::Inici >Haiku 俳句

Haiku 俳句

 

El haiku és una forma d’expressió poètica d’origen japonès en que es combinen 17 síl·labes en tres versos, generalment 5, 7 i 5 síl·labes, que se solen presentar aïllats i sense rima, s’inspiren en l’observació de la natura i contenen alguna referència a l’estació de l’any en què s’escriuen. És la única forma literària japonesa que ha influït àmpliament i que ha aconseguit una acceptació universal. Per la senzillesa dels poemes, ha trobat divulgació no solament entre poetes, sinó també entre gent corrent. Avui en dia s’escriu haiku en tot el món.

El haiku no té rima. Intenta narrar l’essència d’un moment on l’home es troba en contacte amb la natura. Crea tensió entre elements que contrasten entre ells, com per exemple moviment i inactivitat, canvi i continuïtat.

El haiku no ensenya res, no conté significats ocults. Són expressions simples que produeixen una ressonància en l’interior, crea un lloc en la ment per a la imatge pura. Aquesta ressonància, la creació d’aquest lloc, és on es troba el poder del haiku.

 

Furuike ya
Kawazu tobikomu
Mizu no oto.

Bashô, 1681