::Inici >Notícies

Notícies

 El passat dia 15 de juny es va fer la presentació del CD amb sardanes del mestre tarragoní, Joan Juncà i Albert, enregistrat per la cobla Cossetània.

El interessat amb la compra del CD, es podeu possar en contacte amb:

casaltarragoni@tinet.org

el preu es de 10 € si sou de fora de Tarragona i voleu que se us enviï, es carregarant les despses de correu.


 
 
 
 

Aplec Ciutat de Tarragona

Un any més s’ha celebrat l’Aplec Ciutat de Tarragona organitzat pel Casal Tarragoní. Enguany ha arribat a la seva 37a edició, l’última que es celebrarà al Mirador de Saavedra de la ciutat. Tal i com ha comentat Carme Crespo, regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament de Tarragona, per l’edició de l’any vinent es preveu celebrar l’Aplec de sardanes al nou Parc Francolí.
 
Durant l’aplec s’han pogut escoltar les cobles Marinada, Reus Jove, La Principal de Tarragona i la Cossetània. També s’ha pogut gaudir de l’estrena de la sardana Per tu, Gemma  del mestre Tomàs Gil i Membrado dedicada a la jove sardanista tarragonina Gemma Albert.

 A mig matí, el Casal Tarragoní ha fet un petit homenatge a les entitats organitzadores dels aplecs de Vic, Manelleu i Mollet pel seu esforç continuat en la seva tasca. El president del Casal Tarragoní, Jordi Grau, la regidora de Medi Ambient, Carme Crespo, i el regidor de Cultura, Joan Sanahujes, han fet entrega a les 3 entitats homenatjades d’una reproducció en miniatura del monument a la sardana que està situat a la Rambla Nova de Tarragona.

 

Per la tarda ha continuat la festa amb més sardanes i el concurs de colles improvitzades.

 L’Autoritat Portuària portarà “Sardanes al Serrallo”

El cicle d’hivern “sardanes al Serrallo” és l’acord aconseguit entre el Port de Tarragona i l’entitat local Casal Tarragoní. La col·laboració permetrà celebrar una ballada de sardanes al mes fins febrer del 2009. 

El Port de Tarragona i l’entitat local Casal Tarragoní han signat un acord de col·laboració per portar les sardanes al Serrallo. L’acord aconseguit es basa en el patrocini de les cinc ballades que organitzarà el Casal Tarragoní  durant la temporada hivern – tardor al barri marítim.

Gràcies al suport de l’Autoritat Portuària es donarà un nou impuls a la cultura catalana i en especial als seguidors d’aquesta dansa. A la vegada, aquesta activitat repercutirà en benefici del propi territori apostant per dues cobles locals, la Cossetània i La Principal de Tarragona, juntament amb la cobla Reus Jove.

La iniciativa neix de la mà tant de l’Autoritat Portuària com del propi Casal i és un exemple de com gràcies a la preocupació social de les dues organitzacions es pot donar una nova empenta a la cultura.

Tot i que encara hi ha més públic interessat en contemplar l’espectacle que en ballar les sardanes, aquesta és una situació que sembla començar a canviar. En aquest sentit, les darreres ballades organitzades pel Casal Tarragoní han sorprès per l’elevat nombre de participants.

El cicle d’hivern “Sardanes al Serrallo” es celebrarà a les 12h al Serrallo els dies: 19 d’octubre (Cossetània), 16 de novembre (La Principal de Tarragona), 14 de desembre (Cossetània), 18 de gener (La Principal de Tarragona), i 15 de febrer (Reus Jove).La diada Nacional de Catalunya

Diada Nacional de Catalunya
Tocant a les 9 del vespre els sardanistes aglomerats a la rambla es van despedir de la diada obrint el paraigües, però ni la pluja va poder aigualir una ballada plena de gom a gom.

La cobla Cossetània va interpretar un repertori escollit entre els propis sardanistes que va comptar amb les sardanes: Cossetans amb salsa, Tota una història,En Joan i la Maria, Glòria, Tarragona ciutat pubilla, Amb la il·lusió del primer dia, Noces d'or al casal, Joves dansaires, Colometa, Mar de Palamós, Bona Festa, Dilecte mestre, Aura d'abril, Per tu ploro, Per tu Rita i És la moreneta. Tot i no estar previst en el programa, la cobla tarragonina va tocar La Saanta Espina per tancar la jornada.

