::Inici >Hist˛ria de l'associaciˇ

Hist˛ria de l'associaciˇ

Fa uns 30 anys que la dona vinyolenca ja tenia ganes de sortir de casa per aprendre coses noves i bellugar-se una mica. Potser no es sabia ben bé cap on podria fer cap aquell primer moviment, però d’alguna manera o altre, es podia intuir que avui, podríem celebrar el 25è aniversari de la formació, una formació que uns anys més tard rebria el nom d’Associació de Dones Caterines, en honor de la patrona de Vinyols, santa Caterina. Però, com va començar tot això, quina ha estat la seva trajectòria?

Doncs tot va començar un bon dia, a la primavera del 1977 quan el Sr. President de la Cambra Agrària de Vinyols que aleshores era el Sr. Joan Serra, ens va comunicar que vindria un membre de l’Extensió Agrària a parlar amb les dones. I així va ser, la dona vinyolenca va respondre molt bé, i es va formar un bon grup.

Amb la Dolors Tonda, de l’Extensió Agrària, es pot dir que va començar tot. Ella ens va exposar uns projectes i ensenyaments per la dona rural. Venia d’altres pobles com Mont-roig, Riudoms, La Selva del Camp on ja hi havia fet aquestes explicacions, però Vinyols, de moment, era el poble més petit que havia visitat. La Dolors es va sentir molt satisfeta de l’entusiasme que mostràvem, el nombrós grup que es va formar, conjuntament amb les ganes d’aprendre i de descobrir nous valors rurals i culturals.

 

Festa del 25 anys

Vam començar a treballar amb la millora dels nostres productes, conserves, congelació, confitures, pastisseries, ... Ens va introduir en el món de la fusta, adquirint varis coneixements, també vam aprendre a fer macramer, cortines, llums, bolsos, a càrrec de la M.Teresa Griñó. També ens van fer moltes xerrades, conferències, inclús vam anar a Mas Bové (l’Escola de Capacitació Agrària) per aprendre sobre nous cultius i com podar millor els arbres. El veterinari també ens va donar unes xerrades sobre l’aviram i els ous.

Es van fer algunes excursions culturals: Casa Tarradellas, Casademont (embotits), La gallina blanca, Porcellanes Lladró, Llet El Castillo, Vic, els hivernacles de flors a València, Serrisses de Tortosa.

L’any 1987 i 1988, un grupet de dones de Mont-roig, Cambrils, Riudoms i Vinyols vam fer un curset per aprendre a portar el negoci familiar, crear una empresa. Va ser un curs molt distret i molt aprofitat que a tothom va agrada. En acabar el curs es va fer un viatge a Holanda per veure el gran avenç d’aquell país en temes d’agricultura i flors. Carme De la Torre, que va assistir en aquest curset, avui té una indústria de codonyat.

Després d’això, va venir la Xonina que va aportar moltes idees engrescadores. Es tractava de pintures i treballs manuals diferents, molt bonics i agradables i així vam continuar.

Quan es va formar l’Institut Català de la Dona, va venir al nostre poble una assistent de Benestar Social que es va assabentar del camí i ens va comunicar que havíem de formar una junta i havíem d’estar federades.

25 anys   paraigües

El 2002 doncs, férem una gran festa per celebrar el nostre 25è aniversari. Encapçalà l’acte, la llavors presidenta de l’Institut Català de la Dona, la Sra. Margarida Álvarez, la presidenta de l'associació, Dolors Nolla i l'alcalde de la població, Josep M. Vidal. Es feu una trobada amb totes les associades, es feu una Missa en acció de gràcies, es muntà una exposició amb els treballs fets durant aquells anys i després es feu un gran dinar al Casal. Fou una gran diada.

Els treballs de pintura, les puntes de coixí, les conferències, les participacions amb campanyes, amb les festes populars i tradicionals, han continuat durant tots aquests anys.

A la junta de l’associació, hi ha algun canvi. Segueix de presidenta, Dolors Nolla, la vice-presidenta, Lolita Queralt, i la secretària, M. Teresa Folch. La nova tresorera és la M. Teresa Solé i com a vocals queden Catalina Vidal, M. Dolors Chancho i Paquita Moix.

Al març del 2007 celebraven els 30 anys de l’associació. En aquesta ocasió, fou la delegada de l’ICD a les comarques de Tarragona, la Sra. Isabel Sales, qui presidí l’acte. Fou una tarda de diumenge a on després dels parlaments, hi hagué un berenar de germanor.