::Portada >Recursos filosòfics i altres cosetes interessants

Recursos filosòfics i altres cosetes interessants

En aquesta secció us oferim alguns recursos que trobem interessants i complementen la resta de continguts. Esperem que siguin del vostre gust, i esperem els vostres comentaris, es clar.

Cafè del mes de setembre: LA CORRUPCIÓ

Cartell setembre 2011Dijous 15 de setembre, a les 20.30 h al Cafè Mvsevm (c. Sant Llorenç 5 - Tgna)

Cafè filosòfic. Tema:

LA CORRUPCIÓ


La llibertat que tenim depèn tant del nostre sistema polític com de la nostra vigilància en la defensa de les seves llibertats*.
Som responsables de participar o no en aquesta vigilància?
Qui està net de culpa per poder denunciar?
Tothom té un preu?
La corrupció ha arribat fins al moll de l'ós de la cultura, més enllà de la política, l'administració o l'empresariat? És part de la condició humana?

Esperem un obert debat sobre la questió, aquest dijous 15 de setembre, 20.30 h, al cafè Mvsevm. Entrada Lliure, sortida també.
* Marinoff, Lou. Més Plató i menys prozac.
Entrada Lliure, sortida també.

* Marinoff, L. "Més Plató i menys prozac".
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Organitza Associació Ariadna // col·laboren Cafè Mvsevm i AAAT


Fes-te del grup de facebook
Imatge facebook
Cafè de juny 2011 - EL COMPROMÍS, amb Àngel Belzunegui

Cartell juny: el compromisDijous 30 de juny, a les 20.30 h al Cafè Mvsevm (c. Sant Llorenç 5 - Tgna)

Cafè filosòfic. Tema:

EL COMPROMÍS

Aquest dijous hem invitat a Ángel Belzunegui, professor titular de sociologia a la Universitat Rovira i Virgili perquè comparteixi amb nosaltres la seva visió dels darrers esdeveniments socials i el compromís que com a ciutadà podríem o hauriem d'assumir.

Recordeu que aquest cafè filosòfic serà l'últim de la temporada, fins al setembre.Dijous 26 a les 20.30 h al cafè Musevm.
Entrada lliure, sortida també.Cafè de maig 2011

cartell indignacioDijous 26 de maig, a les 20.30 h al Cafè Mvsevm (c. Sant Llorenç 5 - Tgna)

Cafè filosòfic. Tema:

LA INDIGNACIÓ

Fa pocs mesos Stephane Hessel, un home de 93 anys, va escriure un text de poc més de 10 pàgines titolat Indigneu-vos que va vendre més d'un milií i mig de llibres a França, en qual fa una crida a la insurrecció pacífica, a rebel·lar-se. L'hem d'escoltar.
Com diu a la contra del llibre: és el moment per fugir de l'huracà
llibre indigneuvos petitdestructor del "sempre més", del consumisme voraç i de la distracció mediàtica mentre ens apliquen retallades. És el moment d'actuar, sense violència. INDIGNEU-VOS!!

Dijous 26 a les 20.30 h al cafè Musevm.
Entrada lliure, sortida també.


Lectura recomenada: manifest llegit a la manifestació del 15 M, redactat per la plataforma cívica en contra de les retallades:
Manifest 15M

                           Cartell d'abril, sobre la Moda

Cartell la moda


Al cafè, celebrat el dijous 28 d'abril, ens va acompanyar el Medir Guasch, propietari de la tenda Escorpios, el qual ens va obsequiar amb la seva opinió qualificada, especialment interessant la seva diferenciació entre moda i estil.Cartell cafè filosòfic sobre la identitat

cartell identitat petit


Aquest cafè va estar presentat per Enric Castelló. Va ser molt interessant, aportamt els coneixements adquirits en els seus estudis sobre "identitat i comunicació", del que és especialista, paral·lelament de la seva docència en al URV.

El vam promocionar amb aquest text:

LA IDENTITAT

Presenta Enric Castelló
¿Cóm s'arriba a ser qui ets? Així comença el llibre "Ecce Homo" de Nietzsche, potser un dels llibres més potents del filòsof alemany, alhora que críptic. Una estupenda metàfora que ens direcciona per abordar el tema.
També ens agradaria encarar la identitat respecte com ens defineixen les geografies i les cultures: més concretament, ara que els nacionalismes i les migracions són un tema en constant fricció, proposem debatre com arribem a ser el que som respecte de les nacionalitats.

Presentarà el cafè Enric Castelló,  professor d'Estudis de Comunicació de la URV. Doctor en Ciències de la Comunicació i investigador convidat en la Glasgow Caledonian University (2007). Els seus interessos de recerca estan en l'estudi dels mitjans de comunicació com a plataformes ideològiques i identitàries.
Cartell cafè filosòfic: La vellesa. Febrer 2011

Cartell LA VELLESACafè la CONSCIÈNCIA, el 27 de gener de 2011

Cartell la consciència 

Convidada Sra. Clara Bermant, psicòloga clínica i psicoanalista

Durant la nostra conversa sobre la consciència es van esmentar algunes pel·lícules i llibres relacionats amb el tema. Aquí us dono links vinculats amb ells. 
 
