::Inici >HISTÒRIA DEL BÀSQUET A MONTBLANC

HISTÒRIA DEL BÀSQUET A MONTBLANC

 
Historia del bàsquet montblanquí
 
 
La fundació del CB Montblanc data del 30 de setembre de 1969, tot i que això no significa que en anys anteriors alguns col·lectius de joves també practiquessin el nostre esport de forma lliure, sense dependre de federacions ni institucions esportives.
Cal destacar que el bàsquet femení fou el pioner i punt de sortida d’aquests gairebé 40 anys d’història.
La temporada 68-69, l’equip sènior femení disputava els seus partits a l’antiga pista de la fàbrica “Puntextil” primer escenari basquetbolístic de la vila.
La temporada següent s’inicià la competició a nivell federatiu, amb la incorporació de l’equip júnior masculí i la consolidació del Sènior Femení.
Una de les principals preocupacions dels primers responsables del club, va ésser la difusió del nostre esport entre els més joves, i això es va aconseguir amb la celebració del PRIMER TORNEIG SOCIAL DE MINIBÀSQUET l’estiu de 1970, al qual en vista de l’èxit de participació, va tenir continuïtat les quatre següents temporades (71-74).
La temporada 70-71 amb el pas del júnior a la categoria sènior s’assolí el primer campionat provincial, alhora que una nova generació de joves montblanquins augmentava el nombre d’equips del club amb la creació d’un JUVENIL.
Al final de la temporada 72-73, els diversos equips del club van dura a terme un viatge a Madrid per tal de realitzar un partit amistós amb el CLUB BANESTO, que va tindre continuïtat amb una sortida a Sevilla la temporada 74-75.
Durant el període comprès entre els anys 1973-1979, cal destacar el segon CAMPIONAT PROVINCIAL SÈNIOR (temp. 73-74), la incorporació successiva del JÚNIOR FEMENÍ (76-77), un nou JUVENIL MASCULÍ i finalment l’INFANTIL MASCULÍ (78-79).
La temporada 79-80, coincidint amb el 10è aniversari del club, l’equip SÈNIOR MASCULÍ va assolir una fita important amb l’ascens a la CATEGORIA REGIONAL, la qual cosa va suposar una millora en la qualitat dels partits amb enfrontaments amb equips de les comarques de Barcelona.
La temporada 80-81 marca la fi d’una etapa. La construcció del pavelló poliesportiu del Casal suposa el pas del CB MONTBLANC a SECCIÓ DE BÀSQUET DEL CASAL MONTBLANQUÍ. El bàsquet femení recupera la seva activitat amb la creació d’un JUVENIL FEMENÍ , mentre el bon treball de la pedrera es ver reflectit amb el SOTS-CAMPIONAT PROVINCIAL assolit per l’INFANTIL MASCULÍ.
 La temporada 84-85 va ser tot un èxit a tots els nivells. L’equip sènior aconsegueix l’ascens gràcies al SOTS-CAMPIONAT PROVINCIAL, i dos nous equips, JUVENIL MASCULÍ I INFANTIL FEMENÍ, s’incorporen a la secció.
L’estiu del 85 es recupera el torneig social amb una gran participació, donant lloc a la creació d’un CADET MASCULÍ que entra en competició la temporada 85-86, durant la qual l’equip Sènior participa al CAMPIONAT DE CATALUNYA DE 2A CATEGORIA.
La creació de l’ESCOLA DE BÀSQUET l’any 1987, i l’organització d’un curs de monitors, van esdevenir claus per la formació de molts jugadors que van passar a formar part de nous equips. Aquest creixement progressiu va tenir la seva culminació la temporada 1989-90 on el club va posar en competició equips en totes les categories masculines i 2 femenines.
Fins l’any 1994 en que es celebrà el 25 aniversari els principals esdeveniments van ser l’aparició d’un MINIBASQUET MASCULÍ la temporada 91-92, l’ascens de categoria del SÈNIOR MASCULÍ (92-93) i el CAMPIONAT PROVINCIAL 93-94.
A partir d’aquests moments es produeix un declivi del nombre de practicants i d’equips arribant al seu punt més preocupant la temporada 96-97 en la qual la secció tant sols compta amb l’equip SÈNIOR i l’ESCOLA DE BÀSQUET.
