Enllaços d'interès
Facebook
Twitter
::Inici >Orígens

Orígens

Dames i Vells ( Tarragona )

El Naixement de Dames i Vells esta lligat a la popularització del Corpus i a la celebració de Sta. Tecla a partir del S. XV.

Al S. XV s'introdueixen accions dramàtiques a les festes, i sorgeixen els balls parlats com a fruit d'una concepció post-medieval (la importància de la paraula).

Al 1514 tenim la primera referència al ball de Dames i Vells, a l'Arxiu històric de Tarragona amb 16 personatges, immers en el seguici.

Al 1566 i al 1577 tenim referències també al joc dels vells amb la confraria dels bastaixos.

Al 1604 amb la entrada de l'Arquebisbe Joan Vic figura el Joc de Ball dels Vells, que a mes de ballades itinerants pels carrers, es fa una representació a la plaça St. Francesc ( Plaça La Font) en un recinte delimitat, durant 3 hores.

Al 1664 es diu explícitament que tots els integrants son homes. El Batlle i el Rector s'incorporen al S XVIII-XIX

Al 1695 ja figura com a Ball de Dames i Vells. Amb Carles III es va promulgar una Cèdula per prohibir els balls i entremesos.

Al 1813, desapareixen el monopolis gremials, i els balls del seguici passen a mans de particulars, això dono un nou aire i empenta a les festes Tarragonines.
Llistat de components del 1818: 5 Vells 5 Dames Sr. Batlle Sr. Rector 2 Dimonis Músics : Flauta Violi Bombo El que toca el Bombo és Parón(manuscrit) "toca Perón" per fer canvis de parelles, iniciar balls, etc...El Primer parlament conservat.

Al 1886 la premsa arracona als Balls per " poco dignos de una capital de provincia"per ser na imatge del passat rural. Fins al 1922-23 no tornarà a sortir , tan sols al 1908 de forma esporàdica.

Dames i Vells : Avui Al 1981 es recupera de forma definitiva, per part de la Colla Sardanista " Joventut Tarragonina" El Josep Mª Salvadó i l'Oriol Grau dos dels responsables que arribi als nostres dies amb gran vigència, i segons ells per una iniciativa de l'Ajuntament per recuperar la tradició del seguici Tarragoní. L'Oriol Grau, si be d'una forma col·legiada, s'encarregarà de la composició final del text i de l'apartat interpretatiu del ball i encara ho fa.

Al 1988 s'incorpora el Guardia Civil, com a representant de l'estament militar ( Blasques).

Al 1990 es crea un cos de seguretat " La Catalana" per separar el nombrós públic ,del Ball. Son les úniques dones del Ball de Dames i Vells. L'únic que perpetua el nom és el Guardia Civil ( Blasques) En l'apartat músics, tenim els elements originals ( Bombo - violí...) i s'han afegit d'altres tabal , banjo, acordió, etc.... Des de fa uns anys el grup tarragoní Trono Villegas, s'ha fet càrrec de concretar una plantilla estable d'actors, i sota la supervisió d'Oriol Grau donar un caire actoral al Ball. Dames i Vell surt la Vigília i el dia de Sta. Tecla (22- 23 de setembre) amb actuacions per diferents parts de Tarragona, i amb la "processo del Braç de Sta. Tecla" És en boca de molts Tarragonins una de les parts més esperades de la Festa Major , i nosaltres afegim " I que ho sigui per molts anys!!!".

TOCA PERON !!!