Aquí una molt interessant entrevista a Freud al 1926, quan estava a prop de morir. La seva visió del món és molt humana i esclaridora:

http://webfacil.tinet.org/usuaris/cafefilo/Lectura_la_consciencia-entrevista_a_Freud_1953_20110211155755.doc

Pel·lícula RECUERDA:
http://www.filmaffinity.com/es/film403198.html 
 
Libro, HUMANIDAD E INHUMANIDAD
http://www.agapea.com/libros/Humanidad-e-inhumanidad-isbn-8437619254-i.htm
 
Película SHUTTER ISLAND
http://es.movies.yahoo.com/s/shutter-island/index-4494400.html
 
Película EL DISCURSO DE REY
http://www.hoycinema.com/discurso-del-Rey-2010.htmCafè l'ÈTICA 2.0, 16 de desembre 2010

cartel etica 2.0 

Presentat per Mikel Morlas

“El progresivo aumento de la interactividad de Internet en el paradigma 2.0 ha permitido, entre otras muchas cosas, que los muertos puedan enviar correos electrónicos. Es lo que algunos portales publicitan con el eslogan "send an e-mail from the grave". Si, además, tenemos en cuenta que la inteligencia artificial da signos de estar cada vez más cerca de recrear la mente humana, no sería muy descabellado pensar en que en un futuro no muy lejano apareciesen empresas ofreciendo servicios de resurrección digital. Devolviendo a la vida a personas a través de la creación de clones de estas implementados en mundos virtuales (del tipo Second Life). Como encajar "humanamente" esta evolución? “

Aquesta és la proposta de Mikel Morlas, artista multidisciplinar que estudia aquest àmbit des del seu projecte Eternity 2.0, el qual va obtenir la premi-beca Carles Mani d’arts visuals de l’Ajuntament de Tarragona.
 
Os proposem dos enllaços:
http://www.arnolfini.net/blog/?p=54
http://www.arnolfini.net/blog/?p=30Cartells 2010

  La felicitat    cartel etica 2.0      cafe filo petit Cafè sobre la violència de gènere

CARTELL CAFE OCTUBRE VIOLENCIA GENEREDijous 28 octubre 20.30 h. Tema:
 
LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE

Hem decidit tirar endavant aquest tema, tristament candent a la nostra societat i del que tothom parla. Potser per això el seu contingut és difús. Hem convidat per presentar-ho a la Rosa Casas, presidenta de la associació DHIDES (Dones i Homes per la Igualtat i el DESenvolupament) i professora de l'àrea de Sociologia de la Universitat Rovira i Virgili per a què ens ajudi a posar fronteres i definir continguts a un concepte que és utilitzat per a tot i gairebé a qualsevol context.

Us adjunto un parell d'artícles de premsa que la Rosa m'ha enviat y també us adjunto la tan criticada llei 1/2004 de mesures contra la violència degenero.
Sol Romero
Lectures
Articles de premsa sobre la violència de gènere, que seraqn comentats al cafè

Llei 1/2004 de protecció integral contra la violència de gèmereCartells de març, abril i maig de 2010

Cartell cafefilo març  Crtell xarxes socials petit  Cartell violencia Cartell temporada 2009Aquest és el cartell genèric per la temporada 2009. Està dissenyat per la gent de Caldodecultivo, els quals desenvolupen una tasca cultural molt interessant a Tarragona, sobretot difonent l'art i la literatura contemporànees mitjançant la seva revista Caldodecultivo Mgz. Us deixo un link a la seva web: www.caldodecultivo.com
És un disseny molt senzill, però que cada dia m'agrada més. A què és simpàtic?
Cartell genèric Cafe 2009 HQAltres cafès filosòfics

Existeixen altres cafès a altres ciutats: en coneixem al Vendrell, a Barcelona i a moltes ciutats de sudamèrica. Els podem seguir pel facebook. M'encanta el logotip que té un d'ells, us l'adjunto. És boníssim!

cartell del cafè filo colombia


Lectures sobre la política

Al cafè de principis d'octubre vàrem parlar sobre la política. Vam convidar al Jordi Martí, professor, bocaire i activista social i cultural, arrelat a l'anarquisme del Camp. Al final no va poder venir per qüestions personals que esprem s'hagin resolt favorablement.
Us deixem les lectures que va propossar, totes elles molt interessants.

Lectures Cafè Tema la políticaVídeos de filòsofs a InternetA internet hi han pocs vídeos de filòsofs, però en podeu gaudir de molts en aquest link:

imatge filosofs a internetLectures del cafè sobre l'ateisme

Podeu baixar-vos aquest word

Lectures per l'ATEISMEcafè 3 de juliolLectures per l'ATEISMEcafè 3 de juliol
Lectures sobre l'amistat

Textos amistatTextos amistatHimne a l'amistat, de Friedrich NitzscheCartell Dia 17 de juliol 2008

cartell 17-7-08Programes de filosofia a la TV

Ens vam trobar aquests programes de filosofia, emesos a la Tv argentina. Creiem que són amens, amb un llenguatge proper, seguint l'esperit de filosofia pràctica. Si us agraden anirem penjant més programes.