::Inici >EL NOSTRE GRUP

EL NOSTRE GRUP

QUE ÉS EL BALL DE GITANES?

El nostre grup, pertany a la Coordinadora de Danses Tradicionals de Reus, presidida per l´historiador Josep Bargalló i Badia, i forma part del ampli grup de danses d´aquesta associació com són: El Ball de Cercoles, Ball de Galeres, Ball de Prims, Ball de pastoretsi el Ball de Mossén Joan de Vic.

El nostre ball, possiblement un dels mes antics de la ciutat, es reincorporà al seguici festiu reusenc de festa major el 1982, ballada per noies. L'any 2005 el Ball de Gitanes de Reus, en un procés de renovació, tornà a recitar uns parlaments satírics. Són textos de nova creació que, tot aprofitant també algunes quartetes tradicionals que es repeteixen d'any en any, fan referència a temes d'actualitat ciutadana.

Abans però, de forma puntual i a partir d´un coreogràfia del folklorista, que es va treure a la plaça del Castell de Reus, el 26 de juny de 1977, en el marc d'una exhibició de danses catalanes, realitzada amb motiu del Congrés de Cultura Catalana. Fou interpretat per l’Esbart Ramon d'Olzina de Vila-seca.

Actualment es interpretat per persones adultes, encara que hi ha una versió al seguici petit de la ciutat, Les Gitanetes. 
.

QUI POT BALLAR?

Qui són els balladors

El Ball de Gitanes de Reus està format per 10 balladores i dos diables. Al ser un Ball amb parlaments satíric - burlescos, els seus components han de ser majors de 18 anys. Actualment l´esdat dels balladors està compressa entre els 28 i 40 anys.

Encara que les cintes del nostre pal, només es poden trenar per 8 gitanes, les altres dues acompanyen els grallers.

Les balladores actuals del ball de Gitanes són:

La Cori (gitana malva)
La Chus (gitana blava)
La Ester (gitana lila)
La Jordina A. (gitana groga)
La Jordina B. (gitana violeta)
La Glòria (gitana verda)
La Montse G. (gitana rosa)
La Montse S. (gitana vermella)
La Rosa S.(gitana teula)
La Rosa M (gitana taronja)
La Sandra.


i el nostre diable, el Salva.

gitanes

Els acompanyaments musicals van a càrreg dels següents grups de grallers:

Els Vernets
Els Pentagralla