La situació d’aïllament social que vivim, ens és poc habitual a tothom i ens porta a experimentar noves sensacions i situacions que en alguns casos, ens porten al límit.
Al llarg dels dies es barregen pors, nervis, sentiment d’impotència, avorriment, enyorança, obligacions, canvis de rutina... que ens poden fer estar més irritables i susceptibles i ho acabem pagant amb les persones que tenim al voltant.
Ø Què fer quan m’enfado amb algú?:
Primer que res, para i pensa.
Pensa què és el que et fa enfadar realment. T’ha fet enfadar aquesta persona, o és alguna cosa que et va per dins i no saps com gestionar-la?
Si es tracta del primer cas, parla amb la persona i establiu “normes de convivència confinada”. Segurament, a ella també li enfadaran coses que tu puguis fer o dir.
Si es tracta del segon cas, és probable que sigui alguna emoció de les que hem mencionat abans, que et fa sentir malament i amb neguit.
Busca quin és l’origen d’aquest malestar i si està al teu abast solucionar la situació que el provoca. Si no està al teu abast, és fàcil. No hi pots fer res. Però sí pots trobar la manera de gestionar el que sents. Pots parlar amb persones de confiança, pots escriure o escoltar música, pots practicar deport, dibuixar, cantar, ballar, riure, plorar...
En cas de passar el confinament amb les persones adultes amb qui convius normalment:
El respecte és la base de qualsevol relació i encara més en aquests moments tan excepcionals per a tothom. Cadascú digereix la situació de la millor manera que pot i, per això, és important el respecte mutu.
Tots els membres d’una casa s’han d’esforçar per a què els dies passin de la millor forma possible per a tots i totes. Per a això, és important respectar l’espai i els límits dels altres, així com que ens respectin els propis. Però, això no treu poder compartir bons moments. Busqueu jocs per jugar en grup, receptes per cuinar en equip, històries per contar aptes per a tots els públics i totes les activitats que se us ocorren i us facin passar una bona estona en companyia.
En cas de passar el confinament lluny de la persona amb qui tens una relació:
Les xarxes socials són unes bones aliades per a aquestes situacions.
Tot i estar separades, les persones poden tenir la sensació d’estar unides. Hi ha moltes formes de contactar amb les persones estimades de qui estem allunyades però, això no vol dir que estiguin disponibles per xerrar totes les hores del dia. Aquí també entra en joc el respecte.
El respecte per les rutines i horaris de l’altra persona, les ganes (o no) de fer videotrucada en el moment que a tu et va bé, la decisió d’estar pendent (o no) en tot moment dels missatges que rep... Si hi ha alguna cosa que et preocupa o que t’agradaria esbrinar, pregunta!
Si vols fer alguna consulta sobre el que has llegit o necessites suport per gestionar situacions i emocions, ens pots trucar o enviar un WhatsApp als telèfons 672 328 206 i 649 644 874 o escriure’ns per correu a l’adreça: sahtejoves@gmail.com