::Inici >L'ENTITAT

L'ENTITAT

L’introductor d’aquest esport al nostre poble va ser mossèn Francesc Duch Castanyé (1885-1966) i el mossèn Enric Domènech, d’origen riudomenc, ho va continuar creant un equip juvenil amb nois de 12 a 15 anys.

El primer lloc que s’utilitzà per practicar el futbol fou la plaça de l’Església i el primer camp, que es localitzà a prop de la riera de Maspujols, era conegut com el camp dels Tarcisis. Josep M. Guinjoan Garola va ser el jugador que va marcar el primer gol de la història del futbol riudomenc.

El futbol arrelà ràpidament entre els joves del municipi i, segons el Llibre d’Or del Futbol Català, el Riudoms Deportiu, constituït l’any 1923, és el primer club riudomenc, amb seu al carrer Major, 21, al cafè de cal Xurrac; en Rodolf Cavallé n’era el president; hi havia cinc classes de socis: honoraris, de mèrit, protectors (pagaven 12 pessetes anuals), numeraris i corresponsals; es desplaçaven en una diligència de cavalls, i van perdre el primer partit per 0 a 2 amb el Mont-roig. El club es constituí en associació el 3 de setembre de 1924 i en fou el president Joan Guinovart Manyé. Com a anècdota, cal mencionar que alguns dels jugadors d’aquesta entitat foren temptats per equips capdavanters de la província, com ara el Gimnàstic de Tarragona.

El primer camp en condicions per a la pràctica del futbol fou el Camp de les Sorts, situat sota del començament de l’actual avinguda de Pau Casals, en un terreny que l’arquitecte Antoni Gaudí cedí l’any 1923. El febrer de 1925, es constituí una segona entitat dedicada al futbol, el Riudoms Futbol Club, també conegut com el club Futbol Català o l'equip del Sindicat, que vestia samarreta de ratlles grogues i vermelles (com la senyera) i pantalons blaus. Els socis abonaven una quota mensual de 0,5 pessetes i fou la que inaugurà el camp conegut com El Gorrot o camp del Sindicat, localitzat on, actualment, es troben les parcel·les Ferran. El primer president fou Lluís Gavaldà Llurba i el local social estava situat en l’edifici del Sindicat Agrícola, al carrer Major, 35, d’aquí li ve el nom de l’equip del Sindicat, a Cal Morell.

Probablement, per falta de jugadors i aficionats per mantenir dos equips, els dos clubs, Riudoms Deportiu i Riudoms Futbol Club, s’acabaren fusionant en una nova entitat, Unió Deportiva Riudoms, a finals de la dècada dels vint. Aquest equip va participar en competicions provincials, començant la temporada 1930-31, que ho féu en el grup de Reus.

Ja fins després de la Guerra Civil, concretament l’any 1943, no se sol·licità l’ingrés en la Federació Catalana de Futbol i es va inscriure en el campionat d’aficionats.

La següent aparició data de 1952, quan un grup de riudomencs fundà el Club Deportiu Riudoms i sol·licità l’ingrés a la federació. El president d’aquesta nova entitat fou Francesc Domingo Fontboté i tenia el domicili social a la plaça de l’Església, 4 i posteriorment, al carrer d’Anselm Clavé, 31. Durant dues temporades, fins l’any 1954, participaren en el campionat de Catalunya d’aficionats, però desprès no hi ha més senyals de l’entitat fins a l’any 1959, quan tornen a sol·licitar l’admissió a la federació, ara amb el nom de Club de Futbol Casino Riudoms, amb domicili al carrer Major i quan n’era president José M. Alsina Fontboté. Només durà una temporada.

La temporada 1966-67 es tornà a donar d’alta a la federació, tot i que es té constància que durant aquest període (1959-1966) d’aparent inactivitat va participar en tornejos i amistosos. Les temporades 1967-68 i 1968-69 participà en el campionat d’aficionats ja amb el nom de Club Deportiu Riudoms i aconseguir pujar a la categoria de 2a Regional.

La temporada 1969-70 debutà a 2a Regional, on va romandre fins a la temporada 1974-75, que baixà a 3a Regional, on jugà fins a la temporada 1984-85. La temporada següent participà en la competició d’aficionats i la 1986-87 tornà a la 3a Regional, però aconseguí l’ascens a 2a Regional, després d’una espectacular remuntada en el segon tram de la temporada.

A 2a Regional es mantingué fins a la temporada 1991-92, campanya en la qual s’aconseguí, per primera vegada, l’anhelat ascens a la 1a Regional, després de disputar una promoció amb el Santa Bàrbara. Durant dues temporades, l’equip va romandre a la categoria amb la majoria de jugadors formats a l’entitat, però la temporada 93-94 baixà de categoria i retornà a la 2a Regional on es troba actualment.

Durant anys va tenir una mínima participació de jugadors riudomencs, però en els darrers anys les incorporacions de gent del poble han estat notables. Durant aquesta darrera època, els presidents de l’entitat han estat: Paco Montserrat, Antoni Cruset, Daniel Colomé, Francesc X. Ortiz, Vicenç Solsona, Antoni Cruset i Olivé, Antoni Barreda i Carles Fortuny.

  

Terrenys de joc del C.D. Riudoms

 

Un dels principals problemes per al desenvolupament del futbol ha estat, durant diverses dècades, el terreny de joc.

Fins a l’any 1951, quan s’inaugurà el Camp del Minguet del Forn (actualment conegut com a Camp Vell), sota l’ermita de Sant Antoni i de propietat municipal, no es disposà d’una instal·lació duradora per a la pràctica del futbol.

En els inicis del futbol a Riudoms no hi havia diners per adquirir terrenys i s’utilitzava el sistema de la cessió o del lloguer mòdic, però sempre es depenia de les necessitats del propietari del terreny.

Així, després del Camp dels Tarcisis, del de la Sorts i del Gorrot, s’utilitzaren els terrenys de l’hort de la Caterina Llauradó, on actualment hi ha la caserna de la Guàrdia Civil; de l’hort del Marrasé, a l’avinguda de Reus, davant les parcel·les Ferran, se situà el Camp dels Republicans a la dècada dels trenta, tot i que fou utilitzat per diversos equips del poble; el Camp del Casal, prop de la mina de Sant Francesc, damunt del Camp Nou, acollir a partir del gener de 1935 l’equip del casal, d’orientació catòlica-conservadora.

Acabada la Guerra Civil s’utilitzà el Camp del Pinar, ubicat a les parcel·les Ferran, sota el que havia estat el Camp del Gorrot.

A partir de 1951, es jugà al Camp del Minguet del Forn, on destacaven les grades d’obra, fins a l’any 1975, que s’inaugurà el Camp Nou, també de propietat municipal i situat a la carretera de Cambrils, sota el que havia estat el Camp del Casal, tocant a la mina de Sant Francesc. Aquesta instal·lació ha estat funcionant fins al 1999, any en què es van traslladar als terrenys que conformen el complex esportiu format pel pavelló municipal, dos camps de futbol (un dels quals de gespa), una pista d’atletisme i, esperem que en un futur no massa llunyà piscina coberta, pistes de tennis i de bàsquet i futbol sala externes. Actualment el terreny de terra, pasa a terreny també de gespa.

Aquest complex es troba situat als terrenys que constituïen l’antic abocador d’escombraries, entre el rieró de Santa Eulàlia i la riera de Maspujols.

F.X. LÀZARO