Dilluns 14 de març de 2011 a la Fira de Tortosa, com a acte de cloenda de Festast 2011, va tenir lloc el lliurament dels Premis Gastronòmics Llorenç Torrado.
El dimecres, 9 de març, es va reunir el Jurat d’aquests Premis, creats per l’organització de la fira Festast, i que tenen com a objectiu destacar una manera de fer especial, amb respecte per la feina i pel producte, amb l’ús de productes autòctons, amb la recerca dels costums i de les tradicions, sense perdre les arrels, però avançant i innovant en les propostes gastronòmiques del nostre país. Els Premis volen ser un reconeixement a professionals i empreses en les categories de cuina i restauració, producció i comerç de productes, i divulgadors que donen a conèixer la cultura gastronòmica catalana.
El veredicte final sobre les candidatures presentades per optar a les tres categories de guardons de què consten els Premis és el següent:
En la categoria Productors i Comerciants, el guardó ha segut per a l’Oli d’oliveres mil·lenàries de l’Associació Territori del Sènia, associació que s’estén per 24 municipis – 12 valencians, 9 catalans, i 3 aragonesos – i promou el desenvolupament d’aquesta zona a través de l’impuls a l’elaboració d’oli d’oliva d’oliveres mil·lenàries, afavorint la innovació i l’ús de noves tecnologies.
En la categoria Cuiners i Restauradors, el guanyador és Isidre Gironès, del restaurant Ca l’Isidre de Barcelona. Ca l’Isidre destaca per la llarga trajectòria en la restauració de qualitat, la coherència entre la cuina i el producte, i la posada en valor dels productes de proximitat i de temporada, en una cuina on, des de fa 50 anys, es barreja la tradició i la modernitat.
En la categoria Divulgadors, el guanyador és el cuiner i escriptor Josep Lladonosa, de Lleida. En Josep Lladonosa ha dut a terme una gran tasca de recerca sobre la cultura del menjar a Catalunya, la cuina medieval, les cuines d’arròs, de fruita, de caça, ecològica, de guisats i picades, entre d’altres, i ha recuperat per a la memòria plats de diferents tradicions locals. Algunes de les 15 obres publicades sobre cuina i menjar han estat traduïdes a l’anglès i al francès.
Els integrants del Jurat dels Premis Gastronòmics Llorenç Torrado van ser Ferran Bienert, director general de PRODECA, Ricard Forés, president de la Fira de Tortosa, Francesc Sensat, vicepresident executiu de la Fundació Dieta Mediterrània, Joan Ros, president de l’Associació PlatiGot de Tortosa, Juli Soler, director del restaurant El Bulli, Salvador Capdevila, vicepresident de l’Associació de Comerciants de La Boqueria, Martí Boada, professor i investigador de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Joan Forcadell, del restaurant Rosa Piñol de Tortosa, Eulàlia Fargas, cuinera, professora i assessora de cuina infantil, Xavier Torrado, professor de Nutrició Humana i Dietètica a la Universitat de Barcelona (UB), i Carme Torrado.