 

Durant la ballada, els sardanistes van poder votar, dins d’una llista tancada, les 9 sardanes que s’escoltaran el dia 24 de setembre a les 19:30h a la rambla nova com a tancament de les festes de Santa Tecla. Amb aquesta iniciativa es pretén una major implicació del públic i a la vegada personalitzar una mica més la festa per fer-la a mida dels assistents.

El matí va estar marcat per l’homenatge a Rafel de Casanoves en que tant el Casal Tarragoní com la cobla Cossetània van participar.Un concert extraordinari

El concert de sardanes i música per a cobla del passat dissabte 26 d'abril va ser un espectacle extraordinari on les cobles Sant Jordi Ciutat de Barcelona, Reus Jove, i la Coral d ela URV van realitzar magnífiques interpretacions. Xavier Pagès i Montserrat Rios, que van dirigir el concert en la primera i la segona part respectivament, van demostrar el que merescudament podem trobar en els seus currículums. L’ambient va ser proper, permetent crear un sentiment que unia al públic i els músics.  
A El blog de la sardana podreu trobar una ressenya sobre l’acte i escoltar un fragment de La Santa Espina, peça que va tancar el concert amb la música de les tres formacions al mateix temps.
Recordem que aquest fantàstic espectacle es va poder dur a terme gràcies al patrocini de la Fundació Privada Mútua Catalana i a la col3laboració del Palau de Congressos de Tarragona.Èxit d'assistència

L’acte que es va celebrar ahir, diumenge 2 de març, va aplegar més de dos-cents sardanistes vinguts d’arreu de Catalunya i fins i tot de la Catalunya Nord.

L'alcalde de Tarragona,  JosepFèlix Ballesteros, dóna la benvinguda als sardanistes. El president del Casal Tarragoní, Jordi Grau, el tercer començant per l'esquerra.Al matí els assistents van poder fer una visita guiada per la ciutat i ballar amb la cobla Cossetània. Aquesta és la primera vegada que la nova cobla tarragonina toca a la seva ciutat.
 
El dinar de germanor va aplegar a tots els sardanistes en una sala del Palau de Congressos condicionada com menjador. Els assistents van poder gaudir d’un dinar amb la companyia d’amants de la sardana de tot Catalunya. Per la tarda, a les 16:30h va començar el concert de sardanes interpretat per la cobla Reus Jove. La sala August del Palau de Congressos va ser l’escenari del concert i de l’acte d’entrega dels premis als guanyadors del campionat de Catalunya de Colles Sardanistes corresponent a l’any 2007.
Dinar de germanor de la cloenda del Campionat de Catalunya de Colles Sardanistes al Palau de Congressos de Tarragona.
 
Durant la jornada es van poder veure personalitats de la política tarragonina com l’alcalde, Josep Félix Ballesteros, les conselleres, Sandra Coloma i Carme Crespo, i el conseller Sergi de los Rios. El Casal Tarragoní i l’UCS han organitzat l’acte de la jornada amb la col·laboració de l’ajuntament de Tarragona i el palau Firal i de congressos.
Pots veure més fotografies de la jornada a la galeria d'imatges.
 Un cap de setmana premiat

Aquest cap de setmana el Casal Tarragoní va rebre el reconeixement a Barcelona per la seva activitat en el camp de la sardana.

El dissabte 1 de desembre, l’Obra del Ballet Popular, de la mà del seu president, Joan Vidal i Gayolà,  va concedir la Medalla a la Continuïtat al Casal Tarragoní per la seva activitat ininterrompuda durant els seus 50 anys d’història. L’acte es va dur a terme a l’Auditori de Barcelona durant el concert de sardanes i música per a cobla en el que es van poder escoltar les cobles Sant Jordi i La Principal de la Bisbal.

L’endemà, diumenge dia 2 de desembre, a la plaça Sant Jaume de Barcelona, l’Agrupació Folklòrica de Barcelona es va agermanar amb el Casal Tarragoní en el seu cinquantenari atorgant-li una placa commemorativa. L’acte es va celebrar durant la ballada de sardanes que organitzava l’Agrupació Folklòrica a càrrec de la cobla Ressò de la Passió d’Esparraguera.  Neix una nova Cobla

Cossetània és el nom de la nova cobla que neix a la ciutat de Tarragona i que formarà part del Casal Tarragoní. D’aquesta manera s’ampliaran les seccions de l’entitat de dos a tres: sardanes, fotografia i cobla. Tot i estar integrada al Casal Tarragoní, Cossetània funcionarà amb independència dins de l’entitat local.

