::Inici >2015

2015

2015

EXPOSICIÓ "JUJOLARQUITECTARTISTA" ALS GUIAMETS
 
El passat dia 21 d'agost dins els actes de la Festa Major, es va celebrar l'exposició sobre l'obra de Jujol organitzada per l'Ateneu, amb una massiva presència de públic i com a cloenda el delegat territorial de cultura Sr. Jordi Agràs va presentar el conferenciant i disertar sobre l'art de Jujol.
 
guiamets 
 
 EXPOSICIÓ JVJOL ARQUITECTARTISTA
A L'ANTIC AJUNTAMENT DE TARRAGONA
(Carrer Major)
cartellmetropolbr
HORARI: DE DIMARTS A DISSABTE, DE 17 A 21h.
DIUMENGES: DE 11 A 14h.
  ______________________________________
 
VISITES A LA CASA BOFARULL
 
bofa5
 
Des de l'any 2014 es pot visitar la Casa Bofarull d'Els Pallaresos, amb un interesant recorregut per algunes de les seves estances, podeu concertar visita a www.casabofarull.com o mitjançant l'email info@casabofarull.com i també a través del telèfon: 602585251.
 
 
OBRES DE JUJOL AL MNAC
mnac4
 
Des del passat 23 de setembre de 2014, el Museu Nacional d'Art de Catalunya, compta entre les seves noves sales amb una representativa mostra del disseny jujolià fruit d'un acord de cooperació amb l'Arxiu Jujol. Mobles i objectes jujolians cedits en dipòsit al Museu Nacional ja formen part de l'ampli fons artístic que serà conegut per milers de visitants que que passaran per les instalacions de Montjuich, notable referent artístic del sud d'Europa. Diverses autoritats i representants de la societat cívil es mostraren entusiasmats amb aquestes obres que a partir d'ara tindran una àmplia difussió arreu, de forma permanent, situant l'obra de l'arquitecte tarragoní al nivell que li correspon entre les figures més destacades de l'art universal del segle XX. Compartint l'espai amb Jujol la sala acull també obres e l'arquitecte del Camp de Tarragona, Antoni Gaudí Cornet.
 
 mnac2
ESPAI JVJOL A RODA DE BARÀ
 
A la població de Roda de Barà, hi ha el Centre Cívic "La Roca Foradada" al barri maritim de Roc Sant Gaietà, on hi ha el Museu de la Radio i l'ESPAI JVJOL, on es dóna a conéixer d'una manera gràfica i amb algunes interessants peces de l'arquitecte, la seva variada obra. Al llarg de l'ultim any ha sigut visitada per 11.870 persones. El 77% de Catalunya, seguits pels navarresos, aragonesos, madrilenys i bascos. Els estrangers visitants han sigut el 16% alemanys, i el 9% francesos. L'espai roman obert tots els mesos de l'any i dies de la setmana excepte els dilluns.
 

CONFERÈNCIA “JVJOL, el dibuix i el color”

 

 El passat dia 17 de juny, va tenir lloc a l’espai municipal Cal Cabaler de Creixell, la conferència:

“JVJOL, el dibuix i el color” acte que s’inscriu en la celebració del Centenari del Campanar de Creixell, obra de l’arquitecte tarragoní.

La conferència anà a càrrec del professor de l’Escola d’Arquitectura de la Universitat de Barcelona, Sr. Joan Mercadé Brulles, profund coneixedor del traç jujolià, el qual va aportar dades inèdites sobre la trajectòria de Josep M. Jujol com a dibuixant i la rellevància del color en tota la seva obra il·lustrant la seva exposició amb material cedit per l’Arxiv Jvjol.

Assistiren prop de cinquanta persones en un acte que va ser presentat pel Regidor de Cultura, Sr. Sentís.

 ARXIV JVJOL

Juny, 2017

 
PRESENTACIÓ DEL LLIBRE “JVJOL EN BARCELONA”
 
A la seu del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, a Barcelona, el passat dia 6 de juny, va tenir lloc la presentació al públic del llibre “JVJOL EN BARCELONA” que l’Arxiv acaba d’editar.
 
L’acte seguit per més d’una vuitantena d’assistents, va ser presidit pel Vocal de Cultura de l’entitat i la presentació anà a càrrec de l’arquitecte David Ferrer, exdirector de l’Arxiu Històric del COAC, i comptà també amb la intervenció de l’autor del llibre Josep Ma. Jujol, fill.
 
