::Inici >Agricultura Ecológica / Natural

Agricultura Ecológica / Natural

Enllaços d'interés al menú de l'esquerra

Hort ecológic


 

 


 

TIPUS D’AGRICULTURA ECOLÒGICA

Les diferents denominacions de l’agricultura ecològica son les següents:

  • Agricultura ecològica

  • Agricultura biològica

  • Agricultura orgànica

  • Agricultura biodinàmica

  • Permacultura

 

Tots aquests termes defineixen un sistema agrari amb l’objectiu fonamental d’obtenir aliments de màxima qualitat, respectant el medi ambient i conservant la fertilitat de la terra, mitjançant l’ utilització òptima dels recursos i sense utilitzar productes químics de síntesi. De forma genèrica utilitzarem la denominació d’agricultura ecològica per a totes aquestes.

De forma especial comentarem la agricultura biodinàmica i la permacultura més endavant, per tenir peculiaritats que les fan diferents i especials.

 

Objectius de l’agricultura ecològica

Segons la “versió 3” del Projecte de quadern de normes del Consell Català de Producció Agrària Ecològica, la producció i elaboració ecològica estan basades en diversos principis e idees. Les principals finalitats de l’agricultura ecològica, sense ordenar-los necessàriament per la seva importància, son els següents:

  1. Produir aliments d’elevada qualitat nutritiva, sanitària i organolèptica en suficient quantitat.

  2. Actuar de forma integrada amb tots els sistemes i cicles naturals que intervenen en les activitats agràries.

  3. Fomentar i estimular els cicles biològics dels sistemes agraris, els quals comprenen els microorganismes, la flora i la fauna del sol, les plantes i els animals.

  4. Mantenir o incrementar la fertilitat del sòl.

  5. Utilitzar el màxim de recursos renovables en sistemes agraris organitzats localment.

  6. Treballar en la mesura de lo possible, en sistemes tancats de matèria orgànica i nutrients.

  7. Utilitzar la màxima quantitat possible de materials i substàncies que puguin ser reciclades o reutilitzades, dintre o fora de la mateixa explotació agrària.

  8. Proporcionar als animals unes condicions de vida que els permetessin desenvolupar els aspectes bàsics del seu comportament innat.

  9. Minimitzar totes les formes de contaminació que pugin derivar de les practiques agràries.

  10. Mantenir la diversitat genètica dels sistemes agraris i del seu entorn, incloent-hi la protecció dels habitats de la flora i la fauna silvestre.

  11. Proporcionar als agricultors un nivell de vida satisfactori dintre de un entorn laboral saludable.

  12. Considerar els sistemes agraris des de el punt de vista del seu impacte social i ecològic.

 

Principis i conceptes de l’Agricultura biodinàmica

Al igual que en altres mètodes d’agricultura ecològica, la qualitat del aliment està determinada pel mètode de producció en el seu conjunt. Tenint en conte la localització de la finca, es combinen els animals i els vegetals de forma que es pugi obtindré una autosuficiència raonable respecte al adob i als aliments dels animals. Les bases de producció son similars als d’altres sistemes ecològics, reacció d’un terra viu i fèrtil, diversitat botànica en las prades i en les rotacions de cultius, el us i el emmagatzematge dels adobs produïts a la finca, el us de cal i altres minerals poc solubles. A més els productors biodinàmics posen especial enfasi en el us de llavors que estiguin adaptables al lloc i al sistema agrícola, així com l’estimulació dels processos naturals en el sòl, composts, adobs i plantes a través de preparats biodinàmics. Molts agricultors biodinàmics tracten d’observar i estudiar la relació entre els ritmes lunars i la vida animal i vegetal. El potencial d’aquests sistemes es considerable i si es combina amb altres mètodes de control inofensius, es redueixen malalties, plagues, i adventícies a nivells tolerables.

Com a altres mètodes la protecció i conservació ambiental juga un paper important, amb una atenta observació dels bioritmes vegetals i animals per ajudar a integrar la vida de la finca en el seu entorn de forma productiva i a la vegada perdurable.

Com a punt final direm que en la producció de cultius biodinàmics s’utilitzen dues fumigacions de camp conegudes com preparat 500 i 501. Estan fets de manera específica i amb cura a partir de fem de vaca i quars i s’apliquen sobre els cultius en forma molt diluïda. A més existeixen sis preparats més, fets a partir de plantes en concentracions molt petites i que s’afegeixen al munt de compost i als adobs per a estimular-los.

 

Objectius de la Permacultura

Els principals objectius de la permacultura son els següents:

  • Creació de sistemes agrícoles, forestals i ramaders de baix consum energètic i alta productivitat, incloent-hi la vivenda com a component integrat al ecosistema. Aprenent a observar les connexions existents entre plantes, animals, clima, paisatge i

    tota la resta d’elements que integren els sistemes naturals, per a després utilitzar aquests patrons com a base del disseny.
  • Aprendre a dissenyar l’entorn en el que vivim, integrant alhora cada element que desitgem col·locar en el sistema per a aconseguir un màxim d'interconnexions amb els demés.

  • Obtenció del màxim grau d’autosuficiència desitjat.

  • Utilització de mètodes assequibles econòmica i tècnicament.

  • Revaloritzar, recuperar i adaptar els sistemes tradicionals amb els moderns, per a fomentar el desenvolupament de patrons culturals sostenibles.

Per aconseguir aquests objectius i per aconseguir que la nostra cultura sigui permanent hem d’actuar amb una ètica diferent a la de la cultura dominant, basant-nos principalment en el us raonable de recursos renovables. Això es basa en tres principis:

  1. Cuidar la terra: creant estils de vida independents de totes les activitats que degradin els ecosistemes.

  2. Cuidar la gent: desenvolupant una cultura en la que hi hagi una ajuda mútua entre la gent sense sobreexplotació ni injustícies socials.

  3. Repartiment equitatiu: a nivell comunitari hem de potenciar els intercanvis dels nostres productes, també les economies locals i solidaries per a que tots, sense distinció de classe ni raça puguem cobrir les nostres necessitats.