::Inici >EUROPA >ItÓlia >Roma

Roma

Al marš del 2008 ens vam atansar a la Ciutat Eterna per primera vegada, no sense certa recanša davant el seu inesgotable catÓleg de monuments. Al final dels tres dies de visita, la capital d'ItÓlia i de l'imperi romÓ ens va semblar una ciutat cordial i assequible, on pots desplašar-te a peu entre els grans monuments que han quedat gravats a la seva pell al llarg dels segles. NomÚs les molŔsties produ´des per gernacions de turistes desllueixen en part la seva bellesa serena.

 01 colosseo.JPG
Març 2008. El Coliseu o Colosseu romà, també conegut com Amfiteatre Flavi, per la dinastia Flàvia, el primer emperador de la qual, Vespasià, n'inicià la construcció. Inaugurat l'any 80, és una obra mestra de l'arquitectura antiga. 


02 colosseo.JPG
Març 2008. A l'arena del Coliseu es feien els combats entre homes i animals, els duels entre gadiadors, les curses i també la simulació de batalles navals. Les grades permetien fins a 50.000 espectadors asseguts. Quan el visites és inevitable recordar les pel·lícules de romans de la nostra infantesa.


03 constantino.JPG 
Març 2008. L'arc de Constantí, de l'any 315, fou aixecat pel Senat per commemorar la victòria de Constantí I el Gran a la batalla del Pont Milvi. Construït en marbre blanc, alguns dels relleus foren aprofitats de monuments anteriors. 


04 forum.JPG
Març 2008. Els Fòrums imperials van ser erigits per Cèsar, August, Trajà, Nerva i Vespasià. Les poques construccions que resten formen un passeig suggeridor on encara batega l'ambient d'aquella època d'esplendor. Dos mil anys ens contemplen.

 
05 Vittoriano.JPG
Març 2008. Mig ocult darrere les obres de restauració, l'Altar de la Pàtria, monument nacional al rei Victor Manuel II, davant la transitada Piazza Venezia.


06 fontana di trevi.JPG
Març 2008. La Fontana di Trevi, monument barroc alimentat encara avui per un aqüeducte. Sorprèn l'enorme afluència de visitants que s'agombolen al voltant seu.


07 sta maria maggiore.JPG 
Març 2008. Façana lateral de la basílica de Santa Maria Maggiore, temple de gran dimensions. 


08 vaticano.JPG
Març 2008. Façana de la basílica de Sant Pere de Roma, al Vaticà. Després d'una llarga cua, es pot accedir a la cúpula mitjançant un ascensor i 320 esglaons seguint la volta, amb un panorama fabulós de la ciutat. De baixada visitem l'immens interior de 186 metres de llarg, el segon temple del món en tamany després de la rèplica construïda a Costa d'Ivori a finals del segle XX.

 
09 bernini.JPG
Març 2008. Columnata de Bernini, als laterals de la plaça de Sant Pere del Vaticà. Les cues de turistes que esperen entrar o acaben de sortir les envolten. 


10 vaticano.JPG
Març 2008. Un riu de gent circula per l'interior dels Museus Vaticans, inabastables malgrat les quatre hores que hi vam esmerçar. És tanta la quantitat d'art i d'història que abassega i empetiteix. La Capella Sixtina és la joia, en silenci i sense fotos.

 
11 laoconte.JPG
Març 2008. El grup de Laocoont, meravella escultòrica grega datada al segle I aC. Les detallades descripcions de l'audioguia faciliten la comprensió de l'obra.