::Inici >Hist˛ria

Hist˛ria

  Ja feia algun temps que, a les trobades, ens reuníem un grup de caps de colles que teníem les mateixes preocupacions i inquietuds vers el món geganter. Volíem fer alguna cosa per mirar de millorar-lo, ja què l'única entitat gegantera que es coneixia aleshores era l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, i no arribava a les Comarques Meridionals o, si més no, no els hi interessava arribar-hi per conèixer les mancances que existien en aquells moments dins del món geganter.

 

La Colla Gegantera de Riudoms va instar més d'una vegada al president de l'Agrupació, Josep Maria Sotoca i Casiliba, a convocar una reunió amb les Colles Geganteres i Grups de Grallers de les Comarques Meridionals, i sempre va ser desestimada. Les reunions de Junta Directiva de l'Agrupació, estaven centralitzades a Sallent, Aiguafreda, Sabadell, Vilassar de Dalt ... La Colla Gegantera de Riudoms, estava al corrent de les esmentades reunions ja que que el geganter riudomenc  Francesc Xavier Ortiz i Hortoneda, n'era vocal.

 

L'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya va ser fundada a les primeres jornades geganteres, que es van celebrar els dies 7, 8 i 9 de setembre de 1984, a Sallent, en mig d'una gran polèmica. Representants de la Colla Gegantera de Riudoms van assistir a l'esmentat acte, i va ser una de les colles fundadores.

 

A l'Assemblea Ordinària de l'Agrupació feta a Molins de Rei, el dissabte dia 10 de desembre de 1988, es va escollir un nou president de l'Agrupació, Josep Maria Gol i Perlsia.

 

Les relacions entre les dues entitats geganteres van ser més cordials, i així va donar peu a que l'Agrupació i la Coordinadora a l'any 1.990, fessin un homenatge conjunt de la commemoració del centenari del naixement de Joan Amades, a Salou.

 

Dissabte dia 21 de novembre de 1987, un dels caps de colla van decidir celebrar una assemblea a Riudoms, a les 7 de la tarda a la sala d'Actes de la Llar de Jubilats, per parlar de les necessitats del món geganter de les nostres comarques.

 

Les persones que van convocar l'esmentada assemblea van ser:

 

Maria Boqué i Pedrol, de les Borges del Camp

Maria Assunció Pellicer, de Mont-roig del Camp

Josep Carles Cardona i Castellvi, de Móra d'Ebre 

Joaquim Vives i Garsaball, de Vila-seca

Joaquim Roig i Gonzalez, del Barri dels Sis Carrers de Mont-roig del Camp

Antoni Manresa i Barrufet, de Sarral 

Francesc Xavier Ortiz i Hortoneda, de Riudoms, vocal de l'Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya

Josep Eudald i Salvat, de Riudoms.

 

A la assemblea hi van assistir caps de colla de:

 

Móra d'Ebre - Maspujols - Montbrió del Camp - Les Borges del Camp - Sarral - Cornudella de Montsant - La Riera de Gaià - Santa Coloma de Queralt - Castellvell del Camp - La Serra d'Almos - Carrer Merceria de tarragona - Barri d'Avall de Tivissa - El Vendrell - Vila-seca - Barberà de la Conca - Gegants de la Vila de Mont-roig - Siurana - Gegants dels Sis Carrers de Mont-roig - Gegants del Barri de Sant Antoni de Montbrió - Riudoms.


Es va acordar per unanimitat crear una nova entitat gegantera que portaria el nom: Coordinadora de Colles de Geganters i Grups de Grallers de les Comarques Meridionals de Catalunya.

 

El segon pas de gegants va ser el diumenge dia 28 de febrer de 1988, a les 10 del mati, a la sala d'Actes de la Llar de Jubilats de Riudoms, on es va celebrar l'Assemblea on, entre altres temes, s'hi va elegir la primera Junta Directiva de la Coordinadora:

 

President: Josep Eudald Salvat, de Riudoms

Sots-presidenta: Mari Boqué, de les Borges del Camp

Secretari: Joaquim Vives, de Vila-seca

Tresorer: Francesc Ortiz, de Riudoms

 

Vocals: Pau Ferre, de La Riera de Gaià -  Jordi Bonilla de Tortosa - Pere Latorre, de Reus - Joaquim Roig, de Mont-roig del Camp - Santiago Ma, de l'Arboç - Josep Carles Cardona, de Móra d'Ebre - Antoni Manresa, de Sarral.

