::Inici >Articles d'interès >"Un grapadet de confidències sobre Jujol i Tarragona"

"Un grapadet de confidències sobre Jujol i Tarragona"

De l’article “Un grapadet de confidències sobre Jujol i Tarragona”, publicat el 19 de novembre de 2013, al diari digital “Circ de Tarragona”, escrit pel gestor cultural Jordi Bertran destaquem alguns dels seus paràgrafs:

 “Jujol, però, ha estat escassament valorat per les administracions de la seva ciutat. Segurament si l’alcalde Joan Miquel Nadal no hagués optat per l’adquisició del Teatre del Patronat Obrer, rebatejat com a Metropol el 1929, la seva restauració i la seva reutilització des del 1995, el record encara seria menor. La reobertura de la Casa Bofarull dels Pallaresos ha retornat l’arquitecte a l’actualitat. Allà Jujol plasma tècniques que havia experimentat a Tarragona com la galeria porticada de color blauet -similar a la del Metropol- o els seients de forja de la balconada – parents dels de la Casa Ximenis-, i vessà els coneixements del patrimoni monumental del sud del país amb l’arcàngel coronant la torratxa –com en els campanars de certes viles-. Un amic estudiós i admirador de Jujol em comenta el pèssim moment que travessen les relacions de la família de l’artista amb l’ajuntament de Tarragona. L’abandonament per part del consistori de la idea de convertir la finca de la Rambla Nova 46 en el gran centre jujolià del país ha empitjorat una vinculació que s’ha degradat a marxes forçades.

Jujol és l’arquitecte tarragoní conegut més important de la història bimil·lenària d’aquesta ciutat. El seu art avançat l’apartà de la pole position en certes èpoques. El desconeixement de l’administració local el condemnà a un carrer absolutament secundari en la represa democràtica. Cada Divendres Sant veiem el sepulcre que ell dissenyà i decorà amb les seves pròpies mans el 1942 per acollir la talla del Crist jacent, la més antiga de la nostra processó del Sant Enterrament. Aquell any també projectà la nova Pietat. El pavelló català a la Biennal d’arquitectura de Venècia 2014 reivindicarà Jujol com un dels grans arquitectes del país. Potser va sent hora que Tarragona defugi rancúnies injustificables i també l’expliqui i tracti com un dels seus fills més genials."