 
 
ARXIV JVJOL
Juny, 2017
 
NOTÍCIA:
PRESENTACIÓ DELS ANELLS DE L’ARQUITECTE JVJOL
 
El passat dia 31 de maig, va tenir lloc a la sala d’actes dels Serveis Territorials de Cultura a Tarragona, la presentació dels tres anells realitzats pel joier Joan Serramià a partir d’uns esboços, fets per l’arquitecte Jvjol, entre els anys 1919 i 1920. En aquest acte tan especial van prendre la paraula el Sr. Jordi Agràs,  Director Territorial de Cultura de la Generalitat a Tarragona, el Sr. Josep Ma. Jujol jr. Director de l’Arxiv Jvjol i el joier Sr. Joan Serramià.
En acabar la presentació, Teresa, la filla de l’arquitecte, va destapar la vitrina dels anells mostrant-los al públic que tot seguit va aplaudir fervorosament. Els tres anells fets amb or, plata i pedres naturals de diferents colors i coronats amb la Thau de Santa Tecla, que també coincideix amb la primera lletra del nom de Teresa, promesa per a qui foren concebuts aquests anells.
 
Unes seixanta persones varen escoltar les explicacions i admirar aquestes tres meravelles.
 
MCC - ARXIV JVJOL
Maig, 2017
 
 

creixell12

CONFERÈNCIA i EXPOSICIÓ A CREIXELL

El passat dia 31 de març, l'arquitecte i professor de l'Escola d'Arquitectura de la Universitat de Tarragona, Roger Miralles va impartir una conferència sota el títol "JVJOL, arquitecte amb estil propi", activitat duta a terme en el marc dels Actes Commemoratius del Centenari de la Coronació del Campanar de la Pàrròquia de Creixell a la província de Tarragona, obra de l'arquitecte Jujol. La conferència va tenir lloc al Centre Cultural Municipal "Cal Cabaler" de Creixell, amb una nombrosa presència de públic de prop de 70 oients que pogueren gaudir d'una ampliament documentada explicació de les singularitats de l'estil propi de l'arquitecte tarragoní, amb una nova perspectiva que l'allunya dels arquetips del modernisme, tot sovint atribuits equivocadament a l'obra jujoliana. Miralles va il·lustrar la seva conferència amb projeccions.

L'acte va ser presentat per l'alcalde de Creixell, Sr. Llopart i comptà amb la presència del delegat dels Serveis Territorials de Cultura Sr. Agràs.

Tot seguit es visità l'exposició organitzada per l'Arxiv Jvjol, en fotografies de gran format que ha estat visitada al llarg de tres setmanes per més de set-centes persones coincidint amb la Fira Medieval de Creixell.

PROJECCIÓ A VISTABELLA
El dissabte dia 11 de març, va tenir lloc al Temple de Vistabella la projecció del documental "Jujol-Gaudí: dos genis de l'arquitectura", produit i dirigit per Luís Campo Vidal. L'acter va ser organitzat per l'Ajuntament de La Secuita i la Parròquia de Vistabella. Presentà l'acte l'alcalde Sr. Roca, i parlaren el Sr. Campo com a productor i el Sr. Jujol com a Director de l'ARXIV JVJOL.

El públic en nombre de 80 assistents, va quedar molt complagut.

 

planells

PRESENTACIÓ DEL DOCUMENTAL "JVJOL-GAUDÍ: dos genis de l'arquitectura"

El passat dia 10 va tenir lloc al Teatre Metropol de Tarragona la presentació del documental "Jvjol-Gaudí: dos genis de l'arquitectura", dirigit per Luís Campo Vidal. L'acte va comptar amb l'assistència de diverses autoritats locals, hi assistiren 510 persones i una quantitat semblant no va poder aconseguir invitacions i romangueren al carrer sense poder gaudir d'aquest audiovisual. Al vestíbul del teatre es podía adquirir per primer cop el DVD. Les intervencions del regidor de cultura Sr. Prats, Josep M. Jujol, junior i el Sr. Luís Campo Vidal precediren la projecció.

 
NOTÍCIA:
 
L’Ajuntament de La Secuita ha concedit a títol pòstum, a l’arquitecte Jvjol, la insígnia d’or, la distinció màxima que aquest municipi concedeix, en comptades ocasions, a persones que de forma extraordinària han treballat pel municipi.
 
Jvjol ha dignificat i promocionat el caseriu de Vistabella i conseqüentment La Secuita, amb la construcció de l’extraordinari temple, obra cabdal de l’arquitectura religiosa.
 
Gràcies a l’obra jujoliana, Vistabella i La Secuita estan presents al mapa mundial de l’art.
En feu entrega l’alcalde, Eudald Roca, que glosà el personatge; 62 persones se sumaren a l’homenatge, junt amb el President del Consell Comarcal, el Regidor de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, el President del Gremi de Pagesos de Tarragona i la majoria de regidors de la localitat.
 
Entre el públic hi havia gent de Vistabella, La Secuita, Tarragona, Vallmoll, Montferri, Alcover, Bràfim, El Catllar i Els Pallaresos.
 
Els fills de Jvjol expressaren la seva satisfacció i agraïren tal gran distinció. L’acte tingué lloc el dissabte 14 de gener.
 