Els membres de la formació musical començaran assajar les properes setmanes i es presentaran al públic amb un concert per a cobla el primer trimestre del proper 2008. El Casal Tarragoní dóna el seu suport a la nova formació per a que puguin començar amb la seva activitat el més aviat possible.

Si voleu contractar alguna actuació o demanar informació sobre Cossetània podeu trucar a:

Irene Jordà al telèfon 617 362 241 

Sergi  als telèfons  977 313 849 i 667 741 434.La Reus Jove presenta nou disc

 

cartellconcertnadal

El proper diumenge 30 de desembre la cobla Reus Jove presenta el seu nou treball titulat “tan sols un pas...” en el que inclou dues sardanes dedicades al Casal Tarragoní. Les peces dedicades són Casal 50 anys d’història, d’Alfred Abad, i Casal Tarragoní, de Tomàs Gil i Membrado.

L’acte es farà durant el concert de Nadal que organitzen l’associació sardanista Tarragona Dansa i la Fundació Caixa Tarragona. Les cobles que interpretaran les peces del concert de són la Reus Jove i la Principal del Llobregat.

L’entrada serà gratuïta amb invitació que s’haurà de reservar als telèfons 620 619 897, 609 607 481 o bé enviant un e-mail a l’adreça astgn@tinet.org. El concert es celebrarà a l’auditori de Caixa Tarragona el diumenge 30 de desembre a les 18:30h.Guanyadors 75è Concurs de Fotografia Casal Tarragoní

El concurs de fotografia del Casal Tarragoní ha escollit ja els guanyadors del certamen d’aquest 2007. El jurat encarregat d’escollir les fotografies guanyadores estava format per José Ramón Oliver, Josep Barroso i Amadeu Padró. Els guanyadors d’enguany són:

guanyadors

Premi d’honor: Merche  Mallol Parga

1er Premi: Roger Cabezas Rodríguez

2on Premi: Janet Calvo

3er Premi: Carles Matamoros Blanxart

Premi Social: Manel Moya González

Aquesta ha estat l’edició número 75 que celebra el Casal del concurs de fotografia. L’entrega dels premis es va fer el passat dimecres 24 d’octubre a les 20h. al pati Jaume I de l’Ajuntament de Tarragona. Fins l’11 de novembre queda oberta es podrà visitar l’exposició de les fotografies que s’han presentat al concurs de l’entitat.  Guardonen el Casal Tarragoní

L’Obra del Ballet Popular i l’Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona premien el Casal Tarragoní

L’Obra del Ballet Popular ha distingit al Casal Tarragoní amb la medalla al mèrit de la Continuïtat en motiu dels nostres 50 anys d’activitats ininterrompudes. L’Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona lliurarà el proper 2 de desembre una placa commemorativa per l’aniversari de la nostra entitat. L’acte es durà a terme a les 18 hores en una ballada de sardanes a la plaça Sant Jaume de Barcelona.Tan sols un pas...

El Casal Tarragoní disposa de 70 unitats del nou disc de la cobla Reus Jove “Tan sols un pas...”. El seu preu de venda és de 15€. Les persones interessades poden enviar un e-mail reservant-ne un a casaltarragoni@tinet.org o anar directament a la seu del Casal Tarragoní els dilluns entre les 20:30h i les 21:30h, al carrer Fortuny número 23 de Tarragona.Assemblea sardanista a Tarragona

L’Assemblea   de la Unió d’Aplecs Sardanistes de les Comarques Meridionals es va celebrar diumenge 28 d’octubre a Tarragona. El Casal Tarragoní  va preparar dos actes gratuïts i oberts a tothom per a celebrar la jornada.

assemblea

A les 12:15h.  es va dur a terme una ballada de sardanes a la Rambla Nova amb la cobla Marinada. Per la tarda, a les 18h. es va oferir un concert de sardanes i música per a cobla, també interpretat per la cobla Marinada, i dirigit per Xavier Pastrana i Bítria. El concert es va dividir en dues parts. La primera, dedicada al mestre i compositor de sardanes Tomàs Gil i Membrado amb sis sardanes cada una amb un dia de la setmana i amb l’estrena del poema musical Diuemenge. La segona part del concert, es van poder sentir sardanes de Fèlix Martínez, Joaquim Serra i Enric Casals.

la Marinada

L’Ajuntament de Tarragona ha col·laborat activament en l’organització de la jornada cedint espais per a la realització dels actes. La Diputació i la Generalitat han aportat les subvencions per a que les entitats que participen de l’assemblea puguin fer arribar els aplecs de sardanes al màxim de pobles possibles.

