::Inici >ÀSIA >Uzbekistan

Uzbekistan

O'zbekiston en uzbek. És un dels cinc països que formen l'Àsia central i que durant 70 anys van ser repúbliques soviètiques. Independent des del 1991, té una extensió una mica menor que Espanya i compta amb uns 35 milions d'habitants, la majoria d'ètnia uzbeka, amb minories de russos, tadjiks, coreans, kazakhs, karakalpaks i tàrtars. Fruit de la seva turbulenta història, els conjunts monumentals de Samarcanda i Bukhara són els més representatius del llegat històric de l'imperi Timúrida i la Ruta de la Seda.

 03 04 23 uz.jpg
Abril 2023. Una gran part del territori està format per zones àrides, com ara el desert Kyzylkum. L'extrem oriental limita amb les serralades del Tian Shan i el Pamir, on neixen els dos grans ruis d'Asia central, l'Amu Daria i el Sir Daria.


04 04 23 aral.png
Abril 2023. Els rius Sir Daria (l'antic Yaxares) i l'Amu Daria (l'antic Oxus) i el seu afluent el Zaravshan permeten la creació de zones habitables, però el consum excessiu de les seves aigües en cultius intensius fa que no arribin fins al mar d'Aral, que en els darrers 60 anys ha reduït la seva superfície en un 90%.


01 04 23 asia central.jpg
Abril 2023. La regió històrica asiàtica del Turquestan occidental, poblada de pobles túrquics, va ser dividida en les cinc repúbliques actuals durant la dominació soviètica. El Turquestan oriental, a l'est de les serralades de Tian Shan i el Pamir, correspon a l'actual regió autònoma xinesa de Xinjiang, d'ètnia uigur.


02 04 23 pamir.jpg
Abril 2023. Imatge satèl·lit del nus muntanyós d'Àsia central, fruit del xoc de la placa tectònica del subcontinent indi contra Euràsia, que va començar fa uns 55 milions d'anys i encara continua. Aquí coincideixen les serralades de l'Himàlaia, el Karakorum, l'Hindu Kush, el Pamir, el Kunlun i el Tian Shan, amb les muntanyes més altes del planeta. Aquest territori abrupte està compartit per les cinc repúbliques de l'Àsia central a més de l'Afganistan, el Pakistan, l'Índia i la Xina.


Video presentación (10 minutos): 20230401 uzbekistan.mp4