Berlín
Al juliol del 1984 vam travessar el mític Teló d'Acer y vam entrar a l'Alemanya oriental (RDA) per la frontera de Hirschberg amb un visat de trànsit. Les llargues capes i les metralletes dels guàrdies feien por en un matí plujós. Per una autopista atrotinada, mig buida i fortament vigilada des de les nombroses torretes d'observació, vam recórrer sense aturar-nos els 340 km fins l'Allied Checkpoint Bravo i vam entrar al Berlín occidental. Trobàrem una ciutat ocupada pels exèrcits de França, Regne Unit, Estats Units i la Unió Soviètica. No semblava que la guerra hagués acabat 39 anys abans. Tot recordava l'escenari de les pel·lícules de la Guerra Freda. A l'abril del 1990 vam tornar a Berlín cinc mesos després de la caiguda del Mur i vam poder visitar el sector oriental.

Juliol 1984. Càmping Kohlhasenbrück als terrenys d'una antiga autopista tallada pel Mur de Berlín, al fons. Els advertiments són clars, els 'vopos' (volkspolizei) de les torretes de vigilància disparen si t'atanses.
Juliol 1984. La Porta de Brandenburg, símbol de Berlín, situada al sector oriental darrere al Mur, aixecat pel govern de la RDA el 13 d'agost del 1961.

Juliol 1984. Canvi de guàrdia dels soldats soviètics que vigilen un monument a les víctimes de la guerra al costat de la Porta de Brandenburg.

Juliol 1984. Creus commemoratives d'algunes de les víctimes que van morir intentant saltar el Mur des del sector oriental. La decorada amb flors era recent, de pocs mesos abans.

Juliol 1984. Al costat del Mur, diversos miradors elevats permeten guaitar el sector oriental i també serveixen pel contacte visual entre familiars i amics. El Mur és també una atracció turística.

Juliol 1984. El Mur va dividir el 1961 la ciutat en dues meitats. Uns 160 km de formigó i filferro espinós que aïllen Berlín occidental de l'Alemanya oriental.

Juliol 1984. El famós Checkpoint Charlie, en la Friedrichstrasse, al costat de qual hi ha el Museu del Mur, amb dades, objectes, fotos i elements utilitzats en les fugues cap al sector occidental. Un al·legat contra la divisió de la ciutat.

Juliol 1984. El Reichstag, antic parlament, que va quedar bastant malmès els darres dies de la guerra. Amb la restauració inacabada, es fa servir parcialment com a sala d'exposicions. La capital de la República Federal Alemanya està establerta a la ciutat de Bonn.
Juliol 1984. Des de la part alta de la columna de la Victòria i mirant cap a l'est, el Tiergarten i l'avinguda 17 de juny que acaba davant del Mur, la Porta de Brandenburg i el sector oriental.

Juliol 1984. La Kurfürstendamm (Ku-Damm) és la principal avinguda i eix comercial del sector occidental de Berlín, una ciutat europea moderna i vital. Els magatzems Ka De We són enormes i molt ben equipats. De l'església del kàiser Guillem I només resta dempeus una torre calcinada, conservada com a testimoni de la guerra i emblema de la ciutat.
Juliol 1984. Galeria Daurada del Palau de Charlottenburg, construcció barroca-rococó del segle XVIII al nord-oest de la ciutat, que recorda l'esplendor de la reialesa prusiana dels temps de Francesc I i la reina Sofia-Carlota.

Juliol 1984. Bust de la reina egípcia Nefertiti (1.350 aC) al Museu Egipci, un dels quatre museus que acull el palau de Charlottenburg.

Abril 1990. Cinc mesos després de la caiguda del Mur, repetim el trànsit per l'Alemanya oriental camí de Berlín. La situació ja no era la mateixa, el canvi es notava a l'ambient.

Abril 1990. Els ciutadans de Berlín occidental arrencaven bocins del Mur com a record.

Abril 1990. El pas al sector oriental de la ciutat, abans difícil i complicat, era ràpid i fluid al Checkpoint Charlie: visats de 5 marcs i pas lliure immediat. Els 'vopos' eren amables i anaven desarmats.
Abril 1990. La Porta de Brandenburg en obres de restauració, des del costat oriental.

Abril 1990. El famós bulevar Unter den Linden, ple d'edificis i monuments remarcables.

Abril 1990. L'estàtua de l'erudit i lingüista Wilhelm von Humboldt davant la façana de la Humboldt Universität. Una mica més a la dreta hi ha la del seu germà Alexander, que fou també un famós explorador i naturalista.

Abril 1990. Berlín Est se'ns presenta com una ciutat molt monumental.

Abril 1990. El temuts soldats de la RDA amb el pas de l'oca són ara una atracció turística.

Abril 1990. Altar de Zeus procedent de la ciutat grega de Pèrgam, una de les principals joies que atresora el Pergamonmuseum. A principis del segle XX els arqueòlegs alemanys excavaren per mig món i portaren a Alemanya nombroses antiguitats.

Abril 1990. Fris dels arquers de la Porta d'Ishtar, procedent de la muralla de l'antiga Babilònia, a Mesopotàmia (actual Irak). Fou edificada pel rei Nabucodonosor II l'any 575 aC. Una més de les meravelles arqueològiques del Pergamonmuseum.