classifica els edificis dins d’una escala de set lletres, on la lletra G correspon a l’edifici menys eficient i la lletra A l’edifici més eficient segons el consum d’energia i les emissions de CO 2 comparades amb un edifici base de similar tipologia i localització.
La certificació d'eficiència energètica és el procés pel qual s’atorga una qualificació d'eficiència energètica a un edifici en forma de certificat i d‘etiqueta d’eficiència energètica.
Per a què serveix la certificació d'eficiència energètica d'edificis?
La certificació d'eficiència energètica proporciona informació útil a l’usuari final sobre el comportament energètic de l’edifici o vivenda que vol comprar o llogar. Alhora, també serveix per oferir opcions a l’usuari de com millorar-ne l’eficiència energètica, mitjançant les recomanacions presents en els certificats d’eficiència energètica d’edificis existents.
En el cas d’edificis públics, segons la directiva europea 2010/31/UE d’eficiència energètica en els edificis, els edificis ocupats per entitats públiques i freqüentats habitualment pel públic han de constituir un exemple que els factors mediambientals i energètics es tenen en compte i, en conseqüència, han de ser objecte periòdicament de certificació d'eficiència energètica.
Quins edificis tenen l'obligació de tenir un certificat d'eficiència energètica?
Queden exclosos:
Quan aplica l'obligatorietat de tenir el certificat d'eficiència energètica?
Vendes i lloguers ==> A partir de l'1 de juny de 2013
Quines responsabilitats se'n deriven?
És responsabilitat del promotor o propietari:
És responsabilitat del tècnic certificador:
Oferir la col·laboració necessària per tal de facilitar a l’ICAEN el control i les inspeccions de verificació de la certificació.
(*) Tècnicament viable significa que les recomanacions siguin coherents amb la normativa estatal i local i que s’ajustin a la naturalesa de l’edifici. A la vegada caldria que les recomanacions fossin viables econòmicament malgrat el retorn de la inversió sigui elevat.
És responsabilitat de l’ICAEN:
Qui pot subscriure el certificat?
La potestat de subscriure el certificat d’eficiència energètica pot variar en funció del tipus d’edifici: existent, nou en fase de projecte i nou en fase d’edifici acabat.
Tipus d’edifici: Edifici existent
Tècnics que estiguin en possessió de qualsevol de les titulacions acadèmiques i professionals habilitats per a la redacció de projectes o direcció d’obres i direcció d’execució d’obres d’edificació o per a la realització de projectes de les seves instal·lacions tèrmiques (segons LOE), o per a la subscripció de certificats d’eficiència energètica, o hagi acreditat la qualificació professional necessària per a subscriure certificats d’eficiència energètica segons el que s’estableixi mitjançant l’ordre prevista en la disposició addicional quarta dels RD 235/2013.
Tipus d’edifici: Edifici nou en fase projecte
Projectista de l’edifici o de les seves instal·lacions tèrmiques
Tipus d’edifici: Edifici nou en fase d’edifici acabat
Direcció facultativa de l’edifici
Procediment de certificació
Què ha de contenir el certificat d'eficiència energètica?
El certificat contindrà:
En el cas d’edificis existents, haurà de contenir:
Té caducitat el certificat d'eficiència energètica?
El certificat d’eficiència energètica tindrà una validesa màxima de 10 anys. Passat aquest termini, caldrà renovar-lo.
De tota manera, el certificat es podrà renovar voluntàriament si hi ha variacions en aspectes que afectin la seva eficiència energètica i per tant puguin modificar la seva qualificació energètica i el seu certificat.
Edificis existents
El Reial Decret 235/2013, pel qual s’aprova el procediment bàsic per a la certificació de l’eficiència energètica dels edificis, estableix l'obligatorietat de la certificació energètica d'edificis existents.
Procediment de certificació d'eficiència energètica d'edificis existents
Aquest Reial Decret inclou també en el seu àmbit d'aplicació:
Edificis o parts d’edificis propietat d'una entitat pública amb una superfície total superior a 250 m 2 i que siguin freqüentats habitualment pel públic: a partir del 9 de juliol de 2015.
Edificis o parts d’edificis llogats d'una entitat pública amb una superfície total superior a 250 m 2 i que siguin freqüentats habitualment pel públic: a partir del 31 de desembre de 2015.
Descripció del procés de certificació
a) Qualificació
Procediment tècnic de càlcul per a determinar el comportament energètic de l’edifici o part d’edifici i les possibles millores energètiques mitjançant qualsevol de les eines considerades com a documents reconeguts pel Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme per a la certificació energètica d'edificis existents (CE3, CE3X i Calener). La qualificació energètica ha d'estar realitzada per un tècnic competent.
Al finalitzar el procés de qualificació energètica es generarà un informe que haurà d’incloure les recomanacions de millora que estableix el Reial Decret. Aquest informe no es considerarà un certificat d’eficiència energètica vàlid si no té l’aprovació de l’ICAEN que emetrà l’etiqueta energètica corresponent.
b) Certificació
És el tràmit administratiu pel qual s’atorga una qualificació energètica a un edifici mitjançant el certificat, l‘etiqueta d’eficiència energètica i la inscripció al Registre de certificats d’eficiència energètica d’edificis de Catalunya.
L’ICAEN, com a òrgan competent en matèria de certificació energètica, gestiona les sol·licituds d’inscripció al Registre de certificats de Catalunya, i fa la revisió administrativa i tècnica per verificar la correcta aplicació de la metodologia.
c) Obtenció de l'etiqueta d'eficiència energètica
Un cop revisada i validada la documentació presentada, l’ICAEN enviarà l’etiqueta d’eficiència energètica al propietari de l’edifici amb validesa de 10 anys des de la seva data d’emissió.