ARXIV JVJOL
Gener, 2017
 


 

ENTREVISTA A L'ARQUITECTE JANÉ

 Al setmanari "Catalunya Cristiana" del 4 de desembre del 2016; hi trobem una entrevista a l'arquitecte Bertomeu Jané, fill de Montferri i antic alumne del Pontifici Institut de Litúrgia de Roma; on entre d'altres qüestions, Eduard Brufau li pregunta: Què resaltaría de l'obra de Jujol?


"En destacaría la seva actitud apasionant a l'hora d'afrontar els reptes com arquitecte. Caracteritzat tant pel color com pel dinamisme de les formes, els seus projectes comprendran un equilibri entre la modernitat i l'avantguarda del moment. Entre el cel i la terra, Jujol comptarà amb una visió sobrenatural el que plasmarà en les seves obres i els seus treballs son fruit de la seva contínua experimentació, home d'una profunda formació religiosa i dotat d'unes qualitats artístiques innates, buscarà la bellesa en la senzillesa de les coses, sense caure en la banalitat ni en la insignificança. Amb ell, tota expressió estètica no respon a un esquema formal estandaritzat, i per això, amb la seva arquitectura dota les obres d'una càrrega simbólica que transmet un missatge. I d'aquí en sorgeix tot un univers jujolià, alegre i captivador per al qui el descobreix."MANIFEST JVJOL

L’Arquitecte ha estat protagonista aquest mes d’octubre amb dues iniciatives. D’una banda, el 18 d’octubre es va fer l’estrena del documental JVJOL-GAUDÍ, dos genis de l’arquitectura, al Teatre Rodoreda de Sant Joan Despí. Un treball del productor i director Luís Campo Vidal, que va posar sobre la taula l’estreta col·laboració d’ambdos arquitectes.

Coincidint amb l’estrena es van començar a recollir signatures del Manifest Jujol, impulsat per Campo Vidal, l’Ajuntament de Sant Joan Despí, institucions, personalitats, etc. per reclamar la figura i la importància del que va ser arquitecte municipal a Sant Joan Despí. De moment, ja se n’han recollit més de cinc-centes.

 

OPEN HOUSE, PORTES OBERTES ALS EDIFICIS

El dinàmic Ajuntament de Sant Joan Despí, novament s’ha sumat a la cel·lebració internacional de portes obertes dels emblemàtics edificis de propietat municipal i altres de particulars i entitats. A Sant Joan Despí, van rebre un total de 3.689 visitants. Es van organitzar 11 grups per fer l’itinerari modernista; i ademés van fer la visita lliurement altres visitants.

Les dues obres més destacades, de l’arquitecte Jujol, foren les més visitades: Can Negre i la Torrede la Creu.

Desglose de visitants:

Can Negre: 718; Torre de la Creu: 714; Ca Po Cardona: 453; Casa Rovira: 273; Casa Jujol: 251. A tots els llocs foren atesos per voluntaris, rebent les corresponents explicacions.

També foren visitables altres edificis de la població.

Dels 220 edificis, que obrien portes a Barcelona i comarca, les dues grans obres jujolianes de Sant Joan Despí quedaren en quinzè lloc, en nombre de visitants.

Sant Joan Despí s’ha convertit en la capital mundial del jujolisme.

Enhorabona!


 

************************


CLUB HOCKEI EN LÍNIA 

A Sant Joan Despí, l’admiració per Jvjol, és tan gran, que fins i tot un club de patins porta el seu nom: CLUB HOCKEI EN LÍNIA JVJOL, manté equips a totes les categories de Catalunya. Fa més de quinze anys que es va fundar. Els equips senior masculí i senior femení estan a la màxima categoria estatal.

**********************

RVTA JVJOL


L’Ajuntament de Sant Joan Despí va organitzar una RVTA JVJOL a terres tarragonines.

Van visitar obres al Vendrell, Mas Carreras, Roda de Barà, Creixell, Vallmoll i Pallaresos.

El més admirat pels 45 components del grup van ser l’Ermita del Roser de Vallmoll i la CasaBofarull dels Pallaresos.

Els assistents acabaren demanant més RVTES JVJOL, per conéixer més obres de l’arquitecte que tan conegut és entre els habitants de Sant Joan Despí.

Felicitem a l’Ajuntament, que promociona a JVJOL amb molt d’encert.

 Novembre, 2016 
 
 
 
 
 
 vallmoll5
 
 INAUGURACIÓ DE LA PLAÇA ARQUITECTE JVJOL A VALLMOLL
 

El diumenge dia 9 d’octubre, dins la cel·lebració del 450 Aniversari de l’ermita del Roser de Vallmoll, es va procedir a la inauguració de la Plaça Arquitecte Jujol que forma part de  l’entorn de  l’Ermita del Roser i que va servir per retre homenatge a l’artista que entre els anys  1925 i 1927  va dur a terme la direcció  de la restauració de l’ermita i la intervenció directa en molts elements.

