::Inici >NOTíCIES

NOTíCIESUpppsss!!!

Ho sentim. 

Estem actualitzant la nostra Web...


1/09/16
Un nou projecte d'Utinam: TICED - AIT ICHT


Aquest nou projecte, emmarcat en el programa TICED, preveu en la seva primera fase la instal·lació d'una nova aula multimèdia en un edifici en desús de l'escola Ait Icht.

La comunitat rural d'Ait Icht es troba al peu de la serralada de Siroua. Amb una altitud de 1.600m, la temperatura mitjana anual és de 10,7 ° C, però a l'hivern la climatologia és extrema, sent freqüents les nevades i temperatures inferiors a -4º C.

12274648_458332264353849_495745882705... Captura.JPG

Els habitants de la regió sempre han viscut en condicions de gran precarietat per l'aïllament geogràfic, les dificultats d'accés a la regió i la manca d'institucions i serveis públics. A més, les dures condicions climàtiques agreugen aquesta problemàtica, afectant al seu principal mitjà de subsistència, l'agricultura minifundista.

Ait Icht compta amb 130 alumnes, dels quals 61 són nenes. Els 8 professors que imparteixen classes de primària a les 9 aules amb què compta el sector escolar (l'escola central i aules satèl·lits distribuïdes per la regió), es troben molt limitats per dur a terme la seva tasca, pel mal estat de les instal·lacions i la manca de recursos i material didàctic.

La pròpia escola reconeix l'existència de greus problemes lligats al procés educatiu: l'analfabetisme dels pares i la falta de seguiment i interès per l'evolució escolar dels nens, la pobresa de la població i la carència total de mitjans.


10561758_273139392873138_881325065706... 
12615214_479936895526719_912891488281...
Amb l'objectiu de propiciar un ensenyament de qualitat i lluitar contra l'abandonament escolar a edats primerenques, Utinam es proposa millorar les infraestructures escolars i dotar el centre educatiu dels recursos necessaris.

A l'estudi elaborat amb la finalitat de concretar les línies d'actuació i objectius del projecte, es posa de manifest la necessitat d'oferir cursos de suport i reforç als estudiants amb més dificultats, promoure l'accés a les noves Tecnologies de la Informació i les Comunicacions, promoure la lectura i el coneixement i preservació de la cultura i tradicions populars, promoure la salut i higiene personal, i crear un nou espai a l'escola que doni resposta a totes les necessitats educatives i propostes socioculturals.

 27/06/16
Solució definitiva pels problemes del molí de Henna de Fezzou


Amb la pretensió d'impulsar el Pla de Desenvolupament Comunitari de Fezzou, Utinam, en col·laboració amb l'Associació Aguelmouss, fa mesos que treballa en la recuperació del molí de henna que utilitzen les dones de la localitat, per preparar per a la venda aquest producte que elles mateixes cultiven.


Tot i haver substituït el motor del molí per a que els requeriments energètics del mateix s'ajustin a la capacitat de producció elèctrica del sistema fotovoltaic, recentment instal·lat, la potència del subministrament elèctric resulta insuficient per fer-ho.

Per aquesta raó s'ha decidit utilitzar l'energia solar, únicament per la il·luminació i la utilització dels ordinadors i recursos multimèdia de la sala on s'imparteixen les classes d'alfabetització i preescolar.


Com a solució definitiva als problemes de funcionament del molí, durant les pròximes setmanes s'iniciaran els treballs d'escomesa de la instal·lació elèctrica, des de la xarxa de distribució de l'ONE fins al Centre Social en què es troba el molí de henna.
 
Utinam i Aguelmouss sufragaran les despeses derivades d'aquesta nova iniciativa, en benefici de la comunitat rural de Fezzou.

