Orígens
Els mercats són des de fa molts segles el gran rebost dels nostres pobles. Per conèixer-ne l’orígen hem de remuntar-nos a la tradició romana, on els macellum, parades dels mercats romans, es disposaven al voltant del forum, la plaça pública. A l’Edat Mitjana hi trobem l’antecedent més important dels mercats tal com els coneixem avui, però aquests s’estructuraven prop de l’àmbit de referència de l’època, les esglésies dels pobles. A mesura que anaven creixent es situaven fora de les muralles, i amb el desenvolupament demogràfic i econòmic dels segles XIV i XV aquests espais van acabar integrats en la trama urbana de les ciutats, creant barris i places coneguts amb el nom de “mercadals”.
Fou així com una iniciativa pensada per avastir les poblacions d’aliments va convertir-se en un element clau per conèixer i entendre la història dels municipis mediterranis i la gent que hi viu en cada moment històric. El pas del temps ens ha deixat obres arquitectòniques antigues i úniques que encara són l’espai d’intercanvi per excel·lència, un intercanvi tant comercial com social. Els mercats són llocs plens de vida que s’adapten als canvis, uneixen tradició I modernitat i barregen colors, olors i sabors típicament mediterranis.
Milers de ciutadans es troben diàriament al mercat atrets per la qualitat i la varietat dels seus productes. Confiança i tracte directe defineixen la relació entre els venedors i els compradors, encarregats de mantenir la tradició i fer-la créixer.