La plaça ha estat adornada, entre altres motius, amb un esplèndid  mural amb molts elements  jujolians  realitzats pel pintor Ramón Ferré Montserrat,  descendent de la família de  pintors molt vinculats amb l’obra de Jujol,  i un monolit en memòria de l’arquitecte. També es va procedir a la descoberta d’una placa conmemorant aquesta efeméride  prenent la paraula: l’alcalde de Vallmoll, Sr. Josep Lluís  Cusidó, el Sr. Josep Fèlix Ballesteros, alcalde de Tarragona, El Sr. Josep Mª Jujol jr, director de l’Arxiv Jvjol  qui va destacar, entre altres coses, que  gràcies a les vistoses decoracions de l’ermita, Vallmoll ha passat a la història universal de l’art. La inauguració  va acabar amb unes encertades paraules del President de la Diputació Sr. Josep Poblet i l’actuació de la Coral del Morell. A aquesta jornada hi van assistir moltes autoritats locals de la província de Tarragona, convilatans i persones vingudes de molts altres indrets.

L’acte va comptar amb una participació d’unes 500 persones, i va anar precedit d’una Santa Missa a l’ermita  presidida pel Rector de Vallmoll Mn. Joan Miquel Bravo, sostenint els cants la Coral d’Alió-Puigpelat.

Manel Callao, ARXIV JVJOL

Octubre, 2016

 

 
 
CONFERÈNCIA EN VALLMOLL
21 de agosto 2016
 
 
ermitavallmoll
 
La Asociación Amics de l'Ermita del Roser, organizaron una conferencia impartida por el Director del ARXIV JVJOL, con el título de Conozcamos a Jujol. Durante una hora los 87 asistentes se deleitaron con las didácticas y concretas explicaciones, ilustradas con proyecciones, que proporcionaron una visión total del arte y la arquitectura jujoliana, si bien de forma abreviada.

El público quedó muy complacido y algunos lamentaron no fuese más larga la sesión.
INAUGURACIÓ DE LA SALA JVJOL
 
En el marc de les festes de Santa Magdalena organitzades pel Gremi de Pagesos de Tarragona tingué lloc el passat dia 19 de juliol la inauguració de la Sala Jujol, espai privilegiat que a la seu social del gremi ubicada al carrer Arc de Sant Llorenç, 7 de Tarragona exposa de forma permanent el llegat jujolià al gremi i es complementa així la visita a l’església on s’hi poden contemplar les obres de l’arquitecte. L’acte va ser presidit per l’Ilm. President de la Diputació Sr. Poblet, el president del Gremi de Pagesos, Sr. Font, el president del Col·legi d’Arquitectes, Sr. Tous i comptà també amb la presencia d’altres autoritats locals i la intervenció del fill de l’arquitecte, director de l’Arxiv Jvjol que gentilment ha cedit els seus esboços i tantejos per completar els continguts de la sala. L’espai el pot visitar qualsevol que ho desitgi prèvia petició al Gremi de Pagesos de Sant Llorenç i Sant Isidre. Tel. 628670489 (Sra. Pilar).
 
 
salajujol 
 

CONFERÈNCIA

 El passat dia 19 de juliol, en un acte organitzat pel Gremi de Pagesos de Tarragona,  la Dra. Anna Isabel Serra, professora de la Universitat de Tarragona, va impartir una conferència a la seu del Col·legi d’Arquitectes de Tarragona dedicada a l’obra de l’arquitecte Jujol. En aquest acte el nombrós públic assistent, que va superar totes les expectatives, va poder gaudir d’una classe magistral per part de la conferenciant, la qual va posar de manifest el seu ampli coneixement de l’obra de l’arquitecte tarragoní i una profunda comprensió  del seu llenguatge que va descodificar amb entuasiasme fent-lo entenedor a la major part dels assistents que correspongueren a la docent amb un càlid i generós aplaudiment en acabar l’exposició. L’acte va ser presidit per les autoritats locals, el president del Gremi de Pagesos, el del Col·legi d’Arquitectes de la provincia de Tarragona entitat amfitriona que gentilment col·labora amb el Gremi en la difussió de l’obra de l’arquitecte tarragoní.

 
 conferencia
 
RVTA JVJOL
 
Els Amics de la Vall de Núria van realitzar el dissabte dia 9 d'abril una part de la RVTA JVJOL al Camp de Tarragona, amb el guiatge de dos membres de l'ARXIV JVJOL.

Visitaren el Santuari de Montserrat de Montferri, el Temple de Vistabella, i a Els Pallaresos visitaren Casa Bofarull, Casa Andreu, la Parròquia i Casa Solé.

Els 58 assistents quedaren admirats del prodigiós art arquitectònic i decoratiu de l'arquitecte Jujol.

Aprofitaren per visitar les Caves Vives Ambròs, que a Montferri el·laboren el Cava Jujol.
 
 
NOVA PÀGINA WEB 
Us participem que els darrers dies una productora ha confeccionat una interesant pàgina titulada www.jujol-gaudi.com que està en tres idiomes: anglès, castellà i català.
 