El motiu principal que ha dut enguany l’assemblea fins a Tarragona ha estat el 50 aniversari que aquest any celebra el Casal Tarragoní.Entreguen el premi El Balcó al Casal Tarragoní

La sala de plens de l’Ajuntament es va omplir per donar lloc a l’entrega del premi El Balcó que concedia Òmnium Cultural i al pregó de l’inici de festes.

Joan Andreu Torres, president d'Òmnium Cultural del Tarragonès, Jordi Grau, president del Casal Tarragoní, Josep Fèlix Ballesteros, alcalde de Tarragona.

El president d’Òmnium Cultural del Tarragonès,  Joan Andreu Torres i Sabaté, va fer un repàs a la història i activitat de l’entitat mentre explicava els mèrits que la han dut a merèixer-se aquest guardó. Després d’escoltar els elogis a la feina feta durant els 50 anys d’activitat continuada del Casal Tarragoní en foment de la cultura catalana a Tarragona, Jordi Grau Cabeza, va rebre de mans de Joan Andreu Torres i de l’alcalde Josep Felix Ballesteros, el guardó El Balcó.

Donant les gràcies a tots els que han fet possible el lliurament del guardó, el president del Casal Tarragoní va llegir un discurs. En el parl

Imatge de pla mig de Jordi Grau, president del Casal Tarragoní, en el moment del discurs en agraïment de l'entrega del premi El Balcó.
ament va donar a conèixer la felicitat que suposava per l’entitat el poder recollir aquest premi, va recordar tots aquells que han participat de l’activitat del Casal durant els seus 50 anys d’història i en especial als socis. Dels inicis de l’entitat va destacar el programa radiofònic La Capona, que va ser el primer programa de sardanes emès en català.

Jordi Grau va aprofitar per a animar i demanar a les autoritats a continuar col3laborant amb les entitats que faran de Tarragona  Capital de la Cultura Europea l’any 2016. el president del Casal va acabar el seu discurs amb la cita d’una sardana que diu: ’som i serem de Tarragona, tant si es vol com si no es vol, que no hi terra més ofana sota la capa del sol’. 57è concurs de colles sardanistes

Un total de 12 colles van ballar ahir al 57è concurs nacional de colles sardanistes organitzat per Casal Tarragoní al primer tram de la Rambla Nova. El públic assistent va ser nombrós en tota l’hora i mitja que va durar el concurs i va poder participar de la sardana del públic en la que es va formar una gran anella entre participants i seguidors.

El concurs es va dividir en dues tandes diferents de ballades: les colles que participen del campionat de Catalunya de colles sardanistes, i les colles lliures. La competició va ser una exhibició professional de la dansa tradicional catalana al cor de la ciutat de Tarragona. (veure més imatges)

Jordi Grau, president del Casal Tarragoní, Jordi Miquel Sendra, conseller de l'Ajuntament, Carme Crespo consellera de l'Ajuntament, i Xavier Sabaté, delegat del Govern de la Generalitat a Tarragona.

Jordi Grau, president del Casal Tarragoní, Jordi Miquel Sendra, conseller de l'Ajuntament, Carme Crespo consellera de l'Ajuntament, i Xavier Sabaté, delegat del Govern de la Generalitat a Tarragona. 

L’entrega de premis es va fer de la mà de Xavier Sabaté, delegat del govern de la Generalitat, la consellera de l’ajuntament Carme Crespo, el conseller Jordi Miquel Sendra, i de membres del Casal Tarragoní. També s’hi va poder veure a la primera part del concurs a l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros.

La classificació final de les colles que concursaven en el Campionat de Catalunya ha quedat en el següent ordre: en categoria Honor Grans A: Violetes del Bosc, Mare Nostrum, Maig, Aires de la Passió i Antaviana; en categoria Promoció grans 2: Blanca Espurna, Xàldiga i Banyoles. Les colles lliures han tingut com a guanyadors a Xerinola, en aleví; Petits Tarragona Dansa, en infantil; Dansaire Penedès, en grans; i Toc de Dansa en veterans.