::Inici >Breu hist˛ria d'El Perellˇ

Breu hist˛ria d'El Perellˇ

 El terme ha estat identificat com l'antiga Traja Capit Romana, segons es pot deduir de les indicacions que es dónen als Vasos de Vicarel.lo i als Itineraris d'Antoni. Hi ha també restes de la Via Augusta. No se sap res del cert sobre el domini àrab, ni sobre la posterior reconquesta de la població. Però se sap que la vila es fortificà, per les circunstàncies d'inseguretat i les constants incursions dels moros.

L'any 1294, el rei Jaume II, li atorgà Carta de Població, segons els costums i privilegis de Tortosa. El terme s'estenia des del Coll de Balaguer fins al de Fullola. L'any 1308, la reina Blanca d'Anjou, patrocinà la fundació de l'Hospital de la Font del Perelló (antic nom de la població, s. XIII), amb la finalitat de donar un lloc de descans i repòs, als pobres, als malalts, peregrins i vianants que transitaven per aquella llarga i perillosa ruta tan deshabitada. Durant molts anys l'Hospital fou administrat pel Monestir de Santes Creus.

Durant els segles XIV-XVI, es produïren diversos litigis entre els termes de Tortosa, Tivissa i el Perelló, per qüestions de límits, drets de pastura … per la qual cosa la municipalitat de Tortosa promulgà diverses ordinacions per al Perelló, que aleshores era carrer de Tortosa. Fins el s. XIX el Perelló no aconseguí d'independitzar-se'n. L'any 1640, durant la Guerra dels Segadors, el poble fou atacat per les tropes del marquès de los Vélez. La vila fou saquejada i incendiada. Quan encara no s'havia recuperat d'aquesta destrucció la població es veié involucrada en la Guerra de Successió. A conseqüència d'aquestes lluites, a les darreries del s. XVII. El Perelló tenia molt poques famílies, però la recuperació demogràfica fou molt ràpida, aquest creixement és produí gràcies a l'immigració de gent d'altres pobles, que vingueren a ocupar terres cedides per l'Estat.

Les successives conflagracions afectaren també a la població, la més greu fou, la guerra de 1936-39, quan el poble fou destruït per l'aviació franquista.