 

CONFERÈNCIA  "JVJOL A MONTFERRI" A CONSTANTÍ

El passat 18 de març, divendres. Ha tingut lloc el III col·loqui d’enguany, sobre el tema Jujol a Montferri. Un arquitecte al servei de l'Església, que ha presentat Bartomeu Jané Areny, màster universitari “Architettura e arti per la liturgia” al Pontifici Institut de Litúrgia de Sant Anselm a Roma. El ponent ha presentat Josep Ma. Jujol com a persona i com a arquitecte, s’ha referit a les seves excepcionals qualitats artístiques, que el converteixen en un geni, ha descrit i comentat diferents obres seves. S’ha referit de manera detallada al santuari de Montferri, dedicat a la Mare de Déu de Montserrat: el seu origen, característiques, simbolismes, procés constructiu. Es referí al factor a l’aspecte religiós de Jujol, forjador de la seva personalitat i inspirador de la seva obra.


 
RESTAURACIÓ D'ELEMENT DECORATIU A L'ESGLÉSIA PARROQUIAL DE CONSTANTÍ
 sol
El passat mes de desembre es tornà a instal·lar després de la seva restauració un element decoratiu obra de Jujol a la capella del Santíssim. El sol jujolià símbol eucarístic, que penja de l'arcada d'entrada a aquesta capella ha estat restaurat per l'ebanista tarragoní Joan Estebanell, i torna a lluir amb tot el seu esplendor.
 

CONFERÈNCIA “JVJOL, el dibuix i el color”

 

 El passat dia 17 de juny, va tenir lloc a l’espai municipal Cal Cabaler de Creixell, la conferència:

“JVJOL, el dibuix i el color” acte que s’inscriu en la celebració del Centenari del Campanar de Creixell, obra de l’arquitecte tarragoní.

La conferència anà a càrrec del professor de l’Escola d’Arquitectura de la Universitat de Barcelona, Sr. Joan Mercadé Brulles, profund coneixedor del traç jujolià, el qual va aportar dades inèdites sobre la trajectòria de Josep M. Jujol com a dibuixant i la rellevància del color en tota la seva obra il·lustrant la seva exposició amb material cedit per l’Arxiv Jvjol.

Assistiren prop de cinquanta persones en un acte que va ser presentat pel Regidor de Cultura, Sr. Sentís.

 ARXIV JVJOL

Juny, 2017

 
PRESENTACIÓ DEL LLIBRE “JVJOL EN BARCELONA”
 
A la seu del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, a Barcelona, el passat dia 6 de juny, va tenir lloc la presentació al públic del llibre “JVJOL EN BARCELONA” que l’Arxiv acaba d’editar.
 
L’acte seguit per més d’una vuitantena d’assistents, va ser presidit pel Vocal de Cultura de l’entitat i la presentació anà a càrrec de l’arquitecte David Ferrer, exdirector de l’Arxiu Històric del COAC, i comptà també amb la intervenció de l’autor del llibre Josep Ma. Jujol, fill.
 
 
 
ARXIV JVJOL
Juny, 2017
 
NOTÍCIA:
PRESENTACIÓ DELS ANELLS DE L’ARQUITECTE JVJOL
 
El passat dia 31 de maig, va tenir lloc a la sala d’actes dels Serveis Territorials de Cultura a Tarragona, la presentació dels tres anells realitzats pel joier Joan Serramià a partir d’uns esboços, fets per l’arquitecte Jvjol, entre els anys 1919 i 1920. En aquest acte tan especial van prendre la paraula el Sr. Jordi Agràs,  Director Territorial de Cultura de la Generalitat a Tarragona, el Sr. Josep Ma. Jujol jr. Director de l’Arxiv Jvjol i el joier Sr. Joan Serramià.
En acabar la presentació, Teresa, la filla de l’arquitecte, va destapar la vitrina dels anells mostrant-los al públic que tot seguit va aplaudir fervorosament. Els tres anells fets amb or, plata i pedres naturals de diferents colors i coronats amb la Thau de Santa Tecla, que també coincideix amb la primera lletra del nom de Teresa, promesa per a qui foren concebuts aquests anells.
 
Unes seixanta persones varen escoltar les explicacions i admirar aquestes tres meravelles.
 
MCC - ARXIV JVJOL
Maig, 2017
 
 

creixell12

CONFERÈNCIA i EXPOSICIÓ A CREIXELL

El passat dia 31 de març, l'arquitecte i professor de l'Escola d'Arquitectura de la Universitat de Tarragona, Roger Miralles va impartir una conferència sota el títol "JVJOL, arquitecte amb estil propi", activitat duta a terme en el marc dels Actes Commemoratius del Centenari de la Coronació del Campanar de la Pàrròquia de Creixell a la província de Tarragona, obra de l'arquitecte Jujol. La conferència va tenir lloc al Centre Cultural Municipal "Cal Cabaler" de Creixell, amb una nombrosa presència de públic de prop de 70 oients que pogueren gaudir d'una ampliament documentada explicació de les singularitats de l'estil propi de l'arquitecte tarragoní, amb una nova perspectiva que l'allunya dels arquetips del modernisme, tot sovint atribuits equivocadament a l'obra jujoliana. Miralles va il·lustrar la seva conferència amb projeccions.

