::Inici >Cronologia

Cronologia

El Pinell de Brai és un municipi de la comarca de la Terra Alta. Té una població aproximada de 1200 habitants. Paratge muntanyós, té al seu terme les serres de Cavalls i de Pàndols, i és solcat al sud pel riu Canaletes.

Probablement, l'origen del poble és protohisòric, ja que està situat en un indret dominant i de fàcil defensa. En temps inmediatament posteriors a la reconquesta es va emmurallar. El nucli antic té forma arredonida i les cases situades a l'extrem sud i est són verdaderes muralles construides al límit dels cingles de la montanya.

La primera notícia històrica parla del castell del Pinell i la trobem al segle XII quan Ramon Berenguer IV fa donació als Templers de les terres de la comarca, conquerides als àrabs, el 1153.

Des d'aleshores resta subjecte a la Comanda de Miravet. La repoblació es produeix anys més tard, quan Pere de Colenys, preceptor de Miravet, concedeix Carta de Poblament l'any 1.198. Sembla ser que aquest primer assentament no va prosperar, ja que anys mes tard, el 1.206, es concedeix la nova Carta de Poblament. El Pinell queda sota la potestat senyorial dels templers, fins a la seva extinci'o l'any 1.317, passant llavors a ser domini de la Comanda Hospitalaria de Miravet. Aquesta vinculació durà fins al s.XVIII, qua va constituir una comanda pròpia, juntament amb el poble de Corbera.   

Al segle XVIII, durant la Guerra de Successió, El Pinell fou paridària de Felip V.

El rei Carles III donà a la vila el títol de Fidelísima i la prerrogativa de tenir mercat semanal com a reconeixement, tardá, per la seva fidelitat a Felip V, de Castella, durant la Guerra de Succesió.

 


A la Guerra Civil de 1936-39 El Pinell no fou una excepció i patí d’aprop, com la resta de poblacions de la comarca, la sagnant Batalla de l’Ebre.

Tradicionalment, l’agricultura ha estat la base de la seva economia. Darrerament, però, gran part de la població marxa a treballar fora del poble o bé ho fa en la construcció o en indústries de l’argila.