::Portada >Hist˛ria i actualitat

Hist˛ria i actualitat

En construcciˇ

Notícies

Monuments


xagatarragona.cat


Tàrraco és per mi la ciutat més agradable i volguda de totes les que són apropiades al descans. Aquí tens un poble honrat, econòmic, tranquil, que guarda una certa reserva davant dels forasters, però que, un cop provats, els tracta bé.(...)

P. Anni Vergilius, orador romà del segle II dC

 

història

la tarragona romana

     Tarragona sorgeix cap al 218 aC. en arribar uns trenta vaixells romans, que van embarcar a la costa tarragonina. Aquests provenien d'Empúries i eren capitanejats per Cneu Escipió. Pretenien establir una guarnició romana, on poder preparar-se per lluitar contra els cartaginesos, concretament, a la anomenada Segona Guerra Púnica.

     Abans de l'arribada a la ciutat dels romans, tot sembla indicar que hi havia un petit poblat iber, gràcies, a la troballa d'uns símbols utilitzats per aquests en les muralles. Per aquesta raó, es podria dir, que a l'arribada dels romans, es va pactar amb ells i aquests van ajudar a la construcció d'aquestes.

     Molt aviat, Tàrraco, es va convertir en molt més que un simple campament. Aquest que va anant creixent a la part més alta, va fer que a la part baixa s'instal·lessin les residències, el que faria que molt aviat es convertís en una ciutat.

     A l'època republicana, es van construir les muralles de la ciutat, més concretament al segle II aC. Aquestes, rodejaven tota la ciutat, des de la part més elevada de la ciutat, fins al port.

     Durant els segles II i I aC, Tàrraco, es convertí en la ciutat, juntament amb Caratagonova, més gran de la Hispània Citerior. Gràcies al gran creixement, que aquesta experimentà, en aquells segles.

     Després de la victòria dels Pirineus i per la leialtat mostrada pels tarraconenses, Cèsar August li concedí a Tàrraco, el títol de colònia.

     Als anys 26-25 aC, el primer emperador romà, Cèsar August, va estar residint a la ciutat, per dirigir les batalles contra els astur i els cantàbres. I gràcies a aquest fet, Tàrraco va adquirir més importància. I convertint-se així en la capital de la Hispània Citerior. I aconseguint grans canvis urbanístics, com la creació del teatre, reforma del fòrum de la colònia...

     Després de les reformes dutes a terme, per la dinastia dels flàvia, Tàrraco, va crear el fòrum provincial, com a centre de la xarxa administrativa creada. I així enllestir les tres grans places de la part alta, la del temple, la del Fòrum Provincial i la del Circ.

    
Finalment, al acabar les xarxes viàries, les comunicacions eren molt bones a la ciutat. La via més important que hi passava, la via augusta, anava des de Roma a Gades (Cadis).

monuments

la tarragona romana

La muralla (2-3-4), el fòrum provincial, Petrori, el circ (2-3), el teatre, l'amfiteatre (2), el fòrum de la colònia, la torre dels escipions, la necròpolis paleocristiana, l'arc de Barà, l'aqüeducte de les ferreres, el mèdol, la vil·la romana dels munts, la vil·la romana de centcelles, l'antiga audiència, les voltes i construccions romanes de la plaça del pallol.

història

la tarragona medieval

     Cap l'any 713 els àrabs, van conquerir la ciutat i amb això, va començar un procès de decadència que va durar fins al 1129. D'aquesta etapa, se'n sap ben poc, però alguna troballa, com la d'una finestra islàmica, confirmen l'estada d'aquests durant aquest periòde. El que sí es pot assegurar, és que mai va estar fortificada pels musulmans. Alguns historiadors, creuen que va ser un petit campament militar. D'altres que va ser un petit nucli urbà. El que està clar, és que no era important.

     A partir del segle XI, van sorgir veus, demanant la restauració de l'antiga Tàrraco, com la del bisbe de Vic, però no va ser fins que la guerra "santa", els cristians, en mans del bisbe i del Compte Barceloní, van arribar al Gaià. I van tenir enllestides les conquestes lleidatanes. Va ser a les hores, quan a l'any 1118, el compte Ramon Berenguer III, va deixar la ciutat tarragonina, en mans d'Oleguer i als seus successors.

     L'any 1129, Tarragona va ser cedida com un principat eclesiàstic a un mercenari normand, Robert Bordet. Aquest es va establir a l'any 1171, al Castell del Rei, o com és més coneguda, la torre del petrori.

     A la mort d'Oleguer, les coses es van complicar. S'havia de buscar successor, i a l'any 1146, un nou arquebisbe, Bernat Tort, home de confiança del compte de Barcelona, va instal·lar-se a la ciutat. Va començar aquí, els enfrontaments entre Robert Bordet i els arquebisbes. Finalment, això va acabar amb l'assassinat de l'arquebisbe Hug de Cervelló i l'exili de la seva familia a Mallorca.

