::Inici >TEI

TEI

“l’infant té 100 llenguatges, 100 formes de mirar, d’escoltar d’aprendre, cent maneres de parlar,…. Però l’escola  li en roba 99”. (Loris Malaguzzi).

 Em pregunto molt sovint, quin hauria de ser el paper de la persona educadora que acompanya a l'infant en el descobriment del saber? 

Tot i que no tinc una resposta única, sé amb certesa que aquesta persona educadora ha de ser CREATIVA

Amb creativitat, podem convidar a l'infant a que investigui, descobreixi, busqui, relacioni, s'emocioni.... amb el món que l'envolta

Daniel Innerarity, ens diu que "estar format passa per ser creatiu (...) Ara ja no es valora tant un saber acumulatiu i preceptiu (...)com un saber basat en la CREACIÓ de coneixement reflexiu, amb esperit crític. No és un saber basat en l'experiència, sinó un saber que es produeix en processos actius d'aprenentatge, que genera expectatives d'aprenentatge i no pas normes"

Com ens diu Sir Ken Robinson,  “Estem davant una societat on no tenim ni idea del que passarà en el futur, que no podem comprendre (…) no sabem què passarà d’aquí 5 anys, com serà la nostra societat, sistema productiu,…. (….) i en canvi, se suposa que eduquem per a això, per a formar als subjectes que conformaran la societat del futur. Així que la incertidumbre, és extraordinària.”

La qual cosa, reforça encara més la necessitat de vire la pràctica educativa des de la creativitat.

Ja no hi ha una manera de fer. Establerta i clara. Sòlida.

 Robinson creu que

“La creativitat és tan important en educació com l’alfabetització i cal donar-li el mateix estatus.…”

 

EL JOC INFANTIL

Pensar en una escola lúdica és molt més difícil ja que en ella cada dia s’ha de donar un reencontre, on docents i alumnes vivenciïn l’alegria de treballar junts, de disfrutar de cada activitat placentera, on les frustracions també es faran presents i la competència tindrà lloc, però on els aprenentatges seran mutus, on es requerirà de l’esforç, i la responsabilitat de docents, famílies, alumnes i tots aquells compromesos en el procés d’aprenentatge (Ramon Enrique Medina)