::Inici >RUTES

RUTES

SERRA PÀNDOLS I CABALLS

La unitat paisatgística i històrica que conformen les Serres de Pàndols i Cavalls, fa que sigui un indret únic tant pel seu valor ecològic, inclòs recentment dins el Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN), com per ser un dels indrets claus de la Batalla de l'Ebre, ja que l'abundor de barrancs i penya-segats la converteixen en una zona de difícil accés i fàcil defensa.


La Ruta de la Pau

La silueta blanca d'un colom identifica els senders que formen part de la Ruta de la Pau. L'itinerari complet és circular i fa 74 quilòmetres. Els promotors de la ruta han editat una guia completa d'aquesta volta, que aprofita els GR i els PR.

Durant el recorregut, i estant una mica al cas, tot i que la natura i el pas del temps els van esborrant, cobrint-los de vegetació i terra, trobarem restes d'antigues trinxeres i clots de tiradors.
RUTA VIA VERDA
La ruta de turisme ecològic i cultural de 23,6 quilòmetres que recorre la Terra Alta, seguint el tram Arnes - el Pinell de Brai de l'antic traçat ferroviari de la Vall de Zafán, va entrar en funcionament l'any 2000. Aquesta via verda està pensada per realitzar excursions a peu, en bicicleta o a cavall. A més el bon estat del ferm i l'absència d'obstacles la fan apta per a l'us de persones discapacitades amb cadira de rodes. Discorre per una zona agresta de gran interès paisatgístic i històric situada en els municipis d'Arnes, Horta de Sant Joan, Bot, Prat de Compte i el Pinell de Brai.

La línia de tren que unia Tortosa amb les poblacions de la província de Terol, Alcanyís i La Puebla de Híjar, s'inicià el 1882 però les obres van tenir molt problemes i no es va inaugurar fins l'any 1942. La via va estar en servei durant 31 anys i fou clausurada definitivament el 17 de setembre de 1973. Els diversos viaductes han estat rehabilitats i ara hi trobem la majoria dels túnels amb il·luminació provenint d'energia solar, tot i que s'aconsella portar una llanterna. un dels punts neuràlgics de la ruta es troba a l'antiga estació del Pinell, a l'indret de la Venta del Riu, ja que a més d'un lloc de descans es un punt d'inici o final, fins al qual es pot accedir amb vehicles motoritzats. Indrets interessants del trajecte són el tram que va de l'estació del Pinell resseguint el riu Canaletes fins al balneari de la Fontcalda, a dos quilòmetres escassos després de deixar el terme.