L'acte va ser presentat per l'alcalde de Creixell, Sr. Llopart i comptà amb la presència del delegat dels Serveis Territorials de Cultura Sr. Agràs.

Tot seguit es visità l'exposició organitzada per l'Arxiv Jvjol, en fotografies de gran format que ha estat visitada al llarg de tres setmanes per més de set-centes persones coincidint amb la Fira Medieval de Creixell.

PROJECCIÓ A VISTABELLA
El dissabte dia 11 de març, va tenir lloc al Temple de Vistabella la projecció del documental "Jujol-Gaudí: dos genis de l'arquitectura", produit i dirigit per Luís Campo Vidal. L'acter va ser organitzat per l'Ajuntament de La Secuita i la Parròquia de Vistabella. Presentà l'acte l'alcalde Sr. Roca, i parlaren el Sr. Campo com a productor i el Sr. Jujol com a Director de l'ARXIV JVJOL.

El públic en nombre de 80 assistents, va quedar molt complagut.

 

planells

PRESENTACIÓ DEL DOCUMENTAL "JVJOL-GAUDÍ: dos genis de l'arquitectura"

El passat dia 10 va tenir lloc al Teatre Metropol de Tarragona la presentació del documental "Jvjol-Gaudí: dos genis de l'arquitectura", dirigit per Luís Campo Vidal. L'acte va comptar amb l'assistència de diverses autoritats locals, hi assistiren 510 persones i una quantitat semblant no va poder aconseguir invitacions i romangueren al carrer sense poder gaudir d'aquest audiovisual. Al vestíbul del teatre es podía adquirir per primer cop el DVD. Les intervencions del regidor de cultura Sr. Prats, Josep M. Jujol, junior i el Sr. Luís Campo Vidal precediren la projecció.

 
NOTÍCIA:
 
L’Ajuntament de La Secuita ha concedit a títol pòstum, a l’arquitecte Jvjol, la insígnia d’or, la distinció màxima que aquest municipi concedeix, en comptades ocasions, a persones que de forma extraordinària han treballat pel municipi.
 
Jvjol ha dignificat i promocionat el caseriu de Vistabella i conseqüentment La Secuita, amb la construcció de l’extraordinari temple, obra cabdal de l’arquitectura religiosa.
 
Gràcies a l’obra jujoliana, Vistabella i La Secuita estan presents al mapa mundial de l’art.
En feu entrega l’alcalde, Eudald Roca, que glosà el personatge; 62 persones se sumaren a l’homenatge, junt amb el President del Consell Comarcal, el Regidor de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, el President del Gremi de Pagesos de Tarragona i la majoria de regidors de la localitat.
 
Entre el públic hi havia gent de Vistabella, La Secuita, Tarragona, Vallmoll, Montferri, Alcover, Bràfim, El Catllar i Els Pallaresos.
 
Els fills de Jvjol expressaren la seva satisfacció i agraïren tal gran distinció. L’acte tingué lloc el dissabte 14 de gener.
 
ARXIV JVJOL
Gener, 2017
 


 

ENTREVISTA A L'ARQUITECTE JANÉ

 Al setmanari "Catalunya Cristiana" del 4 de desembre del 2016; hi trobem una entrevista a l'arquitecte Bertomeu Jané, fill de Montferri i antic alumne del Pontifici Institut de Litúrgia de Roma; on entre d'altres qüestions, Eduard Brufau li pregunta: Què resaltaría de l'obra de Jujol?


"En destacaría la seva actitud apasionant a l'hora d'afrontar els reptes com arquitecte. Caracteritzat tant pel color com pel dinamisme de les formes, els seus projectes comprendran un equilibri entre la modernitat i l'avantguarda del moment. Entre el cel i la terra, Jujol comptarà amb una visió sobrenatural el que plasmarà en les seves obres i els seus treballs son fruit de la seva contínua experimentació, home d'una profunda formació religiosa i dotat d'unes qualitats artístiques innates, buscarà la bellesa en la senzillesa de les coses, sense caure en la banalitat ni en la insignificança. Amb ell, tota expressió estètica no respon a un esquema formal estandaritzat, i per això, amb la seva arquitectura dota les obres d'una càrrega simbólica que transmet un missatge. I d'aquí en sorgeix tot un univers jujolià, alegre i captivador per al qui el descobreix."MANIFEST JVJOL

L’Arquitecte ha estat protagonista aquest mes d’octubre amb dues iniciatives. D’una banda, el 18 d’octubre es va fer l’estrena del documental JVJOL-GAUDÍ, dos genis de l’arquitectura, al Teatre Rodoreda de Sant Joan Despí. Un treball del productor i director Luís Campo Vidal, que va posar sobre la taula l’estreta col·laboració d’ambdos arquitectes.

