::Inici >ALPS >Pollux

Pollux

El Pollux, Polluce en italià (4.089m) és la muntanya veïna del Castor, els suïssos els anomenen Zwillinge (Bessons) d'acord amb la mitologia grega. L'any 2002 vam fer un intent per la vall d'Ayas, paral·lela a la de Gressoney, a la zona nord de la Vall d'Aosta italiana.

 01.JPG
Des del Pian Superiore di Verra, el sender remunta la vall cap al nord paral·lel al ghiacciaio (glacera) de Verra.


02.JPG
La llengua de la glacera de Verra presentava senyals de clar retrocés, com a tota la serralada alpina, consequència de l'escalfament global.


03.JPG
Cara sud del Pollux, sobresortint de la glacera. Es pot apreciar el gran gendarme rocós que representa la principal dificultat de l'aresta sud-oest. 


04.JPG
A 3.036 metres es troba el refugi Mezzalama, un establiment petit i clàssic. 


05.JPG
Seguint el sender ben marcat, superem un esglaó de roca i travessem una petita llengua de la glacera. Els seracs veïns que rodegem són impressionants.


06.JPG
El refugi Guide Val d'Ayas, a 3.420 metrs d'alçada, enclavat en un esperó rocós rodejat per la gelera. 


07.JPG
És un refugi petit i comfortable, una meravella a aquesta alçada i envoltat de glaç. De matinada em despertaran els símptomes de la disnea, dificultat per respirar estirat. No m'he aclimatat a l'alçada.

 
08.JPG 
L'endemà renuncio a seguir i els meus companys ataquen el Pollux amb mal temps. 


09.JPG
Passaran moltes hores remuntant la glacera i encabat l'esperó rocós fins una zona de plaques llises equipades amb cadenes que els hi costarà bastant de superar. El fred era glacial.

 
10.JPG
Acabat el tram rocós, apareix l'estàtua de la Madonna guarnida de banderoles de glaç. Vist el mal temps i la falta absoluta de visibilitat, renuncien a seguir el petit tram restant d'aresta nevada fins al cim.