Presentació
El joc AUALÉ és un dels jocs més ancestrals que encara es juga avui en dia /// OWARE game is one of the most ancient games still played /// El juego AWALE es uno de los juegos más ancestrales que aún se juega hoy en día

LA REVISTA MÓN AUALÉ COMPLEIX 2 ANYS

Pot amb llavorsMón aualé és la primera revista digital divulgativa dels jocs mancala. Té una periodicitat trimestral, editada en català, i consta de 20 pàgines. En els 8 números publicats, des de que va aparèixer el 12 de març de 2012, heu pogut aprendre a jugar a diversos jocs, llegir entrevistes, reportatges i articles, i veure molts objectes singulars. Per celebrar els 2 anys de la revista, regalarem un tauler d’aualé a un dels lectors que endevini quantes llavors hi ha en el recipient de la foto. Us explicarem com participar en el proper número (9), que sortirà a la llum a finals del mes de març. Estigueu atents!REVISTA MÓN AUALÉ - NÚM. 7 (JUL-SET 2013)

món aualé num.7El número 7 de Món aualé ja ha sortit a la llum. Entre altres coses, una entrevista amb Ivana Vojt, comissària i autora del catàleg de la premiada exposició "Mankala, misaona igra" (Mancala, joc de pensament) del Museu d’Art Africà de Belgrad, a Sèrbia; mostrem la primera part d’una breu cronologia de les publicacions de monografies, articles, estudis de camp o fets rellevants sobre la recerca en els jocs mancala que inclou referències dels segles XVII al XIX; un extens article sobre els Jocs mancala al continent americà (Parlem dels jocs mancala americans, alguns, tot i que van ser documentats ja fa segles, han desaparegut; altres es segueixen jugant avui en dia o s’han jugat almenys fins a finals del segle XIX o inicis del segle XX; també hi ha jocs que s’han reintroduït o han aparegut a partir del segle XX com a resultat de projectes comercials, sobretot als EUA); Es parla dels jocs mancala a l'Escola d'Estiu iocus 2013 -El passat 4 de juliol de 2013 l’editor de Món aualé va presentar una experiència de bones pràctiques lúdiques en l’àmbit escolar en el marc de la iocus, organitzada per la Cia. de Jocs l’Anònima Associació cultural-; s'ensenya a jugar al Maide, jugat en taulers de quatre files de dotze forats, excavats a terra, pels karo a prop de Murulle, un poblat al sud d'Etiòpia que voreja el riu Omo; I també es poden trobar les seccions habituals del Racó del col·leccionista i la setena part del Glossari, on s'explica la diferència entre "acumular" i "retenir" les peces de joc durant una partida.

Així doncs no us ho penseu més, i a llegir una estona aquesta interessant revista!.


Revista digital Món aualé núm.1món aualé núm.2món aualé núm.3món aualé núm.4món aualé núm.5món aualé num.6REVISTA MÓN AUALÉ - NÚM. 6 (ABR-JUN 2013)

món aualé num.6El número 6 de Món aualé ja ha sortit a la llum. En aquest número podeu aprendre a jugar al Pallankuzhi. Hi ha molts jocs de taula jugats a l'Índia, especialment a Tamil Nadu. La majoria d'aquests jocs es juguen com a passatemps. I descobrireu que el pallankuzhi es juga en moltes llars del sud de l’Índia i al nord de Sri Lanka. Actualment es juga també durant festivitats especials. Podeu trobar l'article Jocs mancala a Egipte a principis del segle XX que us parla de que en aquella època era habitual veure a diferents homes asseguts en bancs de fusta a l’entrada dels cafès àrabs com jugaven a diferents jocs mancala.
En un altre article us mostrem uns gravats dels usos i costums de l’illa de Timor de principis del segle XIX on es poden veure unes dones que juguen al joc Tshonka.
Podeu descobrir la simbologia akan en els taulers mancala del poble ashanti de Ghana, a Àfrica occidental. Aquests símbols han crescut tant en popularitat que s’utilitzen per decorar més enllà de la roba. S’usen en l’arquitectura, mobles, metalls, ceràmica, teixits i en les talles de fusta. I també podeu trobar les seccions habituals del Racó del col·leccionista i la sisena part del Glossari, on us expliquem el significat de la sembra encadenada a “l’estil indi”, una manera de sembrar característica de molts jocs mancala del sud de l’Índia i Sri Lanka.

 


Revista digital Món aualé núm.1món aualé núm.2món aualé núm.3món aualé núm.4món aualé núm.5Els jocs mancala al IOCUS: Escola d'estiu de Jocs Tradicionals

 cartell IOCUS 2013Us animem a anar al IOCUS: Escola d’estiu de Jocs Tradicionals que es celebrarà del 1 al 5 de Juliol de 2013 a Tàrrega/Anglesola (Urgell). Aquesta edició té com a novetat la possibilitat d’assistència a activitats sols de matí o de tarda i/o a tallers monogràfics.

Em plau dir-vos que m'han convidat com a docent, especialista en jocs mancala i editor de la revista digital Món aualé per col·laborar amb una comunicació que portarà el nom de Els jocs mancala a l'aula: una experiència de pràctiques lúdiques a l'ESO.

El IOCUS està organitzat per la Cia. de Jocs l’Anònima Associació Cultural. Aquesta escola d’estiu està destinada a majors de 18 anys: estudiants universitaris, graus i cicles formatius, d’altres formacions; caps, monitors/es i educadors/es de lleure; professionals de l’ensenyament (mestres d’infantil, primària i secundària, universitat); animadors/es socioculturals; professorat d’ensenyaments de règim especial; persones vinculades al món de l’esport; ludotecaris/es; professionals de l’àmbit social; qualsevol persona que tingui ganes de reaprendre a jugar. 