Coincidint amb l’estrena es van començar a recollir signatures del Manifest Jujol, impulsat per Campo Vidal, l’Ajuntament de Sant Joan Despí, institucions, personalitats, etc. per reclamar la figura i la importància del que va ser arquitecte municipal a Sant Joan Despí. De moment, ja se n’han recollit més de cinc-centes.

 

OPEN HOUSE, PORTES OBERTES ALS EDIFICIS

El dinàmic Ajuntament de Sant Joan Despí, novament s’ha sumat a la cel·lebració internacional de portes obertes dels emblemàtics edificis de propietat municipal i altres de particulars i entitats. A Sant Joan Despí, van rebre un total de 3.689 visitants. Es van organitzar 11 grups per fer l’itinerari modernista; i ademés van fer la visita lliurement altres visitants.

Les dues obres més destacades, de l’arquitecte Jujol, foren les més visitades: Can Negre i la Torrede la Creu.

Desglose de visitants:

Can Negre: 718; Torre de la Creu: 714; Ca Po Cardona: 453; Casa Rovira: 273; Casa Jujol: 251. A tots els llocs foren atesos per voluntaris, rebent les corresponents explicacions.

També foren visitables altres edificis de la població.

Dels 220 edificis, que obrien portes a Barcelona i comarca, les dues grans obres jujolianes de Sant Joan Despí quedaren en quinzè lloc, en nombre de visitants.

Sant Joan Despí s’ha convertit en la capital mundial del jujolisme.

Enhorabona!


 

************************


CLUB HOCKEI EN LÍNIA 

A Sant Joan Despí, l’admiració per Jvjol, és tan gran, que fins i tot un club de patins porta el seu nom: CLUB HOCKEI EN LÍNIA JVJOL, manté equips a totes les categories de Catalunya. Fa més de quinze anys que es va fundar. Els equips senior masculí i senior femení estan a la màxima categoria estatal.

**********************

RVTA JVJOL


L’Ajuntament de Sant Joan Despí va organitzar una RVTA JVJOL a terres tarragonines.

Van visitar obres al Vendrell, Mas Carreras, Roda de Barà, Creixell, Vallmoll i Pallaresos.

El més admirat pels 45 components del grup van ser l’Ermita del Roser de Vallmoll i la CasaBofarull dels Pallaresos.

Els assistents acabaren demanant més RVTES JVJOL, per conéixer més obres de l’arquitecte que tan conegut és entre els habitants de Sant Joan Despí.

Felicitem a l’Ajuntament, que promociona a JVJOL amb molt d’encert.

 Novembre, 2016 
 
 
 
 
 
 vallmoll5
 
 INAUGURACIÓ DE LA PLAÇA ARQUITECTE JVJOL A VALLMOLL
 

El diumenge dia 9 d’octubre, dins la cel·lebració del 450 Aniversari de l’ermita del Roser de Vallmoll, es va procedir a la inauguració de la Plaça Arquitecte Jujol que forma part de  l’entorn de  l’Ermita del Roser i que va servir per retre homenatge a l’artista que entre els anys  1925 i 1927  va dur a terme la direcció  de la restauració de l’ermita i la intervenció directa en molts elements.

La plaça ha estat adornada, entre altres motius, amb un esplèndid  mural amb molts elements  jujolians  realitzats pel pintor Ramón Ferré Montserrat,  descendent de la família de  pintors molt vinculats amb l’obra de Jujol,  i un monolit en memòria de l’arquitecte. També es va procedir a la descoberta d’una placa conmemorant aquesta efeméride  prenent la paraula: l’alcalde de Vallmoll, Sr. Josep Lluís  Cusidó, el Sr. Josep Fèlix Ballesteros, alcalde de Tarragona, El Sr. Josep Mª Jujol jr, director de l’Arxiv Jvjol  qui va destacar, entre altres coses, que  gràcies a les vistoses decoracions de l’ermita, Vallmoll ha passat a la història universal de l’art. La inauguració  va acabar amb unes encertades paraules del President de la Diputació Sr. Josep Poblet i l’actuació de la Coral del Morell. A aquesta jornada hi van assistir moltes autoritats locals de la província de Tarragona, convilatans i persones vingudes de molts altres indrets.

L’acte va comptar amb una participació d’unes 500 persones, i va anar precedit d’una Santa Missa a l’ermita  presidida pel Rector de Vallmoll Mn. Joan Miquel Bravo, sostenint els cants la Coral d’Alió-Puigpelat.