 

Una junta directiva amb ganes de treballar pel món geganter i obrir un nou camí, no de roses.

 

Josep Eduald Salvat i Salvat

                                                                                                                            Ex-president de la Coordinador

L’any 1994 va marcar una veritable transició en el sí de la Coordinadora quan, a Cornudella de Montsant, va ser acceptada la candidatura encapçalada pel Josep Carles Cardona i Castellví. Un any força intensiu per als membres de la nova Junta Directiva, ja què el llegat que van rebre en herència no existia!!

 

La Coordinadora va néixer el 1987,  impulsada de bona fe pels geganters i grallers que la van crear. Tot i que van fer la feina que els pertocava, havia arribat fins aleshores sense cap carnet d'identitat formal. La Coordinadora no podia ostentar el número de registre com a federació d'entitats i, en conseqüència, tampoc podia tenir el CIF. Tant per l'Administració de l'Estat espanyol com per la Generalitat de Catalunya, la Coordinadora no hi era.

 

Els components de la nova junta directiva van haver de convertir-se en comissió gestora per solucionar l'entrebanc. Van formar equips de treball per fer una nova lectura dels estatuts, posar-los al dia, redactar-los i proposar-los a l'assemblea per a la seva aprovació. Fet tot això, es va procedir a la signatura de l'acta fundacional (per nosaltres, l'acta de re-fundació). El dia 18 de desembre de 1994, reunits a l'Ajuntament de Móra la Nova, els assistents van constituir, formalment, l'entitat denominada


Coordinadora de Colles de Geganters i Grups de Grallers de les Comarques Meridionals de Catalunya. Tots ells van aprovar els estatuts.

 

En honor a la història, volem fer esment dels re-fundadors. Van ser els següents: 

 

Maria Antonia Mediavilla i Nativitat Ferraté, en representació de l'Ajuntament de Maspujols i Patronat del Casal Municipal de Maspujols; Manel Llarch, Joan Llarch i Gerard Roca, en representació del Col.lectiu d'Animació ‘Els Cavasoques de Benissanet’. 

 

Lídia Massons i Jordi Riba, en representació de l'Associació de Geganters de Santa Coloma de Queralt. 

 

Pau Ferré, en representació de l'Associació Colla Gegantera els Manotes, de la Riera de Gaià. 

 

Francisco Massip i Josep Carles Cardona, en representació de la Colla de Diables, Grallers i Gegants’El Reclau’ de la Torre de l'Espanyol. 

Josep Pallarès, en representació de la Colla Gegantera i Dolçainers del Perelló. 

 

Lluís Bonet i Maria Rita Llort, en representació de l'Associació Colla Gegantera Gegants de la Vila de Cornudella de Montsant. 

 

Lluís Bascuñana i Antoni Ferré, en representació de l'Agrupació Musical ‘El Calçot’ de Valls, secció Escola Grallers de Valls.

 

Jordi Sierra, en representació del Centre Cultural de Colldejou. 

Joaquim Vives i Josep M. Aguilar, en representació de la Colla Gegantera i Grup de Grallers de Vila-seca. 

 

La Direcció General de Dret i d'Entitats Jurídiques, del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, el 9 de Febrer de 1996, va resoldre inscriure la Coordinadora en el Registre d'Associacions de Tarragona. Uns dies més tard l'Administració de Tortosa de l'Agència Tributària concedia el codi d'identificació fiscal.

 

I, a partir d'aquí, legalitzada la situació, l'activitat de la coordinadora ha estat continuada dins d'una normalitat progressista, de tots prou coneguda, de la que se'n pot veure una mostra en el contingut del present anuari. 

 

L'anècdota d'aquesta història és que, mentrestant, el president Josep Carles Cardona i Castellví amb el seu equip rector, haurà exercit, fins al 1998, un total de cinc anys, un més dels que li corresponia al ser-li acceptada la seva candidatura aquell 1994: un, com a comissió gestora, i els altres quatre, comptats des de l'acta re-fundacional fins haver exhaurit el mandat estatutari.

 

Geganters i Grallers: per molts anys! Seguim endavant! Tots som i fem cultura popular i tradicional. Unim les nostres veus cridant al crit que ens ha identificat sempre: Fal.lera gegantera!

 

Antoni Ferré i Ollé

Adjunt a Presidència