El IOCUS és una activitat inclosa en el Pla de Formació Permanent del Departament d’Ensenyament (petició en tràmit). Monogràfic vàlid per a la obtenció del títol de Director de Lleure, en diverses Escoles de Formació. L'Escola d'estiu de Jocs Tradicionals ofereix recursos per a aplicar el joc i l’esport en diferents contextos; difon el patrimoni lúdic d’arrel tradicional catalana; dóna a conèixer el patrimoni lúdic dels PPCC i del món; permet experimentar el repertori lúdic; utilitza el joc com a element d’intervenció socio-educativa; mostra experiències i bones pràctiques lúdiques; construïr materials de joc; i cercar i posar en valor jocs populars i tradicionals.

PROGRAMA I TRAMITACIÓ DE LA INSCRIPCIÓ AL IOCUS - Escola d'Estiu de Jocs Tradicionals: Programa i Formulari inscripcióREVISTA MÓN AUALÉ - NÚM. 5 (GEN-MAR 2013)

Revista divulgativa dels jocs mancala de periodicitat trimestral

món aualé num.5El número 5 de Món aualé ja ha sortit a la llum. En aquest número es pot aprendre com jugar al Ba-awa i a altres jocs relacionats que es poden considerar una subfamília de jocs mancala. Tenen en comú que usen, generalment, la sembra encadenada i una curiosa manera de fer les captures coneguda com “capturem de quatre en quatre” o “capturing of passing-fours” que es pot combinar amb altres tipus de collita; també podeu llegir una entrevista a Biel Pubill i Soler, professor de secundària, col·leccionista de jocs tradicionals, innovador pedagògic, editor de materials didàctics i promotor de projectes lúdics. Va estar el passat mes de juliol a Etiòpia i ens parla d'alguns jocs mancala que va reportar; i també podeu trobar un altre article que us parla de les idees errònies al voltant dels jocs mancala. Malgrat l’ampli coneixement que es té d’aquesta família de jocs, encara se’ls descriu, erròniament, com si fossin un sol joc que té algunes variants, del qual l’aualé n’és el protagonista. Se’ls descriu com els escacs africans; que provenen de l’antic Egipte i que les seves regles de joc s’han transmès sense variacions; i finalment, podeu trobar les seccions habituals del Racó del col·leccionista i la cinquena part del Glossari, on us expliquem el significat d'algun dels mots emprats en el món de l'aualé i dels jocs mancala.

 


Revista digital Món aualé núm.1món aualé núm.2món aualé núm.3món aualé num.4
La Revista MÓN AUALÉ compleix 1 Any !!

Revista divulgativa dels jocs mancala de periodicitat trimestral

captura_mon_aualecaptura_mon_auale_02

Ara fa 1 any que la revista digital Món aualé va sortir a la llum. Es tracta de 
la primera revista digital divulgativa dels jocs mancala. Té una periodicitat trimestral, editada en català, i consta de 20 pàgines. Hi podeu trobar articles divulgatius, regles detallades per aprendre a jugar a diferents jocs mancala i veure alguns objectes relacionats com taulers, figures, postals i altres peces singulars. També hi ha diversos enllaços per veure videos en línia, ampliar regles de joc o diverses informacions. El número 1 va aparèixer el 10 de març de 2012.REVISTA MÓN AUALÉ - NÚM. 4 (OCT-DES 2012)

Revista divulgativa dels jocs mancala de periodicitat trimestral

món aualé num.4El número 4 de Món aualé ja ha sortit a la llum. En aquest número es pot aprendre a jugar al joc M'bothe; llegir una entrevista a Salvador Cases, sub-campió de la XIIIª edició del Campionat de Catalunya d'aualé, el 2012; trobar un article que us parla dels taulers mancala que hi ha al The British Museum, a Londres; descobrir els jocs mancala de quatre files de forats que es juguen a l'Àfrica austral: owela, lela, m'palé, txuva, katra, katra be, katro,... i les troballes recents que demostren de l'existència de mancales a la península Ibèrica des del segle X dC. I també podeu trobar les seccions habituals del Racó del col·leccionista i la quarta part del Glossari, on us expliquem el significat d'algun dels mots emprats en el món de l'aualé i dels jocs mancala.


Revista digital Món aualé núm.1món aualé núm.2món aualé núm.3
JUGAR A L'AUALÉ EN LÍNIA

JA CONEIXEU LES REGLES DE L'AUALÉ? JA HEU JUGAT UNES QUANTES PARTIDES?

awalé on lineEs pot jugar a l'aualé en línia des de la web awale.infoHa arribat el moment de perfeccionar la vostra tècnica i començar a jugar com uns professionals. Si encara no teniu prou pràctica amb l’awalé i no esteu del tot familiaritzats amb les regles, millor que repasseu les regles [+]

VOLS ADQUIRIR TAULERS MANCALA?

POTS COMPRAR TAULERS MANCALA, ARA !!

awale_botiga

awale_botiga_2
Awale.info posa a la teva disposició diversos exemplars de taulers awalé i altres jocs mancala únics i tallats manualment procedents de diversos països del món. Aquestes peces úniques representen un article ideal per a la llar o per regalar. Les talles han estat comprades directament als artesans, importades a través d’ONG’s o distribuïdores de comerç just. Les peces es lliuren amb el seu corresponent joc de llavors per poder jugar. Es pot adquirir el que es considera un dels jocs de taula més antic del món.
Nota sobre aquesta web

Llicència de Creative Commons

Awalé i altres jocs mancala - és obra de Jordi Climent i està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons