::Portada >Núm. 27: Juliol - Setembre >D'un temps, d'un poble...

D'un temps, d'un poble...

2 al 19 – 7 – 07.-Durant la primera quinzena de juliol en el local de la Biblioteca Josep Taverna, s’ha fet un curset sobre informàtica i Internet, ha estat força interessant.

14-7-07.- A l’Ateneu Cultural s’ha fet el lliurament d’unes caixes especials de protecció i la presentació d’un projecte de restauració dels Antifonaris de la parròquia d’Alforja. ( Els Antifonaris son llibres de cant litúrgic de varis segles d’antiguitat.)

Més tard en el mateix local es va fer la presentació del projecte de restauració de la nevera del Ginoteta, considerada la catedral del gel, ( aquesta nevera servia en el segle XVIII per guardar a l’hivern la neu i el gel i poder-lo vendre a l’estiu següent a Reus principalment.)

15-7-07.- A la Casa de Cultura i organitzat per l’Agrupació Fotogràfica d’Alforja, s’ha celebrat el veredicte del 52è Concurs de Fotografia Medalla Puigcerver, el guanyador de la Medalla ha estat Carles Verdú de Barcelona, el primer premi local ha estat per Josep Aragonès.

A l’ermita de Sant Antoni s’ha fet el XXXIè Aplec de Sardanes, la festa tant de matí com de tarda ha estat amenitzada per la cobla Reus Jove. A la tarda és quan l’ermita s’ha vist més concorreguda de forasters i vilatans. Gràcies a aquesta festa molts vilatans aprofitem l’ocasió per visitar l’ermita dedicada a Sant Antoni, lloc entranyable del nostre terme. I posats a parlar d’aquesta ermita, demanem a qui correspongui, que la mina que subministra aigua a la font, s’hauria de millorar per poder aconseguir un bon cabdal d’aigua, que bona falta li fa.

20,21 i 22.- Festes d’Estiu de la Urbanització Portugal. Com cada any han estat unes festes molt complertes i variades. Començaren el divendres amb l’actuació de la súper vedette Tania Celaya i el drag-king Alazan. A mitja nit música amb la Macro Disco-Flash fins a la matinada. Al dissabte: parc infantil DIVERPARK, xocolata amb coca per petits i grans. Elecció de la Reina de les Festes i a continuació ball a càrrec de l’orquestra Alex & Grup i per finalitzar la vetllada música amb la Macro Disco Flash. El diumenge: esmorzar popular amb pa de pagès i llonganissa. Missa Rociera, amb l’actuació del Coro Rociero de la Casa d’Andalucia de Tarragona. Concurs de jocs infantils. Exhibició de doma de cavalls ( estil clàssic i vaquer ) efectuat per les quadres de La Ponderosa i Mas Muixó. Sopar popular a base de pa amb tomàquet, pernil i formatge. Per finalitzar les festes ball amenitzat pel Duo Els Tímids. Tots els actes festius i gastronòmics totalment gratuïts. Cal felicitar la tasca de la Junta per la seva magnífica organització.

La festa castellera

29-7-07.- Festa Castellera amb les colles de Xiquets de Reus, Jove Xiquets de Tarragona i Castellers de Mollet. Els castellers de Reus sofriren una caiguda que provocà algunes contusions. El resultat fou: Jove Xiquets de Tarragona: 3/8,2/7a, P/5. Xiquets de Reus: i4/8, 5/7, 2/7, 3/7, P/5. Castellers de Mollet: 4/6a, 4/6, 3/6, P/4.

Aquesta festa fou precedida d’uns rumors que deien que el nou Ajuntament s’havia vist en l’obligació de fer la festa perquè les colles castelleres ja estaven llogades per l’anterior Ajuntament, per aclarir-ho ho vaig preguntar personalment al regidor de festes Ricard Gené, i em va dir textualment: “que no estaven llogades per l’anterior Ajuntament, però que s’havia vist amb l’obligació moral de llogar-los”.

Aquesta festa havia estat durant més de vint anys l’ocasió per fer la paella gegant d’arròs, amb un gran èxit de públic que rondava el miler de persones. Ara el nou Ajuntament ha decidit suprimir la paella, sense res més.

5-8-07.- Festa gran a l’ermita de Puigcerver, aquest any ha coincidit el primer diumenge d’agost amb el dia 5, que era anteriorment, el dia senyalat per la festa. Molta assistència de fidels, tant d’Alforja com de Riudecols i d’altres contrades, a les diferents misses que es celebraren. Poguérem apreciar les obres dels nous lavabos, unes obres molt necessàries i ben realitzades, així com el detall del mosaic nou, obra del nostre convilatà Josep Lluís Lucena, que ha de substituir al que hi ha al centre de la plaça de la cisterna, que data del 1911.

12-8-07.- Festa de la coca amb recapte, en el recinte del parc dels Amics. S’ha fet una nova festa amb una bona assistència de públic, el que vol dir que a l’estiu és l’època més adequada per fer celebracions del que sigui, a veure si algú s’anima a organitzar totes les festes possibles en aquesta època.


17 al 26-8-07.-
Exposició de pintures a l’oli, de l’artista Josep Mª Canalda a la sala d’exposicions de la Casa de Cultura.

27_aplec_sardanes

19-8-07.- XXV Festa dels Avis, amb aquesta festa ja en portem vint-i-cinc de consecutives. Aquest any s’assolí la xifra de 159 avis homenatjats de 80 anys o més, una quantitat considerable en proporció a la nostra demografia. ( Més informació en les pàgines interiors ).

1-9-07.- Festa del Pataco, com altres anys s’ha celebrat la festa d’aquest plat típic d’Alforja, el sopar s’ha fet en el recinte del Parc i ha estat acompanyat amb ball popular.

11-9-07.- Festa de la Diada, aquest any ha estat diferent, els ballets folklòrics han estat substituïts

per un concert de música de cambra, en la mateixa sessió es feu l’acte institucional referent a la Festa Nacional de Catalunya.

El mes de setembre es el mes tradicional en que comença la recol·lecció de les avellanes. Fa uns quants anys el poble bullia amb l’arribada de “les plegadores”, venien de molts indrets llunyans i passaven unes quantes setmanes ajudant a plegar les avellanes. Algunes plegadores es casaren amb nois del nostre poble i aquí arrelaren i formaren la seva llar. Ara tot això ja és història, queden pocs pagesos i els pocs que hi ha ja tenen una edat bastant avançada. El terme ja no és el que era, el conreu de la terra a anat disminuint i la gran majoria de les famílies ja no viuen de les avellanes, la producció a baixat molt i els preus també. Però aquest any sembla que serà el pitjor de tots, entre la sequera i el mal preu, ara només faltava una espècie de malaltia que segons diuen ha estat la causa de la mala collita, sembla ser que en el moment de la polinització el temps no va acompanyar i les avellanes quedaren mal engendrades i per tant una gran quantitat han esdevingut dolentes.

Aquest any, i ja en portem uns quants de seguits, estem patim novament els problemes de la sequera, els pous, mines i fonts del nostre terme es tornen a quedar secs. Esperem que aviat arribi la pluja benefactora i solucioni els perjudicis que comporta la falta de pluja.

Les obres de la primera fase del millorament de la carretera de Les Borges del Camp a Alforja, que varen començar a l’octubre passat, ja s’estan acabant. L’obra està quedant força bé, ara esperem que el tram que falta es faci tot seguit i després a continuació la variant del poble de Les Borges del Camp, que segons diuen ha d’estar acabat pel 2009.

A.P.