::Inici >LA SÉNIA ÉS MÉS...

LA SÉNIA ÉS MÉS...

 

 

  La Sénia és més. És més que un lloc on es fabriquen i venen mobles, és més que el país del moble.

És un poble bonic, a prop de les muntanyes i no massa lluny del mar. És un poble d'uns 5000-6000 habitants i per tant, de vegades per ser poble és gran i per ser ciutat petit.

A mi en particular no m'agraden les grans ciutats, a no ser per anar a passar-hi el dia o un cap de setmana, com a molt. Per tant, en aquest poble relativament petit, que es troba a la falda de les muntanyes conegudes con a Els Ports, a vint minuts de la platja i equidistant en quant a quilómetres entre Tarragona i Castelló, m'hi sent-ho molt agust, tot i no ser el meu lloc de naixement. Si que ho és de la meva dona i les meves filles i per tant, em considero un senienc com el que més, poder no de naixement però si de sentiments.

La Sénia és coneguda arreu de Catalunya i Espanya i inclús en d'altres llocs del mon, per la seva industria del moble, amb una llarga história al darrera i amb un dinamisme que perdura gràcies a la gent implicada. Aquesta gent son TOTS, tant el empresaris com els treballadors. I per si algú se n'oblida, no hi ha empresa sense treballadors, ni treballadors sense empresa.

Aquest concepte tant clar, sembla que de vegades que no es te en compte i com en qualsevol altre aspecte de la vida en que és important la colaboració i relació mútua, les coses no tiren endavant sense l'esforç de tothom i per tant, en el cas de les empreses del moble, tant noble i important és la tasca d'uns com dels altres.

Bé, deixem-nos de sermons, no sigui que m'estirin les orelles i tornem a l'idea d'aquesta secció, La Sénia és més. I perquè?

 

Com ja he dit, a part del seu potencial económic en el sector del moble, tant en l'àmbit nacional com internacional i que no és ni molt menys un aspecte gens menyspreable, té altres potencials que per uns o altre motius no es desenvolupen adecuadament. Bàsicament, aquestes caracteristiques que al meu entendre no estan suficientment desarrollades, serien les que es corresponen amb els sectors del turisme i medi ambient.

És un poble que per la seva situació geogràfica i per la dels altres pobles i terres que l'envolten, entre mar i muntanya, ...a Catalunya però llindant amb la Comunitat Valenciana,... amb bells paissatges,... amb el riu,... les muntanyes,... la seva gent,... la seva història... no té que ser solçament conegut com a País del Moble. El sector del moble i totes les industries auxiliars que giren al seu voltant, han fet que aquest poble creixqui i tingui un dinamisme que molts voldríen però... també té la seva part negativa pel poble ne general i les persones que l'habiten.

En l'àmbit del treball és el que podrìem dir un monocultiu. És practicament l'única font d'ingressos estable i considerable, que dona feina tant a la gent del poble com a d'altres del voltant. Per tant es corre el perill de que una fallida en la rendibilitat i competitivitat d'aquestes empreses, repercuteixi negativament en l'economia local. Amb més diversificació no es correría aquest risc i el que és tant o més important, les persones podrien escollir altres tipus de feina, que no foren les relacionades amb el sector del moble.

Perqué...? algú ha pensat que poder hi han altres cosses a fer en aquesta vida, que passar-se deu hores de dilluns a divendres i dissabtes al matí, al darrera d'una màquina. Poder el que ho ha pensat, ho continua fent a dintre d'una d'aquestes fàbriques, en no tenir d'altra opció vàlida i realista de poder guanyar-se el pa de cada dia.

El poble de La Sénia té altres aspectes que el fan vàlid per d'altres activitats profesionals i lúdiques, que moltes vegades no es tenen ni en compte perqué es pensa que "si el moble va bé, tot va bé". Potser si o potser no.

El cert és que, tot i ser un poble industrialitzat, el poble própiament dit i els seus voltants, ens poden deparar petites o grans sorpreses si les sabem apreciar, tant als propis habitants com als forànis. Alguns dels carres i places tenen un encant per pasejar i observar. La seva situació a la falda de les muntanyes conegudes com a Els Ports, on es troba l'actual Parc Natural dels Ports, fa que tinguem una font inesgotable de paissatges i activitats entorn de la muntanya. I, no sé si el més important, però si el més  proper i únic; tenim un riu, el Riu Sénia. Un riu carregat d'història i d'imatges per oferir-nos durant tot l'any. Un riu que delimita Catalunya de la Comunitat Valenciana i que al mateix temps, uneix persones i poblacions de les dos parts de riu.

 

Què visitar.

Què visitar...?

 

En aquesta vila de La Sénia, a més de la visita a les reconegudes i famoses tendes i indústries del moble i han més coses per visitar. Tot dependrà del temps que disposem i els nostres gustos però mireu si no val la pena.

 

- A la població pròpiament dita i que va creixent dia a dia, hi trobarem la part més moderna, amb amplis i rectes carrers, que son el resultat i la prolongació de la part més antiga, formada per carrers poder no tant amplis i alineats però si amb més història i encant, amb racons per on pedrers o passejar tranquil·lament.

Al voltant de l’església i la seva plaça, com a quasi ve totes les poblacions, es troba la part més antiga de la població, que no per això com en altres llocs, la més deixada. Tot el contrari. És el centre neuràlgic de la població des de fa molts anys, tot i que sembla anar desplaçant-se poc a poc.

I trobarem aquells racons i carrers més tranquils que la resta, ideals per passejar i on es coneix tot el veïnat generacions rera generacions.

