Presentació
JORNADES D'ESTUDI
Vinyes, vins i cooperativisme vitivinícola a Catalunya
L'ESPLUGA DE FRANCOLÍ
27 i 28 de setembre de 2013
Al llarg dels segles XVIII i XIX, l’expansió de la vinya i l’elaboració de vins i aiguardents van jugar un paper determinant en el creixement econòmic de Catalunya. Aquesta tendència es va capgirar a finals de segle XIX, quan s’inicia un període de crisi que va afectar al sector vitivinícola al llarg de bona part de la primera meitat del segle XX.
Els cellers i fassines cooperatives com el que es va crear a l’Espluga de Francolí ara fa cent anys, eren una resposta a aquestes dificultats. A partir de la dècada de 1960 s’inicia una nova fase de recuperació del sector, amb un protagonisme del cava i dels vins de qualitat.
El paper del sector vitivinícola en la Catalunya contemporània és de primer ordre; però encara hi ha molts aspectes que ens són poc coneguts.
Recentment l’obertura del Museu de la Fassina Balanyà de l’Espluga de Francolí ha posat en valor una de les activitats relacionades amb la viticultura que fins al moment havia quedat força relegada. Ens referim a la destil·lació, activitat que voldríem que tingués una presència destacada en el desenvolupament d’aquestes jornades.