Van ésser uns moments crítics pel bàsquet montblanquí, i els responsables del club van apostar per potenciar la pedrera a través de l’escola de bàsquet, augmentant progressivament els equips de formació fins a 4 (2 INFANTIL MASCULÍ, INFANTIL FEMENÍ I ALEVÍ MASCULÍ) la temporada 2000-01. Això coincideix amb un fet molt negatiu com va ser la desaparició per diferents motius de l’equip SÈNIOR després de més de 30 anys d’activitat ininterrompuda.
La temporada 2001-02 la base del club la constituïen 5 equips , entre els quals cal destacar el PRE-INFANTIL MASCULÍ que va assolir el CAMPIONAT PROVINCIAL i va participar en el CAMPIONAT DE CATALUNYA celebrat a Montblanc.
El nombre d’equips va anar augmentant progressivament, i amb ells la categoria fins arribar a la temporada 2003-04 en la qual el club va comptar amb 6 equips (4 masculins i 2 femenins), i entre ells l’equip JÚNIOR MASCULÍ avantsala d’un possible SÈNIOR les següents temporades.
Aquesta esdevé la fi d’una nova etapa, ja que amb la construcció del PAVELLÓ MUNICIPAL es crea una nova entitat, L’ASSOCIACIÓ ESPORTIVA MONTBLANC, que esdevé continuadora de la tasca realitzada fins aquests moments pel Casal Montblanquí.
La temporada 2004-05 es recupera l’equip SÈNIOR MASCULÍ, el qual està recolzat per 7 equips més (2 d’ells femenins) , formant una estructura sòlida que fa preveure un futur força esperançador pel nou club. Aquesta mateixa temporada l’INFANTIL I JUVENIL FEMENÍ esdevenen campions territorials, i l’INFANTIL MASCULÍ sots-campió.
La temporada 2005-06 es pot considerar la millor del bàsquet montblanquí de tots els temps, 8 equips ( per primer cop 3 d’ells femenins). El CADET MASCULÍ I CADET FEMENÍ campions territorials nivell “B”, el JUVENIL FEMENÍ sots-campió de Catalunya Escolar i l’INFANTIL FEMENÍ campió de Catalunya nivell A-2. Aquest fet deixava el llistó molt alt de cara el futur però refermava el fet de que s’estava realitzant un bon treball.
La temporada 2006-07 es va mantenir el nombre d’equips, 8, però per primer cop tots ells federats. Un altre equip del club, el CADET MASCULÍ, assolí el CAMPIONAT DE CATALUNYA NIVELL A-1, fet insòlit i amb molt de mèrit per un club modest d’una població de 7000 habitants, on no hi ha selecció de jugadors.
La temporada 2007-08 continuà la mateixa línia amb 8 equips (5 masculins i 3 femenins), destacant que l’equip JÚNIOR MASCULÍ  jugà el CAMPIONAT DE CATALUNYA DE 1R ANY, categoria on s’hi trobaven els 16 millors equips de jugadors nascuts l’any 1991.
La temporada 2008-09 s’ha augmentat un equip més, passant de 8 a 9 equips (6 masculins i 3 femenins) amb més de 100 jugadors i jugadores practicant el bàsquet. L’equip JUNIOR MASCULÍ aconsegueix el CAMPIONAT TERRITORIAL DE NIVELL A-1, passant a jugar la final de Catalunya. Al final d’aquesta temporada s’iniciaren els actes del 40 aniversari del bàsquet a Montblanc.
La temporada 2009-10 es continuaren els actes de commemoració dels 40 anys de la fundació del Club Bàsquet Montblanc. Es tornaren a inscriure 9 equips (6 masculins i tres femenins), destacant dos grans fites: la tornada a la competició després de 37 anys d’un equip SÈNIOR FEMENÍ i l’admissió del equip SÈNIOR MASCULÍ a la categoria de 3a CATALANA. L’equip sènior masculí realitzà una excel·lent temporada a la nova categoria i l’equip SOTS-21 masculí assolí el CAMPIONAT PROVINCIAL, arribant a la fase final de Catalunya on quedà SOTS-CAMPIÓ.
Aquesta nova temporada 2010-11 s’ha tornat als orígens i s’ha refundat el CB MONTBLANC, passant tots els equips a jugar sota el nou club.