::Inici >UNA ESCOLA SOBRE RODES

UNA ESCOLA SOBRE RODES

 
La província de Rhamna està situada a la zona centre del Marroc, en una regió semiàrida de 5.856 km2, on el 80% dels seus 288.437 habitants resideix en alguna de les 23 comunitats rurals de la província.

La seva població viu des de fa temps una situació de precarietat extrema com a conseqüència de la sequera que pateixen i que, dia a dia, redueix les seves possibilitats de subsistència, basades gairebé exclusivament en el cultiu del cereal i la ramaderia domèstica.

La pobresa, les mancances culturals i les dificultats per accedir als serveis bàsics de benestar són problemes que afecten a la pràctica totalitat de les famílies de la regió.

12.jpg marroc juliol 2011 (330).JPG

Al Marroc en general, i en aquesta província en particular, el problema de l'analfabetisme adquireix dimensions dramàtiques. El 46% dels marroquins no sap llegir ni escriure i en Rhamna, la taxa d'analfabetisme s'eleva al 62,5% la població.
 
La gran majoria dels seus habitants no han tingut l'oportunitat d'anar a l'escola i les dificultats per accedir a l'educació bàsica persisteixen actualment, constituint tant una causa com un efecte de la catastròfica situació que es viu a la regió.

Malgrat existir escoles que de manera molt precària desenvolupen la seva funció, són nombrosos els obstacles econòmics i socials que impedeixen a molts nens i nenes assistir a classe. El cost de l'educació, encara que mínim, és una de les principals limitacions per a aquesta pobra gent, que sovint compten amb el treball dels nens per contribuir al sosteniment de la unitat familiar: els aprenentatges passen a un segon pla quan està en joc la pròpia subsistència...

En aquestes circumstàncies, els nens i nenes són els més afectats. La majoria d'ells, d’edats compreses entre els 6 i 12 anys, acudeixen de manera molt irregular a l'escola.

El problema s'agreuja si tenim en compte que en aquesta zona els nuclis de població estan molt dispersos. En molts casos, assistir a l'escola més propera suposa diverses hores diàries de dura caminada: per a una nena de 6 anys, recórrer aquesta distància amb calçat inadequat i per camins pedregosos, pot ser esgotador a la primavera o durant la tardor, però es torna insuportable amb el fred de l'hivern o la calor sufocant de juny i setembre.
 


PROJECTE "UNA ESCOLA SOBRE RODES"
 
Aquest projecte que es portarà a terme en partenariat amb la Fondation Lachmi Layadi, sorgeix com a resposta a les inquietuds de la comunitat educativa del Secteur Scolaire Oulad Mahmoud, i ja compta amb l'aprovació de la Delegació Regional d'Educació de Rhamna i el suport del Consell Regional Tensift Haouz i del Consell municipal de Benguérir.

L'objectiu principal que es persegueix és facilitar el desplaçament als alumnes de diferents escoles rurals de la província, aquells que resideixen més allunyats del centre educatiu, cedint a aquestes institucions les bicicletes necessària per posar en marxa un servei de préstec als seus alumnes.

69.jpg

Com a antecedents a aquest, l'Association Aguelmous en col·laboració amb l'associació UTINAM, va realitzar durant el 2010 un estudi sobre la situació dels menors de l'escola BOUGAFER de Fezzou i, en relació a la preocupant problemàtica de l'absentisme escolar, es va arribar a la conclusió que afavorint l'accés dels alumnes a l'escola i millorant les infraestructures i recursos educatius, s'afavoriria també la continuïtat en els estudis, reduint l'absentisme i propiciant una millora qualitativa i quantitativa pel que fa als aprenentatges.