També podrem observar des d’un mirador que es troba a la plaça de l’església, una vista en perspectiva i elevada del riu Sénia i poblacions veïnes de l’altra costat de riu.

Si ho féssim al contrari i ens situéssim al riu, mirant cap a la població, veuríem la seva façana fluvial, la més antiga i que a mi personalment em recorda a les famoses Casas colgantes de Cuenca.

 

Als voltants de La Sénia, dintre del seu terme i amb més o menys proximitat, hi podem trobar d’altres atractius, tant per al visitants com per les persones residents. Llocs de gran bellesa o amb una significació especial i que deuen part del seu encant al lloc on es troben, situats a les muntanyes de Els Ports o les seves immediacions. Tot seguit en citaré alguns com a exemples poder més rellevants, tot i que no son ni molt menys els únics.

- De La Sénia, és també coneguda la seva afecció des de fa mols anys pels cavalls i concretament a les curses amb aquest animals.

Des de molt antic, s’han disputat curses de cavalls a la població, primer amb cavalls que eren usats la resta de l’any per les diverses feines del camp i les muntanyes. Desprès, progressivament amb animals més específics per les carreres, fins arribar a les curses amb pura sang.

Aquestes carreres que en un principi es disputaven en carrers més o menys amples i rectes, van passar desprès a disputar-se amb un hipòdrom més o menys condicionat. Actualment i des de fa uns anys, es disputen en un hipòdrom fet expressament per a tal menester, sent un dels dos únics que hi ha en tot Catalunya i on a més, es disputen les no menys concorregudes i competitives carreres de burros.

És durant tres dies de les Festes Major, al mes d’Agost, que tenen lloc aquestes curses tant interessants i que atrauen tant a gent de poblacions veïnes com llunyanes.

- Lloc de molta estima per als seniencs i senienques, tant pel que representa com per la seva situació, és Pallerols.

Aquest nom fa referència, tant a la Mare de Deu de Pallerols patrona de la vila, com a la muntanya on es troba la seva capella i una font d’aigües pures.

Des d’aquesta muntanya, a uns pocs quilometres de la població, es te una visió magnifica d’aquesta i en dies en que la visibilitat o permet, es poden observar poblacions veïnes, l’Ebre, i terres i pobles fins el mar. És un lloc tranquil, bonic, amb molt bones vistes i amb una edificació adequada per refugiar-se del mal temps o fer un àpat.

- Els camps que envolten la població, quasi en la seva totalitat conreats d’oliveres, també son de molt bon veure i passejar, podrem observar tant oliveres mil·lenàries, com casetes de camp, pous d'aigua pel bestiar i de calç, vegetació i fauna variada, etc.

- El riu Sénia. D’aquest element característic i diferenciador amb que compta la població, se’n poden i s’han escrit llibres. És un riu mediterrani i per tant, alterna la visió de les seves aigües cap al mar, amb les de sequedat total. Que bonic seria el poder observar durant tot l’any, les seves aigües cristal·lines... També ajuda negativament a no poder ser així, el fet de comptar en la seva part alta amb el pantà d’Ulldecona.

De totes maneres, és un riu de gran bellesa, principalment des de la capçalera al bell mig de les muntanyes de Els Ports, fins La Sénia i amb una gran varietat de fauna i flora, que fa les delícies dels amants de la natura en el seu estat més pur.

A més, disposa d’un altre element diferenciador d’altres rius, de molt interès, com és el gran nombre de molins hidràulics que es troben en tot el seu recorregut fins el mar.

- Les muntanyes més pròximes, emblemàtiques, de les que La Sénia en forma part. Els Ports.

Aquestes muntanyes, que s’endinsen en terres de la Comunitat Valenciana, tenen sens dubte un gran valor tant medi ambiental, com sentimental i paisatgístic. Son de gran bellesa per tota persona amant de la natura i tot el que l’envolta i permet gaudir d’activitats diverses. Ens amaga llocs inoblidables, per on passejar i contemplar tant espais majestuosos com petits racons amagats. A més, podrem gaudir de les tonalitats canviants del paisatge durant l’any i en ocasions del discorre de les aigües dels riu Sénia.

El Pi Gros, La Fageda, Refalguerí, La Tenalla... son llocs per no deixar de visitar, a més petites poblacions que es troben al mig de les muntanyes i que de moment, han sabut resistir a l’especulació.

Llocs i dies per pedrers sense desperdici.

- El Reial Monestir Santa Maria de Benifassà. Un monestir, actualment convent de clausura, pròxim a La Sénia tot i que en terres de la Tinença.

És un edifici majestuós i de belles formes, amb segles d’història al darrera i que ha donat nom a les terres on es troba ubicat, la Tinença de Benifassà. Un monestir que no te res que envejar a d’altres més coneguts i que poder per la seva situació geogràfica, és un tant desconegut inclòs en els nostres temps.

- El camp d'aviació. Un camp construit en temps de la República, per a usos militars i que durant la guerra civil, en ser ocupat per les forces franquistes, va ser on es van ubicar els aviadors alemanys de la Legión Condor, coneguda principalment per la seves actuacions durant la batalla de l'Ebre. En queden les restes del refugi antiaeri, les restes de l'edificació principal i la caseta de radio-comunicacions. Per part de l'Ajuntament hi ha l'intenció de recuperar i dignificar el lloc.

 

 

Això és una petita mostra, del que visitar a La Sénia i els seus voltants. Sense cap dubte, moltes coses per descobrir, en una població eclipsada pel sector del moble i que té altres atractius, tant o més importants. Valorar-los i conservar-los, es feina de tothom.