P1150393.JPGP1170779.JPGP1170823.JPG P1170828.JPG

 

23/04/16
UTINAM, Diada de Sant Jordi


Després d’anys de col·laborar amb professors i persones sensibilitzades en fer arriba l’educació i millorar les condicions de l’ensenyament dels nens i nenes de les escoles més desfavorides del Marroc, de desenvolupar projectes de cooperació internacional encaminats a fomentar una millora sòcio-educativa, UTINAM, com ONG tarragonina, va voler fer un altre pas a l’hora de donar a conèixer a la ciutat de Tarragona la nostra associació, i quin millor dia per fer-ho que la Festa de Sant Jordi, diada nacional catalana que ressalta la importància de la cultura, la generositat i la solidaritat.

Vàrem comprovar, que al tractar-se d’una ONG poc coneguda i local, moltes de les persones que passejaven per la rambla en un dia tan assenyalat desconeixien la seva existència, però també que mostraven curiositat i interès en conèixer qui som, què fem i què volem.

Va ser una experiència enriquidora, no tant en el sentit econòmic sinó pel fet de poder participar d’aquesta festa, -venent roses i llibres de segona mà- , com una entitat solidaria i tarragonina, que té la sort de comptar amb socis d’arreu, compromesos en promoure els desenvolupament de persones i col·lectius amb més necessitats.

Durant aquesta diada es va intentar transmetre als visitants la importància de generar processos educatius basats en valors solidaris, per compensar els entrebancs observats per manca de recursos. Explicàvem per exemple les dificultats dels nens i nenes en poder assistir a l’escola a causa de les llargues distàncies, però també donàvem importància al fet de poder gaudir del somriure dels infants i de l’hospitalitat i generositat dels adults, que compensen amb escreix qualsevol esforç.

El poder donar a conèixer a tots els interessats el nostre treball, que intenta ajudar a pal·liar les carències observades, el desequilibri social i la desigualtat d’oportunitats, alhora que insistir en la necessitat de la solidaritat de les persones per poder continuar amb la nostra tasca de cooperació internacional, va ser l’objectiu d’aquesta diada, que esperem repetir en properes ocasions.

 Sj-16 (16).jpg  Sj-16 (15).jpg
Sant Jordi, 2016
Pilar Oliveras


 

 


20/03/16
Agraïment del les víctimes de Fezzou

"Voici la réponse de l'ONG Espagnole UTINAM (qui est en partenariat et collaboration avec l'association Aguelmouss de culture et développement -ait ichou) ils ont réagit par une action humanitaire immédiate suite à l'appel de dons du comité de soutien.

Aux noms des parents des élèves et de tous les habitants de la région on vous remercie vivement.

Bravo et merci encore infiniment UTINAM"
Med OUSSAIA


18/03/16
Ajuda urgent

Utinam respon a la demanda d'ajuda humanitària per a les víctimes del terrible accident que va tenir lloc a Fezzou el passat 11 de març.

L'aportació de l'ONG es destinarà a la compra de medicaments i material sanitari per als damnificats, molts dels quals han estat alumnes de l'escola BOUGAFER en la que Utinam desenvolupa el projecte TICED-Fezzou.

11a.jpg22a.jpg

33a.jpg44a.jpg


25/02/16
PDC - Fezzou
Com a part de les actuacions previstes al Pla de Desenvolupament Comunitari de Fezzou, fa uns mesos que van finalitzar els treballs d'instal·lació del sistema fotovoltaic al Centre Social Aguelmouss. Les dones i nens que dia a dia participen en els cursos d'alfabetització i classes de pre-escolar, disposen ja d'il·luminació elèctrica i poden beneficiar-se de l'ús d'ordinadors i altres recursos didàctics.

P8204297.JPGP8204289.JPG      
A més, s'està treballant en la recuperació del molí de henna utilitzat per la cooperativa de dones productores de Fezzou, per al processat i posterior comercialització d'aquest producte.

P1150399.JPG
P1150326.JPG
P1150398.JPG
A finals de l'any passat es va adquirir un nou motor per al molí, que substituirà l'antic i que tècnicament s'adequa a les característiques de la instal·lació fotovoltaica. Es pretén que el molí, ubicat en unes dependències annexes al centre social, pugui estar operatiu en les properes setmanes.