Article 1. Definició i naturalesa
La Universitat Autònoma de Barcelona és una institució de dret públic, amb personalitat jurídica i patrimoni propi, que, d'acord amb la Constitució i la legislació vigent, gaudeix i actua en règim d'autonomia prestant el servei públic de l'ensenyament superior mitjançant la docència, la recerca i l'estudi.
Article 2. Autonomia
1. L'autonomia universitària, de la qual aquests Estatuts són expressió, es manifesta en l'autogovern, en la docència, en la recerca i en la gestió administrativa, pressupostària i econòmica i en el compromís de rendició de comptes a la societat.
2. Correspon als òrgans de govern de la Universitat vetllar pel manteniment i defensa de l'autonomia i també pel compliment de les lleis.
Article 3. Principis d'actuació
1. Per a desenvolupar les seves activitats, la Universitat Autònoma de Barcelona s'inspira en els principis de llibertat, democràcia, justícia, igualtat i solidaritat.
2. És deure de totes les persones integrants de la comunitat universitària, i en particular dels òrgans de govern, atenir-se i donar plena efectivitat a aquests principis.
3. La Universitat i els membres de la comunitat han d'impedir qualsevol mena de discriminació i promoure en particular la integració de les persones amb discapacitats.
4. Són principis especialment proclamats i garantits:
a) La llibertat de càtedra, de recerca i d'estudi, així com la llibertat d'expressió i de reunió dins dels recintes i campus de la universitat.
b) El dret a la informació i el dret a la participació de tots els membres de la comunitat.
c) L'accés a la informació publicada digitalment, amb la garantia que estigui en formats lliures.
d) L'orientació de la docència, la recerca i l'activitat universitària vers la cultura de la pau, el respecte dels drets humans, el progrés social, el respecte del medi ambient i el desenvolupament sostenible i la renúncia explícita a la recerca orientada directament a finalitats militars.
Article 4. Finalitats
Són finalitats de la Universitat Autònoma de Barcelona:
a) Exercir la docència de grau superior, tant pel que fa al coneixement i a la cultura com pel que fa a la formació especialitzada i la preparació per a l'exercici professional, amb un esperit de recerca constant de la qualitat i l'excel·lència.
b) Participar en la creació de coneixements científics, tècnics i professionals mitjançant la dedicació a la recerca i la posterior transferència dels resultats obtinguts a la societat.
c) Cercar la plena integració de l'activitat de docència i de recerca en l'àmbit internacional i, en particular, en els espais europeus d'educació superior i de la recerca.
d) Fomentar l'avaluació de la qualitat en la docència, la recerca i la gestió, d'acord amb criteris, objectius i metodologies equiparables als estàndards internacionals.
e) Participar en la millora i en el desenvolupament del sistema educatiu.
f) Afavorir, estimular i acollir l'activitat intel·lectual i artística en tots els àmbits de la cultura i del coneixement.
g) Fomentar el pensament crític, l'esperit emprenedor i la cultura de la llibertat i el pluralisme, així com l'educació en els valors cívics i socials propis d'una societat democràtica.
h) Difondre la cultura a través d'activitats d'extensió universitària i de formació permanent al llarg de la vida de les persones.
i) Participar en el progrés i en el desenvolupament generals de la societat catalana i en la conservació i enriquiment del seu patrimoni intel·lectual, cultural, natural i científic i en el seu desenvolupament econòmic i benestar social.
j) Les altres finalitats que les lleis li atribueixin.