::Inici >EUROPA >ItÓlia >Toscana >Pisa

Pisa

La Rep˙blica de Pisa va tenir el seu zenit entre els segles XII i XIII, rivalitzant amb GŔnova i VenŔcia en el comerš i la lluita contra els sarra´ns a la MediterrÓnia. Galileu va fer servir al segle XVII la catedral de la seva ciutat nadiua per determinar les lleis del pŔndul i la Torre Inclinada per investigar la caiguda dels objectes per la gravetat.

 01 03 89 pisa.JPG
Març 1989. Piazza del Duomo, recinte que aplega els tres monuments que defineixen Pisa: el Baptisteri (en primer terme), el Duomo i la famosa Torre Inclinada al fons. 


02 03 89 torre pendente.JPG
Març 1989. La Torre Pendente, construïda entre els segles XII i XIV en estil romànic, és el campanar de la catedral. La inestabilitat del terreny va provocar la seva inclinació ja durant la construcció. Es pot apreciar que el pis superior no està alineat amb la resta de la torre.


03 03 89 duomo.JPG 
Març 1989. Detall de la façana del Duomo o catedral, erigit entre els segles XI i XII en estil romànic pisà i que està revestit de marbre multicolor.


04 03 89 duomo.JPG
Març 1989. Interior imponent del Duomo, amb cent metres de longitud i cinc naus. Del sostre penja la 'làmpada de Galileu' el moviment de la qual inspirà a l'astrònom i físic les lleis dels moviments isòcrons. 


05 03 89 duomo.JPG
Març 1989. Des de la Torre Pendente, vista del Duomo i al fons el Baptisteri, edifici en marbre acabat al 1440. L'impressionant interior té 35 metres de diàmetre.