Manel Callao, ARXIV JVJOL

Octubre, 2016

 

 
 
CONFERÈNCIA EN VALLMOLL
21 de agosto 2016
 
 
ermitavallmoll
 
La Asociación Amics de l'Ermita del Roser, organizaron una conferencia impartida por el Director del ARXIV JVJOL, con el título de Conozcamos a Jujol. Durante una hora los 87 asistentes se deleitaron con las didácticas y concretas explicaciones, ilustradas con proyecciones, que proporcionaron una visión total del arte y la arquitectura jujoliana, si bien de forma abreviada.

El público quedó muy complacido y algunos lamentaron no fuese más larga la sesión.
INAUGURACIÓ DE LA SALA JVJOL
 
En el marc de les festes de Santa Magdalena organitzades pel Gremi de Pagesos de Tarragona tingué lloc el passat dia 19 de juliol la inauguració de la Sala Jujol, espai privilegiat que a la seu social del gremi ubicada al carrer Arc de Sant Llorenç, 7 de Tarragona exposa de forma permanent el llegat jujolià al gremi i es complementa així la visita a l’església on s’hi poden contemplar les obres de l’arquitecte. L’acte va ser presidit per l’Ilm. President de la Diputació Sr. Poblet, el president del Gremi de Pagesos, Sr. Font, el president del Col·legi d’Arquitectes, Sr. Tous i comptà també amb la presencia d’altres autoritats locals i la intervenció del fill de l’arquitecte, director de l’Arxiv Jvjol que gentilment ha cedit els seus esboços i tantejos per completar els continguts de la sala. L’espai el pot visitar qualsevol que ho desitgi prèvia petició al Gremi de Pagesos de Sant Llorenç i Sant Isidre. Tel. 628670489 (Sra. Pilar).
 
 
salajujol 
 

CONFERÈNCIA

 El passat dia 19 de juliol, en un acte organitzat pel Gremi de Pagesos de Tarragona,  la Dra. Anna Isabel Serra, professora de la Universitat de Tarragona, va impartir una conferència a la seu del Col·legi d’Arquitectes de Tarragona dedicada a l’obra de l’arquitecte Jujol. En aquest acte el nombrós públic assistent, que va superar totes les expectatives, va poder gaudir d’una classe magistral per part de la conferenciant, la qual va posar de manifest el seu ampli coneixement de l’obra de l’arquitecte tarragoní i una profunda comprensió  del seu llenguatge que va descodificar amb entuasiasme fent-lo entenedor a la major part dels assistents que correspongueren a la docent amb un càlid i generós aplaudiment en acabar l’exposició. L’acte va ser presidit per les autoritats locals, el president del Gremi de Pagesos, el del Col·legi d’Arquitectes de la provincia de Tarragona entitat amfitriona que gentilment col·labora amb el Gremi en la difussió de l’obra de l’arquitecte tarragoní.

 
 conferencia
 
RVTA JVJOL
 
Els Amics de la Vall de Núria van realitzar el dissabte dia 9 d'abril una part de la RVTA JVJOL al Camp de Tarragona, amb el guiatge de dos membres de l'ARXIV JVJOL.

Visitaren el Santuari de Montserrat de Montferri, el Temple de Vistabella, i a Els Pallaresos visitaren Casa Bofarull, Casa Andreu, la Parròquia i Casa Solé.

Els 58 assistents quedaren admirats del prodigiós art arquitectònic i decoratiu de l'arquitecte Jujol.

Aprofitaren per visitar les Caves Vives Ambròs, que a Montferri el·laboren el Cava Jujol.
 
 
NOVA PÀGINA WEB 
Us participem que els darrers dies una productora ha confeccionat una interesant pàgina titulada www.jujol-gaudi.com que està en tres idiomes: anglès, castellà i català.
 

 

CONFERÈNCIA  "JVJOL A MONTFERRI" A CONSTANTÍ

El passat 18 de març, divendres. Ha tingut lloc el III col·loqui d’enguany, sobre el tema Jujol a Montferri. Un arquitecte al servei de l'Església, que ha presentat Bartomeu Jané Areny, màster universitari “Architettura e arti per la liturgia” al Pontifici Institut de Litúrgia de Sant Anselm a Roma. El ponent ha presentat Josep Ma. Jujol com a persona i com a arquitecte, s’ha referit a les seves excepcionals qualitats artístiques, que el converteixen en un geni, ha descrit i comentat diferents obres seves. S’ha referit de manera detallada al santuari de Montferri, dedicat a la Mare de Déu de Montserrat: el seu origen, característiques, simbolismes, procés constructiu. Es referí al factor a l’aspecte religiós de Jujol, forjador de la seva personalitat i inspirador de la seva obra.


 
RESTAURACIÓ D'ELEMENT DECORATIU A L'ESGLÉSIA PARROQUIAL DE CONSTANTÍ
 sol
El passat mes de desembre es tornà a instal·lar després de la seva restauració un element decoratiu obra de Jujol a la capella del Santíssim. El sol jujolià símbol eucarístic, que penja de l'arcada d'entrada a aquesta capella ha estat restaurat per l'ebanista tarragoní Joan Estebanell, i torna a lluir amb tot el seu esplendor.