     La ciutat, després de tot això, ja era un nucli consolidat i creat al voltant de lels palaus de la part alta. L'obra més important, l'inici de la Catedral al 1171 i la seva consagració, al 1331. Va ser, quan es va edificar en la zona del fòrum provincial. A la part del circ es va establir "el corral", zona sense edificar, on estaben els animals, la venda de verdures... Per una banda hi havia els terrenys eclesiàstics, situats al nord-oest de la ciutat. Tot el centre, era ocupat pels terrenys de Puig Sàrries i finalment al est del centre, hi havia la vil·la anticua, on al mig hi havia el call jueu. També es van reforçar les construccions defensives. Es reconstrueix totalment la Torre de l'Arquebisbe, es fa el mur vell (separació de l'antic Fòrum amb el circ), Torre de Miralmar, Torre de Miralverd... S'obren les portes de Vilaverd, Boqueria, Olivers, Sa portella, del Carro...

     L'any 1462, les diferències entre la Generalitat i Joan II, va provocar la guerra civil catalana. El 17 d'octubre Joan II, va possar en setge la ciutat, que finalment es va rendir el 2 de novembre. La guerra va deixar Tarragona en la total ruïna.

monuments

la tarragona medieval

El castell del rei, Hospital de la Seu, Torre de l'Arquebisbe, Catedral (2), Call jueu, Muralleta (2), baixada Misericòrdia, castell de Tamarit

història

la tarragona moderna

     La ciutat moderna, des del segle XVI, va haver de patir un total de tres guerres, i diversos atacs en mans de pirates. Per la qual cosa, durant aquest període, es reforçaran les defenses de la ciutat. A conseqüència, que Tarragona és plaça forta, fins a mitjans del segle XIX, significa que les fortificacions no es poden enderrocar ni manipular i que per fer n'és de noves, s'havia de deixar un espai. Per la qual cosa, les delimitacions a la ciutat, no es podien tocar, es a dir, Tarragona no podia créixer.

     El primer conflicte que trobem és la Guerra dels Segadors, 1640-1659. Aquesta guerra, separava catalans i francesos, contra la monarquia hispànica. La excel·lent ubicació de Tarragona, va fer que patís dos setges molt importants, el de 1641 i el de 1644. Tots dos van tenir greus conseqüències, destrucció edificis, el port quedà inhabilitat, i es trasllada a Salou, amb permís de comercialitzar amb Amèrica... I és per això que s'entra en època de decadència a la ciutat.

     El segon conflicte va ser la Guerra de Successió, 1702-1714, quan aquest comença, Tarragona, encara patia la crisis de la Guerra dels Segadors. Ara, els encarregats de millorar els sistemes defensius són els anglesos. Aquest reforçaran la falsa braga i crearan nous fortins al voltant de tota la ciutat, des de mar a la part més alta. A més, durant aquest temps, la ciutat patirà pestes i atacs corsaris.

     L'església tarragonina, va tenir un important pes, per el rellançament cultural. A més, van estar dins de política, com els arquebisbes Gaspar Cervantes, Joan Terés i Antoni Agustí, entre d'altres, que van fer realitat la construcció d'una Universitat Literària, van eixamplar la ciutat fins l'actual Rambla Nova, gràcies a la muralla de Sant Joan, a més de fer més capelles a la Catedral, com la mateixa capella de Santa Tecla, van construir o millorar esglésies i convents... Durant aquest temps, moltes ordres religioses, van establir seus a benèfiques a la ciutat.

     Cal destacar, la portada de l'aigua des de Puigpelat, que va arribar, gràcies al arquebisbat, portat en aquell moment per Joaquim de Santiyan i Francesc Armañá al 1798.

     Van ser, també durant aquesta època, que a la Part Alta, s'hi van construir nombroses residències de famílies benestants. Com els Castellarnau, els Canals, els Montoliu o el mateix edifici de l'Antic Ajuntament. Totes elles tenien moltes semblances, pati dels carruatges, gran escalinata, planta noble, grans salons, dependències per al servei...

     Durant l'època moderna, van seguir les festes de Santa Tecla, que el seu seguici, sortia gràcies als gremis, també durant el corpus i l'arribada de nous arquebisbes. A banda de la processó del Sant Enterrament, que sortia al vespre del divendres sant.

monuments

la tarragona moderna

Antic Ajuntament, Fortí Negre, Fortí de Sant Jordi, Fortí de la Reina, falsa braga, Casa castellarnau, casa canals, capelles.

 


 

es permet la reproducció d'aquesta pàgina sempre que se citi clarament la font

xagatarragona.cat